Er zijn verschillende oorzaken mogelijk bij de vrouw. Afgesloten eileiders, waardoor de eicel en de zaadcel elkaar niet kunnen bereiken, maakt de kans op spontane zwangerschap onmogelijk. Verklevingen aan eileiders en/of eierstokken kunnen ook problemen veroorzaken.
Een reden waarom het niet lukt om zwanger te worden kan zijn omdat je eisprong uitblijft of dat je je eisprong mist door een onregelmatige cyclus. Je eisprong kan ook tijdelijk uitblijven door bijvoorbeeld stress, overgewicht, te veel afvallen of te weinig beweging.
Na 1 of 2 jaar lukt het nog niet om zwanger te worden
Of je hebt zelf uitgesteld om naar een arts te gaan, omdat je het allerliefste op natuurlijke wijze zwanger wordt. Maar als het al meerdere jaren niet lukt, kan het geen kwaad om onderzoek te laten doen. Onderzoek verplicht je niet tot een medisch traject.
De meeste mensen met vruchtbaarheidsproblemen zijn verminderd vruchtbaar. Meestal spreekt men van verminderde vruchtbaarheid of subfertiliteit als een koppel na 1 jaar proberen niet spontaan zwanger wordt. Dat gebeurt bij 1 op 6 koppels (15 procent).
Zelfs na een jaar is het 1 op de 10 gezonde, jonge stellen niet gelukt. Wanhoop dus niet te snel. Het is mogelijk dat jij of je partner onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar zijn. Als het na een jaar nog niet gelukt is om zwanger te worden, is het daarom verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.
Na 6 maanden zal ongeveer de helft van de jonge, vruchtbare koppels zwanger zijn. Na een jaar is dit ongeveer 85%. Bijna de helft van deze 15% zal in de loop van het tweede jaar spontaan zwanger worden.
59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger. 91% is binnen 3 jaar zwanger.
Bij een vruchtbaarheidstest plas je op een teststaafje.Daarna kun je op de vruchtbaarheidstest aflezen wat de hoeveelheid FSH is. Heb je te weinig of te veel FSH, dan kan er een (medische) oorzaak zijn waardoor de menstruaties onregelmatig zijn of uitblijven.
Het belangrijkste, universele symptoom is uiteraard het onvermogen om zwanger te worden. Voor vrouwen kan een ander teken zijn dat hun menstruatiecycli te lang, te kort, onregelmatig of afwezig zijn. Dit kan er namelijk op wijzen dat ze geen ovulatie hebben.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Probeer seks leuk en ontspannen te houden. Van alle vrouwen die een kinderwens hebben en proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden zwanger en ruim 80% binnen een jaar. Na twee jaar is gemiddeld 90% zwanger. Na je 35e duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt.
Maar over het algemeen zijn er een paar symptomen waaraan je een verminderde vruchtbaarheid bij jezelf kunt herkennen: Het lukt niet om binnen een jaar zwanger te worden. Je menstruatiecyclus is onregelmatig of menstruatie blijft helemaal uit. Je hebt pijn in de onderbuik (bijvoorbeeld door endometriose).
Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Bij een molazwangerschap hebt u last van de bekende zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid en misselijkheid zijn wel vaak aanwezig. U kunt zelfs extreem misselijk zijn. Opvallend is verder het snel dikker worden van uw buik. De concentratie zwangerschapshormoon in uw bloed is extreem hoog.
Andere factoren die mogelijk een rol spelen in verminderde vruchtbaarheid zijn onder andere drugs, alcohol, medicatie, chemotherapie, roken. Ook de leeftijd van de man speelt een belangrijke rol.
De AMH-test
AMH staat voor anti-Müller-hormoon, een hormoon dat wordt afgescheiden door de oöcyten (eicellen). Door op dit hormoon te testen (aan de hand van een bloedtest) kan de arts ongeveer schatten hoe veel levensvatbare eicellen er nog over zijn in de eierstokken van een patiënt.
Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.
Je huisarts schat in hoe groot de kans is om zwanger te worden. Is die kans kleiner dan 3 op de 10, dan kun je naar de gynaecoloog gaan. Soms kun je een behandeling proberen om zwanger te worden, zoals iui of ivf.
Als jullie beiden normaal vruchtbaar zijn, is er elke menstruatiecyclus 20 procent kans om in verwachting te raken. Er zijn tal van situaties die een rol spelen bij het wel of niet zwanger worden.
Het is mogelijk om op elke dag van de maand zwanger te worden. Om zwanger te worden, moet je seks hebben op de dagen vóór en rond je ovulatie. Je twee meest vruchtbare dagen zijn de dag vóór je ovulatie en de dag van de ovulatie zelf.
De oorzaken waarom het niet lukt zijn uiteenlopend en voor een groot deel is dat hetzelfde als bij het eerste kind; unexplained. Ze weten dan niet waar het aan kan liggen. Dan heb je nog de veelvoorkomende problemen als pcos, eileider afwijkingen, te weinig ovariële reserve of dat het probleem bij de man ligt.
In 1970 waren ze gemiddeld 24,3 jaar, in 2000 was dat al 29,1 jaar. In 2022 kregen vrouwen met gemiddeld 32,3 jaar hun tweede kind. Van alle kinderen die in dat jaar geboren werden waren de moeders gemiddeld 31,7 jaar oud.
Wordt je kind geboren in mei, dan is hij helemaal een geluksvogel. Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen die in mei zijn geboren, zich vaak gelukkiger voelen dan mensen die in een andere maand zijn geboren. Een lentegeboorte zorgt niet alleen voor een blij kind, maar ook voor blije moeders.
Het hangt af van verschillende factoren zoals hoe je bevalling is verlopen, of je borstvoeding geeft en of je lichaam volledig is hersteld. In het algemeen kun je na een normale bevalling na ongeveer 6 weken weer seks hebben. Sommige vrouwen kunnen dan alweer een ovulatie hebben, anderen nog lang niet.