Net als bij rijstwater moet je de rozemarijn eerst uitkoken.Stop het water in een sprayflesje en verdeel het over je haar.Laat dit ook zo'n 5 minuten zitten en was je haar daarna uit met shampoo.
Wat je nodig hebt is een stuk of vijf takjes rozemarijn en gekookt water. De TikTokkers gebruiken elk een andere hoeveelheid water, maar houd je zo'n 2 liter water aan dan zit je goed. Kook de rozemarijn voor 15 minuten en laat het mengsel daarna nog 25 minuten in de pan zitten en afkoelen.
Maak een sterk rozemarijnwater: bijvoorbeeld met drie kleine takjes rozemarijn op een kwart liter water. Maak dit water zoals boven omschreven. Voeg dan voor de houdbaarheid 10 ml wodka toe. Giet alles in een schone fles en was je haar ermee wanneer je zin hebt!
Daarnaast is rozemarijnolie voor het haar een perfecte olie om te gebruiken als haarmasker of haartreatment. Druppels wat olie door het haar, masseer goed in en laat minstens een half uur intrekken. Rozemarijnolie voor het lichaam heeft antiseptische en jeukstillende effecten.
Net als bij rijstwater moet je de rozemarijn eerst uitkoken. Stop het water in een sprayflesje en verdeel het over je haar. Laat dit ook zo'n 5 minuten zitten en was je haar daarna uit met shampoo.
Rozemarijn kan helpen om haaruitval tegen te gaan. In 2013 ontdekten wetenschappers dat de olie van het kruid het haarverlies bij muizen tegengaat en nieuwe groei kan stimuleren. Ook zou het helpen bij uitval als gevolg van een bacterie. Daarnaast helpt rozemarijn tegen vroegtijdig grijs worden en bij roos.
Nee, de rozemarijn is niet giftig. Het is wel aan te raden om rozemarijn matig te gebruiken in de keuken en als thee.
Rozemarijn vormt een bron van antioxidanten en werkt gunstig op je spijsvertering en luchtwegen. Lees hier waarom rozemarijn een waardevolle toevoeging is op je dagelijks dieet en ontdek waarom je geen buitensporige hoeveelheden rozemarijn moet nuttigen. De Latijnse naam Rosmarinus betekent 'dauw der zee'.
Rozemarijn stimuleert en verwarmt (psyche, lichaamsweefsels en bloedsomloop), is opwekkend en bevordert doorbloeding, met name het cineoltype. Alle chemotypen kunnen worden ingezet bij hart-circulatiestoornissen, luchtweginfecties, reumatische aandoeningen, slecht doorbloede huid en (chronische) vermoeidheidsklachten.
Wikkel kruiden in een vochtige schone theedoek of keukenpapier en bewaar in de koelkast. Kruiden met een sterke smaak (dragon, laurier, munt, rozemarijn, salie, tijm) kun je aan de lucht drogen. Bind de kruiden in bosjes en hang ze ondersteboven op een donkere, droge plek.
Om rozemarijnolie te gebruiken voor je haar, neem 3-5 druppels en meng het met gelijke delen olijfolie , en masseer het mengsel vervolgens in je hoofdhuid gedurende ongeveer twee minuten.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Veel water heeft deze rozemarijn niet nodig. De plant heeft liefst staat liefst op een droogje. Lekker verwaarlozen dus. Als je tuiniert in potten moet je je rozemarijn wat beter in de gaten houden.
Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger. Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden. In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.
Meng 1 eetlepel baking soda met genoeg water om een papje te maken. Masseer dit in en spoel het uit, precies zoals je met shampoo zou doen. Heel belangrijk na het wassen met baking soda, is om de zuurtegraad van je haar weer te herstellen. Dat doe je door je wasbeurt af te sluiten met een spoeling van appelazijn.
Door zijn uitgesproken antioxidantwerking en zijn ontstekingsremmende werking is rozemarijn in staat dit proces af te remmen. Recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende werking.
Rozemarijn thee maken
Bereid 2-5 gram gedroogde rozemarijn in een theepot met heet water. Wacht 5 minuten en de thee is klaar. U kunt de trektijd verhogen wanneer je de smaak wilt versterken. Voor een zoetere smaak kan je ook honing toevoegen.
Volgens natuurcosmetica producenten heeft rozemarijn(olie) een stimulerende werking op de doorbloeding van de huid en balanceert het de vethuishouding. Het wordt onder andere ingezet tegen schilfertjes en roos en volgens enkelen zou het zelfs de haargroei stimuleren.
Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt het ook tegen in stoofschotels.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
Hoe neutraliseer je rozemarijn? Rozemarijn is een kruid dat niet gemakkelijk is te vervangen. Indien je het echt niet in huis hebt, kun je ook tijm of salie gebruiken.
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
Een ophoping van zware metalen is ongunstig voor haargroei en voor de huid. Witte en groene thee, witte thee en in mindere mate groene thee, zijn de beste in dit rijtje.
Naast haargroei kan de olie ook fijn zijn als je snel last hebt van vet haar. De olie maakt je haar schoon en verwijdert vuil zonder de natuurlijke oliën te strippen. Zo blijft de natuurlijk talgproductie van je hoofdhuid in balans en is je haar gehydrateerd zonder dat het zwaar wordt.