"Jazeker.Maar dat wil niet zeggen dat er géén kans bestaat. Sommige vrouwen hebben er dus wel last van." De vrouwenarts somt op: "Bloedingen na plaatsing, buikpijn, misselijkheid, gewichtstoename, depressieve stemming, minder libido, zenuwachtigheid en acne. Dat zijn typische bijwerkingen."
Het hormoonspiraaltje geeft elke dag een klein beetje hormoon af (progestageen). Dit hormoon zorgt hiervoor: Het slijm aan het begin van je baarmoedermond wordt dikker. Zaad (sperma) van de man komt daar minder goed doorheen.
Combinatiepillen die het progestageen drospirenon bevatten zouden minder gewichtstoename veroorzaken. Bij drospirenon bevattende pillen wordt er minder vocht vastgehouden en is er minder kans op gewichtstoename en bloeddrukstijging, al is dit nog niet overduidelijk aangetoond.
Uw menstruatie kan onregelmatig worden of wegblijven. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts. Andere bijwerkingen zijn rugpijn, buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke of gespannen borsten, dikke enkels en voeten, minder zin in vrijen.
Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
Wanneer er teveel cortisol wordt aangemaakt leidt het tot grote hoeveelheden insuline, wat weer vetcellen triggert (wat leidt to gewichtstoename).
Het korte antwoord is: nee, dit is geen directe bijwerking van de pil. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet kunnen bewijzen dat gewichtstoename een direct gevolg is van de pil.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Wil je graag afvallen, dan zal dat niet makkelijk worden wanneer je de pil gebruikt. De hormonale disbalans, extra vetopslag en lekkere trek belemmeren alledrie dat je gewicht verliest. Ook het spiraaltje (Mirena) bevat hormonen die je natuurlijke hormoonhuishouding verstoren en het afvallen bemoeilijken.
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.
Sommige vrouwen die een spiraaltje gebruiken, hebben daarom vaker last van tampons, omdat de vagina droog aanvoelt. Gewoonlijk hebben die vrouwen heel weinig bloedverlies. In dat geval volstaan enkele inlegkruisjes per dag. Maar voor wie tampons wil blijven gebruiken, vormt het spiraaltje geen enkele tegenindicatie.
Het grootste verschil tussen de twee is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena® bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena® 19,5mg. Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals 'taaier' wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
Verwijderen spiraaltje
Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Sommige vrouwen denken dat ze dikker worden door de pil. Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat de pil je gewicht beïnvloedt. Bij een klein aantal vrouwen zorgt het progestageen er wel voor dat er meer vocht wordt opgehouden, waardoor je gewicht een kilootje hoger kan liggen dan in de periode voor de pil.
Kun je aankomen door de pil? Wanneer je begint met het slikken van de pil, dan kan je lichaam door de hormonen in de pil wat meer vocht vasthouden. Dit kan zo'n drie tot zes maanden duren, daarna zal het vocht vanzelf verdwijnen.
De hormonen die bij het afvallen een belangrijke rol spelen zijn insuline, ghreline, leptine, cortisol, oestrogeen en serotonine. Als deze hormonen in balans zijn, zal je merken dat afslanken makkelijker en sneller gaat.
De longen zijn dus ons belangrijkste orgaan bij het afvallen. Ze schatten dat een gemiddeld persoon iedere dag tenminste 200 gram koolstof uitscheidt, waarvan een derde tijdens de slaap.
Een gezond eetpatroon is de basis van afvallen en bewegen helpt daarbij. Om af te vallen adviseren we je ten minste 60 minuten per dag actief bezig zijn. Het liefst op alle dagen van de week. Dit hoeft niet een uur aan één stuk door te zijn, maar kan je verdelen in verschillende blokken over de dag.
De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als enige anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar.
Als je spiraaltje verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. Soms kun je al zwanger worden binnen een maand! Omdat een spiraal geen invloed heeft op jouw cyclus. Wil je nog niet direct zwanger worden, gebruik dan een condoom tijdens seks!
Bij het gebruik van een hormoonspiraaltje zoals Mirena kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het fijn als ze helemaal niet meer menstrueren tijdens het gebruik van een anticonceptiemiddel, maar anderen vinden dit juist vervelend.