Verder kan er ook dierlijk vet in de chips zitten. Deze kan aangeduid zijn als E471, wat van zowel plantaardig als dierlijke komaf kan zijn. In de meeste gevallen is dit E-nummer wel vegan, maar als het niet te achterhalen is, nemen wij altijd het zekere voor het onzekere en laten we het zakje chips met rust.
E471 - Mono- en diglyceriden van vetzuren
Mono- and diglycerides of fatty acids: Mono- and diglycerides of fatty acids -E471- refers to a food additive composed of diglycerides and monoglycerides which is used as an emulsifier.
Pringles bus ideaal voor hergebruik
Ideaal voor hergebruik dus! Door de luchtdichte bus blijven de zoutjes veel langer goed en breken ze niet in kleine kruimels, maar het is wel een érg stevige verpakking.
INGREDIËNTEN: Gedehydrateerde aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, palm, maïs) in wisselende verhoudingen, tarwemeel , maïsmeel, rijstbloem, maltodextrine, emulgator (E471), zout, kleurstof (annatto norbixine).
Pringles bestaan voor 42 procent uit aardappel, maar anders dan klassieke chips worden Pringles niet gemaakt van aardappelschijfjes maar van gedehydrateerde aardappelen.
1. Lay's Ovenchips naturel. Het is echt zo: ovenchips is qua calorieën een stuk beter dan zijn gefrituurde broers en zusjes. De beste keuze als je op de lijn let, maar toch zin hebt in chips.
Conclusie. In Pringles zit inderdaad het stofje acrylamide. Deze stof ontstaat namelijk wanneer je zetmeelrijke producten als aardappelen bakt, wat nu eenmaal noodzakelijk is als je chips wilt maken. Ook andere merken chips, frietjes, koekjes en koffie bevatten acrylamide.
Toch is chips geen gezonde snack. Maar liefst 33% van de chips bestaat uit vet. Door deze grote hoeveelheid vet krijg je een flinke hoeveelheid calorieën binnen. In 100 gram chips – groente- en aardappelchips – zitten ongeveer 500 kilocalorieën.
P is ontworpen door Arch Drummond in 1967 en sindsdien is Mr.P het gezicht van chips merk Pringles. Mr. P heeft in de loop der jaren talloze herontwerpen ondergaan, waarbij hij in 2021 zijn haar verloor, maar gedurende dit alles is een ding constant gebleven namelijk zijn naam.
De koekjes zelf worden ook 'Pringles' genoemd, als meervoud van 'Pringle': een metonymie. De snacks hebben een vorm die lijkt op die van aardappelchips, maar ze worden van zo'n 40% aardappelvlokken, maïs, tarwe en rijst gemaakt.
Chipsbus ('Pringles') is restafval, want het is geen plastic en gemaakt van gemengd materiaal (karton en folie). Chipszak hoort bij het restafval: door het aluminiumlaagje op de folie kan het niet gerecycled worden. Dit is een ander laagje dan in een drinkpak.
Pringles werd in 1967 uitgevonden door Alexander Liepa in Ohio, VS. Hoewel Pringles nog maar kort geleden is ontstaan, zijn ze nu al wereldberoemd, met een aanwezigheid in meer dan 140 landen en twee fabrieken, één in de VS en één in België.
Pringles chips of stapelbare chips zijn gemaakt van water, aardappelmeel of aardappelvlokken en mais. Na het mixen van de ingrediënten wordt het deeg machinaal geplet en ontstaat een grote lap aardappeldeeg. Een andere machine steekt de chips uit, ze worden 11 sec. gefrituurd en gaan vervolgens in de welbekende bus.
Antiklontermiddel (E570), smaakversterker (E626) en verdikkingsmiddel (E471) kúnnen van dierlijke oorsprong zijn, namelijk van slachtvet of vleesextracten, maar het hoeft niet. De stof kan ook plantaardig of kunstmatig zijn.
E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. Als er op de verpakking staat dat het een plantaardige oorsprong heeft is het uiteraard wel halal.
Toepassing. Dit e-nummer wordt gebruikt in 220 producten, waaronder Bakken en braden (Alpro), Mini suikerwafels (Carrefour), Broodjes (Aldi), Rice infusions - Red paprika (Pringles) en Boer'n mousse - Chocolade (De zuivelhoeve).
De lekkerste Pringles smaken
Zo hebben wij Jalapeño & Onion en Nacho Cheese, dit zijn twee populaire smaken uit Japan. Ook uit Engeland hebben wij de lekkerste smaken geïmporteerd, denk hierbij aan Cocktail Sauce en Prosecco & Pink Peppercorn.
Pringles is een Amerikaans merk dat in 1967 op de Amerikaanse markt verscheen en sinds 2000 in Nederland verkrijgbaar is. SInds 2012 is het bedrijf eigendom van Kellogg Company.
Het eerste en bekendste merk stapelchips is Pringles, dat in 1968 voor het eerst verkocht werd.
Op z'n tijd een chippie eten kan echt geen kwaad. Maar doe het niet meer dan één keer per week en geniet er extra van op het moment dat het 'mag'. Om je porties te controleren kun je de chips bijvoorbeeld in een bakje doen en daarna de zak uit zicht leggen.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Paprika chips bevatten allemaal toevoegingen zoals kaliumchloride of de smaakversterker E621. Sommige toevoegingen zijn geen probleem, maar precies deze geen gezonde toevoegingen. En er is ook suiker toegevoegd waardoor er meer suikers per 100 gram in zit. Dan de naturel chips.
Antwoord: Ovenchips bevatten veel minder vet dan 'gewone', gefrituurde chips.Maar juist meer koolhydraten.Het verschil in calorieën is daardoor niet zo groot, nog geen 20%. Je kunt dus ook wat minder gewone chips eten.
Groentechips zijn niet gezonder voor je dan gewone chips. In beide soorten zitten veel calorieën en zout. Beiden staan niet in de Schijf van Vijf.