Een baby die tijdens het voeden in slaap valt en de borst niet meer goed vast heeft, kan de tepel uit het mondje voelen glijden en als reactie bijten om de tepel weer vast te houden. Dit is eerder een reflex dan dat de baby bewust bijt.
Zet het kind even apart en vertel dat bijten niet mag. Leid het kind af en geef hem alternatieven om zijn boosheid te uiten. Vermijd situaties die tot frustratie leiden bij het kind. Geef veel positieve aandacht en complimentjes aan het kind.
Door de onrustige zuigbewegingen van de baby, het happen en loslaten en het plotseling trekken van het hoofdje, kunnen je tepels gevoelig worden. Je baby doet er inderdaad alles aan om zelf de melkflow te reguleren, zodat hij verder rustig kan drinken.
Tijdens het knijpen in de fles of speen komt er melk in de mond. Jonge baby's slikken als reactie op een zuigbeweging, daarom is het belangrijk dat u mee knijpt als uw kind een zuigbeweging maakt. Bij een gehemeltespleet is drinken uit de borst meestal niet goed mogelijk.
Je peuter bijt om duidelijk te maken dat hij of zij boos, verdrietig, teleurgesteld … is. Voor je peuter is bijten een gedragsuiting dat hem of haar als het ware overkomt. Een kind dat verbaal sterk is, zal vaak minder bijten omdat hij of zij al beter kan zeggen wat er aan de hand is.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Een pasgeboren baby ervaart een scheiding of relatiebreuk misschien niet bewust. Het kind ervaart wel spanningen als er veel stress en ruzie is.Dat kan ook een onveilig gevoel geven. Het is voor een goede ontwikkeling van het kind dan ook heel belangrijk dat u het samen als ouders goed regelt.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Als je baby snel drinkt geef dan voor de voeding even (minuut of 3-4) je pink of een fopspeen. Zo kan je baby zijn grootste zuigkracht daarop al kwijt. Mogelijk drinkt je baby daarna rustiger aan de borst of fles. Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken.
Houd je baby na het voeden minimaal twintig minuten rechtop. Laat je baby vaker kleine porties eten of drinken. Als je je baby flesvoeding geeft, kun je hem tijdens een voeding iedere drie minuten laten boeren.
Als je baby niet vrij kan ademhalen kan hij niet goed drinken; je baby zal steeds zijn grip op de borst verliezen. Hierdoor komt de tepel meer voorin zijn mondje en als zijn kaakjes nog steeds drinkbewegingen maken, kan hij onverwachts in je tepel bijten.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
Bij vroeggeboorte kan het voor pasgeboren baby's nog erg vermoeiend zijn om te drinken. Een te langzame melkstroom kan ervoor zorgen dat het drinken veel moeite kost en het moment te lang duurt. Een te lage suikerspiegel kan je baby slaperig maken. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je baby te lange dutjes doet.
Het geluid en de bewegingen hebben vaak een rustgevend effect op je baby. Ook een manier om je baby te kalmeren: geef je baby een massage. Dat geeft je baby een gevoel van geborgenheid. Laat je baby met zijn buik op je arm liggen en tik je baby zachtjes op z'n billen.
Meestal komt agressief gedrag voort uit frustratie. Je kindje weet nog niet zo goed hoe hij zijn emoties moet uiten. Daarnaast wil je peuter soms dingen waar hij eigenlijk nog te klein voor is. Als dit niet lukt, groeit zijn frustratie die hij dan uit met bijvoorbeeld schoppen, slaan of bijten.
De schrikreactie van je kind wordt de Moro-reflex genoemd. Dit is een natuurlijke reactie die na 2 tot 5 maanden na de geboorte weer verdwijnt. Het is in ieder geval niets om je zorgen over te maken, want deze reactie geeft juist aan dat de hersenen van je kindje goed zijn ontwikkeld.
Als het te heet is, laat het dan even afkoelen. Laat je kind niet langer dan een half uur drinken. Melk die over is, gooi je weg.
Hoe lang moet je om de 3 uur voeden? Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Als je veel melk aanmaakt kun je dit merken doordat: Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt.
Al op heel vroege leeftijd zijn sommige baby's erg onrustig en huilen veel. Vaak is dit een gevolg van een onregelmatig slaap- en drinkpatroon. Hierdoor raakt je baby oververmoeid en huilerig. Zo'n onregelmatig patroon kan ontstaan doordat je de lichaamstaal van je baby onvoldoende verstaat.
Bij baby's en dreumesen zijn de signalen van hoofdpijn vaak grijpen naar de oren, trekken aan de oren, het hoofd scheef of gedraaid houden en soms leidt dat tot ontroostbare huilbuien.
Baby's en jonge kinderen kunnen last hebben van het KISS-syndroom. Dat is een blokkade van de bovenste nekwervels, waardoor er allerlei problemen voor het kind ontstaan. Een van de symptomen is veel en ontroostbaar huilen.
Bijvoorbeeld met een bevalling via de vacuümpomp of via een keizersnee. Kenmerken van body stress bij baby's zijn: Regelmatig / voortdurend huilen zonder aanwijsbare reden.Krom trekken van het ruggetje bij het optillen of het verschonen van de luier.
Voorkom te veel stress
Door de baby vast te houden, en rustig toe te spreken kan de baby kalmeren en tot rust komen. Ben je niet in de gelegenheid om de baby op te pakken dan kun je wel laten weten – door te zingen of gerustellend te praten – dat je in de buurt bent en dat je hoort dat hij of zij je nodig heeft.
De baby toont genegenheid aan bekenden door middel van kusjes. Tussen tien en twaalf maanden kan hij wegkijken of toont andere gezichtsuitdrukkingen wanneer hij het ergens niet mee eens is.