Hij is Franklin genoemd. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.
Stormen kort na elkaar komen vaker voor en worden tweelingstormen genoemd. In dit geval was er zelfs sprake van een drielingstorm - Dudley op woensdag, Eunice op vrijdag en Franklin op zondag - de laatste keer dat dit gebeurde is bijna honderd jaar geleden: in 1928.
Een storm is officieel een storm als er een uurgemiddelde wind van meer dan 20 meter per seconde is, of 40 knopen voor de zeelui onder ons. Dudley haalde donderdag de 46 knopen, dat is windkracht 9. Ook Franklin, die maandag over het land raasde, haalde windkracht 9 met zo'n 44 knopen.
Het lagedrukgebied dat storm Franklin veroorzaakt ligt nu tussen Schotland en IJsland. De kern van dat laag komt steeds dichterbij, en zal morgen boven het noordoosten van Nederland komen te liggen. Het lagedrukgebied stuurt een koufront voor zich uit, welke vanavond vanaf een uur of 21 ons land binnen gaat trekken.
Naamgever van storm Herman is Herman Bijvoet, een voormalige KNMI-directeur die meteoroloog was tijdens de Watersnoodramp in 1953. Storm Franklin is vernoemd naar de dit jaar overleden Frank Kroonenberg, die weerpresentator was bij de NOS en ruim 40 jaar bij het KNMI heeft gewerkt.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
Het ABC van stormnamen
Twee dagen later, op 18 februari, ontregelde Eunice het land. De eerstvolgende storm zal Franklin heten. Als de storm die op zondag en maandag wordt verwacht van het KNMI code oranje krijgt, is Franklin een feit. De lijst met namen van stormen werkt het alfabet af.
Vanavond code oranje aan de kust, storm Franklin zorgt voor zeer zware windstoten. Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd voor de westelijke kustprovincies en het IJsselmeergebied. Daar kunnen tussen 20.00 uur en 23.00 uur zeer zware windstoten voorkomen van 100 tot 120 kilometer per uur.
De naam Corrie is ingediend door het KNMI. Corrie van Dijk was in 1964 de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI. Nadat de naam bekend wordt, ontdekken journalisten al snel dat Corrie van Dijk nog leeft.
Dit jaar zal de eerste storm 'vrouwelijk' zijn en Arwen heten, de tweede storm is 'mannelijk' en krijgt de naam Barra.
Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer. Ga je wel de weg op? Houd rekening met zware weersomstandigheden. Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving.
Voor dit winterseizoen is er de keuze uit Arwen, Barra, Corrie, Dudley, Eunice, Franklin, Gladys, Herman, Imani, Jack, Kim, Logan, Meabh, Nasim, Olwen, Pol, Ruby, Sean, Tineke, Vergil en Willemien. En Eunice is dus de vijfde in de rij die dit seizoen komt aanwaaien.
Afgelopen seizoen raasden in vier dagen tijd drie stormen over ons land: Dudley, Eunice en Franklin. Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie.
Tussen 19 en 20 uur werd in IJmuiden een gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten en later gebeurde dit ook in Vlissingen, op Vlieland en de Houtribdijk. Daarmee is de derde officiële storm van 2022 een feit. Op Vlieland kwam een zeer zware windstoot voor van 113 km/u.
Door het hele land heeft storm Eunice voor schade gezorgd. Op twee meetstations werden windstoten tot 145 kilometer per uur gemeten. Eentje op het IJsselmeer, en opvallender: eentje in het binnenland.
Die orkanen krijgen een naam: Dianna, Rita, Gustav, Hugo. Volgens onderzoekers zijn orkanen met een vrouwennaam dodelijker dan orkanen met een mannennaam. Dat heeft niets te maken met de kracht van de orkaan, maar met de impliciete vooroordelen van de Amerikanen over de man-vrouwverhouding.
Het is vandaag op de kop af 32 jaar geleden dat Nederland door één van de zwaarste stormen uit de moderne geschiedenis getroffen werd, de orkaan die nu ook wel als orkaan Daria bekend staat. Terwijl de storm toesloeg, kwam het land in de loop van de dag meer en meer tot stilstand.
Kust en binnenland
De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt, waar de wind weinig geremd wordt door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. De herhalingstijd voor een storm is aan zee een stuk korter dan in het binnenland.
De laatste keer dat we een tornado in ons land zagen is slechts een maand geleden. Op 20 mei 2022 trok een windhoos over het Limburgse Beek, nabij Maastricht.
23:10 Hoogtepunt zware storm Eunice voorbij
De hoogst gemeten windstoten van storm Eunice op een rij: Cabauw 145 km/uur. Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) 145 km/uur. Hoek van Holland 141 km/uur.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bepaalt de namen. Na een cyclus van zes jaar keert de eerste lijst weer terug. Het zou dus kunnen zijn dat we in 2023 weer te maken krijgen met Irma, de orkaan die nu Sint-Maarten teisterde.
Dudley is een Engelse jongensnaam. Het betekent `van de Vlakte van de mensen`.
Het wereldrecord staat op 870 millibar en werd op 12 oktober 1979 gemeten in een tyfoon, zoals orkanen in de Grote Oceaan worden genoemd. Tyfoon TIp bereikte de enorme kracht bij Guam in de Grote Oceaan.