Op een balkon kunnen winterharde vaste planten in een pot worden gehouden, waardoor de groei ingeperkt wordt, maar de weelderige groei van bloemen niet minder wordt. Een aantal sterke vaste planten voor in potten op het balkon zijn Crocosmia, Fuchsia, Kattenkruid en Mexicaanse Madeliefjes.
Enkele sterke kuipplanten kunnen bij milde winters buiten overwinteren. Bij eventuele vorst moeten ze dan wel afgedekt worden. Een voordeel is dat ze dan vaak minder last hebben van ongedierte. Planten die hiervoor in aanmerking komen zijn Oleander, Eucalyptus, Agapanthus en enkele kuipsalvia's.
Eén van de gemakkelijkste en dankbaarste planten in pot is toch wel de pelargonium, vaak geranium genoemd. Zowel in de volle zon als op een plek met wat meer schaduw zal hij maandenlang bloeien. Mits u hem regelmatig van een slok water en mest voorziet.
Op zoek naar makkelijke terrasplanten die in de volle zon kunnen staan? Kies dan voor planten met een dikke huid, zoals vetkruid (Sedum), agave (Agave) en gomboom (Eucalyptus). Deze planten houden van zon en drinken relatief weinig water. Een groene keuze in droge tijden.
Scherm je tuin af met hagen van taxus, haagbeuk, hulst, laurierkers of zuurbes (Berberis), een stevige schutting begroeid met klimop of met struiken en bomen die van oudsher als windsingel rond boerenerven worden geplant, zoals hazelaar, Gelderse roos, vlier, lijsterbes, meidoorn, sleedoorn, eik, esdoorn en zwarte els.
Lavendel, salie (Salvia), kattenkruid (Nepeta), heiligenbloem (Santolina) en diamantgras Calamagrostis zijn allemaal planten die tegen een stootje kunnen. Kleine bomen kunnen in pot en worden niet te hoog. Zorg wel dat ze niet kunnen omwaaien.
Heel geschikt zijn eenjarige zomerbloeiers, bloembollen, vaste planten en kuipplanten. Misschien is er zelfs ruimte voor klimplanten. Bij een goede verzorging kan er ook op een klein oppervlak een waar plantenparadijs ontstaan. De planten kunnen in vaste bakken of in losse potten groeien, ze kunnen ook hangen.
In een plantenbak zonder bodem hoef je geen afwateringsgaten meer te maken, omdat het regenwater direct de bodem in kan lopen; Een plantenbak zonder bodem kun je ook gebruiken als plantenborder in de tuin; Je kunt een plantenbak zonder bodem (bij het modulaire systeem) naar vorm samenstellen.
Voor rechthoekige borders of plantenbakken is het nog redelijk gemakkelijk: je vermenigvuldigt de lengte met de breedte en voilà, daar is je oppervlakte.
Zet de beplanting met plantenpot en al in een emmer water totdat er geen luchtbellen meer boven komen. Zo zijn de wortels goed nat gemaakt. Haal de plant vervolgens uit zijn plastic potje en plant de plant in de nieuwe plantenbak. Vul de potgrond aan totdat de plant stevig staat.