Hoewel veel mensen misschien denken dat straattaal alleen gesproken wordt door Nederlandse jongeren van allochtone herkomst, beheersen ook veel autochtone jongeren deze 'taal van de straat'. Straattaal wordt dus door een grote groep jongeren gesproken en is daarom dé jongerentaal van nu.
Jongerentaal is geen individuele taal maar een groepstaal. Het gaat om het wij-gevoel, om het onderscheiden van de eigen groep van andere groepen in de samenleving, bijvoorbeeld de volwassenen. Taal blijkt daar een uitstekend middel voor te zijn.
Straattaal is een taal ontstaan door woorden uit veschillende culturen en talen. Zo zitten er veel Arabische, ofwel Marokkaanse woorden in. Een voorbeeld daarvan is 'kifesh', dit betekent 'hoe' in het Arabisch. Ook is een groot deel afkomstig uit het Surinaams.
De aanduiding straattaal wordt door Nederlandse taalkundigen in het bijzonder gebruikt voor de Nederlandse mengtaal die aan het eind van de 20e eeuw ontstond op plaatsen waar autochtone en relatief veel allochtone jongeren met elkaar samenleefden, een taalvorm die kan worden gezien als een nieuwe Nederlandse ...
Straattaal wordt vooral gesproken door jongeren van alle culturele en sociale achtergronden. Bijna alle jongeren gebruiken dus straattaal. Straattaal wordt gebruikt door jongens en door meisjes veelal tussen de leeftijd van twaalf tot dertig jaar.
Jongeren vervangen of vervormen woorden dus niet uit onkunde, maar wel uit behoefte aan iets nieuws, aan een eigen taal die hen onderscheidt van anderen. Straattaal is een soort stijlkenmerk. Net als kledij of muziek maakt ze deel uit van de (sociale) identiteit van jongeren.
Je bedoelt er dus mee dat je er altijd voor elkaar bent en dat zij je nummer 1 is . 01 wordt vaak gebruikt op Tik Tok & Insta bij meiden die dus elkaars 01 zijn .
Ouleh wordt als antwoord gegeven aan iemand die een wens, een plan of een verwachting heeft uitgedrukt, en dan aanduidende dat hij zich met ijdele hoop vleit, in de zin van och kom / 't mocht wat! Maar het betekent ook gewoon 'zij' in het Arabisch.
Faka (ook wel geschreven als: Fakka) komt voort uit het Surinaams. Het is een samenvoeging / afkorting van het woord “Fa-waka” wat staat voor “Hoe gaat het?” of “Alles goed“.
Geld is od, saaf, money, paper of cash, en je hebt een jarra, lotto, donnie, bankoe, barkie, doezoe en millie.
Andere woorden voor vriend die je veel hoort of hoorde zijn bijvoorbeeld mattie, bruh, homie, drerrie, swa, dawg, en kill of kil, dat in het Surinaams zoiets betekent als 'kerel'.
Die jongeren vinden sommige woorden saai worden en bedenken nieuwe of vervormen woorden. Ze onderscheiden hierdoor zich van de massa en creëren hierdoor erkenning en waardering. Jongeren gebruiken straattaal als manier om zich te onderscheiden, net zoals men zich kan onderscheiden met kleding en muziek.
Onder jongerentaal versta ik de taal die jongeren tegenover elkaar spreken en waarin ze zelfbedachte woorden, woorden uit andere taal of woorden waaraan ze een andere betekenis geven gebruiken. Het is te vergelijken met een groepstaal. De jongerentalen hebben al kenmerk dat ze door een specifieke groep gebruikt worden.
Wakka komt uit het Surinaams en is geblend in de wereld van de straattaal. Wakka heeft als betekenis 'lopen'.
Dat relschoppen nog altijd nieuwe woorden oplevert, bewijzen moderne uitdrukkingen uit de straattaal, zoals 'rwina zetten' (rotzooi trappen; ) en 'herres gooien/zetten' (idem), die gevormd zijn met Nedermarokkaanse woorden rwina (chaos – er is een verband met ons woord ruïne) en herres (chaos, eigenlijk: kapot).
Lm kan betekenen: Laat maar/ Laat m/ Love my/Like me/ Lik me. Lm kan je eigenlijk gebruiken voor zoveel woordjes. Maar toch gebruiken de meesten mensen het als laat maar.
Whatsapp is een Korterlandse samentrekking van what's upen application. Het is pas beschik- baar sinds 2009 maar het heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een standaard die sms vrijwel geheel uit de markt heeft gedrukt.
De betekenis van het woord Drm is: Daarom.
De betekenis van "Fissa" is gewoon feest. Het is straattaal en wordt door veel jongeren gebruikt. De meest voorkomende zin is: mensen denken fissa ofzo... of kom fiss.
ᐅ Madre - Straattaal verklaard | Straatwoordenboek.nl.