In de meeste gevallen zijn beslagen ramen het gevolg van een gebrekkige ventilatie in je woning. De warme, vochtige lucht door te koken, wassen, ademen, … kan niet weg en slaat neer op de binnenkant van je ramen. In dat geval is decentrale balansventilatie de meest aangewezen oplossing.
Is de buitenlucht koud, dan kunnen uw ramen aan de binnenkant beslaan. Wanneer het koude oppervlak van het glas in contact komt met de warme, vochtige lucht van uw binnenruimtes, ontstaat er waterdamp. Meestal is het binnen namelijk warmer dan buiten. Deze waterdamp zet zich af op de binnenkant van het glas.
De buitenkant condenseert voornamelijk in de lente en zomer, wanneer de buitenlucht warmer is dan het glas. Condens op de buitenkant van de beglazing is perfect normaal en dus geen reden tot ongerustheid. Vocht op ramen binnenshuis is het gevolg van slechte ventilatie of een ander vochtprobleem.
Zorg voor propere ramen, ook binnenin
Daarnaast hecht het vocht zich ook sneller op die vuildeeltjes waardoor je ramen sneller aandampen. Ga daarom met een propere, vochtige doek (eventueel met wat glasreiniger) over de binnenkant van je voorruit. Probeer geen strepen achter te laten.
Condensatie kan worden voorkomen door de ruimte te ventileren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door een halfopen raam (indien aanwezig) te openen en de kamer continu te ventileren. In veel gevallen is het gebruik van een ventilatierooster bovenop het glas een goede oplossing.
Wanneer het koude oppervlak van glas in contact staat met warme, vochtige lucht binnen, zal er een waterdamp kunnen ontstaan die zich afzet op de binnenkant van het enkel of zelfs dubbel glas. Dit noemen we dan condens. Dit beslaan van de onderkant van de ramen noemen we in de volksmond condensvorming.
Hoe kouder je woonruimtes zijn, hoe sneller de luchtvochtigheid toeneemt. De kans op vochtproblemen neemt toe wanneer je een kamer kouder dan 15°C langdurig ventileert. De temperatuur op je muren, plafond en vloer wordt daardoor te laag en zo ontstaat er condens.
Als je verzekerd bent tegen glasschade, zoals bij condens tussen glas, dan kun je de kosten natuurlijk bij je verzekeraar claimen. Echter op één voorwaarde: de schade mag niet door achterstallig onderhoud zijn ontstaan, anders wordt er niet uitgekeerd.
OptiPlus Anti-condens spray:
De anti-fog spray is perfect brillenvloeistof die ervoor zorgt dat uw bril niet beslaat. Geschikt voor alle soorten brillenglas materialen en coating. De brillenglazen voelen super glad aan en zullen een paar uren niet beslaan en water- en vuil afstotend zijn.
In sommige situaties ontwikkelt er zich condens op dubbel of HR++ glas. Dit komt door de hoge isolatiewaarde van dit soort glas. De condens ontstaat wanneer er een lage buitentemperatuur heerst, samen met een hoge relatieve vochtigheid. Deze situatie ziet u vaak tijdens de ochtenduren in het voor- en najaar.
Anti fog-spray
Met deze spray breng je handmatig een beschermlaagje aan op je glazen, waardoor ze niet meer kunnen beslaan. Je spuit de anti fog-spray op de binnenkant van je brillenglazen en spoelt je bril vervolgens af; een dun laagje hecht zich aan de glazen en voorkomt zo dat ze beslaan.
Ontdek Anti-Fog
Anti-Fog (AF) is een coating die speciaal is ontwikkeld voor de buitenste ruit om condensvorming te voorkomen.
Als uw dubbel glas eenmaal lek is valt het niet meer te repareren. Tussen de glasbladen bevindt zich een soort gas dat zorgt voor de isolatie. Als dat door lekkage weglekt, isoleert de ruit niet meer. De enige oplossing is het vervangen door een nieuwe ruit en soms is het zelfs nodig om ook kozijnen te vervangen.
Hoe herken je een lek in je glas
Je kan redelijk gemakkelijk zien of er een lek in je dubbel glas zit. Er komt in dat geval namelijk vocht in je ramen vast te zitten wat niet meer weg trekt. Een laagje condens op je ramen wat niet meer weg wil na ventilatie verraadt een lek.
De vloer in huis trekt krom
Wanneer de ondergrond van de woning te vochtig is, dan gebeurt het dat de houten vloeren en laminaat kromtrekken. Dit is vaak overduidelijk te zien doordat er kieren ontstaan tussen de vloerdelen.
Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, dan zit je goed. Als je te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat je de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie.
Misschien is het probleem echter niet meteen zichtbaar en zijn er andere kenmerken waaraan je vocht in huis kan herkennen. Een veel voorkomend signaal zijn de aangedampte ramen. De ruimte is onvoldoende verlucht en muren, ramen en plafond worden vochtig. Dat kan op termijn zelfs leiden tot schimmelvorming.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Laat een ventilator draaien om het vochtgehalte in een vochtige ruimte te verminderen. Het in beweging houden van de lucht vermindert waterdamp. Gebruik een raamventilator om de ventilatie te verbeteren als de kamer een raam heeft dat plaats biedt aan een raam.