De dilemmamethode is een instrument om ethische dilemma's over medische beslissingen te bespreken. Het kan worden ingezet bij een moreel beraad: een gestructureerde vergadering in dialoogvorm onder begeleiding van een daartoe opgeleide gespreksleider.
Dilemmamethode: De dilemmamethode is bedoeld als een ethische gespreksmethode, met andere woorden: het gaat erom te kunnen beoordelen of er een goede afweging wordt gemaakt en met collega's te bespreken op welke wijze goede zorg verleend kan worden.
Wanneer je in een situatie jouw moraal niet zo makkelijk kunt toepassen, je weet in een situatie niet zomaar wat je moet doen en je moet kiezen, dan heet dit een moreel dilemma. Een voorbeeld van zo'n moreel dilemma is als volgt: en moraal van veel meeste mensen is: “stelen is slecht”.
Wikken en wegen voor een juiste beslissing
Soms sta je voor situaties waar geen 'beste oplossing' is, maar waar je wel direct een beslissing moet nemen. Dan sta je voor een dilemma. 2 voorbeelden: Er zijn meerdere cliënten die tegelijk jouw hulp nodig hebben en je staat er alleen voor.
Soorten dilemma's
De belangrijkste soorten zijn: persoonlijke dilemma's, bedrijfseconomische dilemma's, maatschappelijke dilemma's, duivelse dilemma's en tot slot morele dilemma's.
Waarom de DilemmaMethode binnen gemeentes en (jeugd)zorg? De DilemmaMethode faciliteert gemeenten en (jeugd)zorginstellingen bij participatievraagstukken met behulp van online vragenlijsten en heldere rapportages. Deze vragenlijsten bieden inzicht in gedrag en brengen oorzaken gedrag in kaart.
Eind jaren 70 van de vorige eeuw beschreven de Amerikaanse bio-ethici Tom Beachamp en James Childress de 4 ethische principes die leidend zouden moeten zijn voor ons medisch handelen in de individuele patiëntenzorg. Deze principes zijn: (a) respect voor autonomie; (b) weldoen; (c) niet schaden; en (d) rechtvaardigheid.
Ons dilemma zit in de vraag of we actief budget aan social media blijven uitgeven. Dat ligt aan wat we verder allemaal doen. Als we onze eigen doelgroep bewust maken van dit soort dingen, dan kunnen we daar wel een goede balans in vinden.
Een ethisch dilemma is een situatie waarbij iemand verschillende keuzen tot handelen heeft die betrekking hebben op moraliteit. Deze beslissing kan uitmonden in onwenselijke situaties. Een ethisch dilemma bevat altijd verschillende waarden.
Een dilemma is een probleem of een situatie waarbij je een keuze moet maken, een beslissing moet nemen, een knoop moet doorhakken, maar elk besluit levert weer andere problemen op. Elke oplossing is even onaantrekkelijk.
Een sociaal dilemma is een situatie waarin een conflict ervaren wordt tussen het vervullen van egoïstische motieven en het collectieve belang, waarbij egoïsme het voordeligste is voor het individu, maar aanzienlijke collectieve kosten met zich meebrengt.
probleem (zn) : beletsel, complicatie, dilemma, geval, hinderpaal, kwestie, moeilijkheid, probleemgeval, punt. knelpunt (zn) : complicatie, dilemma, obstakel, probleem, probleemgeval, struikelblok.
Methodisch werken is een manier van werken om persoonsgerichte zorg en ondersteuning te bieden. Bij deze manier haken cliënt-, team- en organisatieniveau op elkaar in en werken samen. Methodisch werken ondersteunt het leervermogen in de hele organisatie.
Voorbeeld ethisch dilemma
Iemand doden is niet ethisch verantwoord, maar dat is iemand pijn doen ook niet. Toch zal een arts zijn patiënt soms bewust pijn moeten doen: ten behoeve van een behandeling. Omdat hier de gezondheid op het spel staat, worstelt de arts niet met een ethisch dilemma.
Waarom 'goed' doen een dilemma is
Een (moreel of ethisch) dilemma is een situatie waarin uit twee of meer even (on)aantrekkelijke alternatieven moet worden gekozen. Daardoor is het een beslissing die niet op basis van logica te nemen is. De afweging is persoonlijk.
Wat is het verschil tussen dilemma's en gewoon keuzes maken? Dilemma's hebben wel met belangen en waarden te maken, gewone keuzes niet.
Bij een dilemmatraining leren uw mensen omgaan met morele dilemma's en integriteit. Ze worden zich meer bewust van gedrag, gevolgen en keuzes. En ze krijgen nieuwe kennis en ervaring om uit te putten bij een volgend dilemma.
De Nijmeegse methode voor moreel beraad is een gesprekshandleiding die voor de klinische praktijk is ontwikkeld. Doel van de methode is om aan de hand van een methodiek de vraag te beantwoorden, wat in een moreel problematische situatie beargumenteerd goed is om te doen.
Het Utrechts stappenplan is gebaseerd op de gedachte dat ethiek als reflectieproces moet worden gezien. Een proces waarin drie belangrijke elementen ter sprake komen voordat je tot een moreel oordeel komt: Een bepaalde situatie roept bij mensen eenintuïtief oordeel op.
'Moraal' is het geheel van waarden en normen dat voor een persoon of een groep van belang is.'Ethiek' is het systematisch nadenken over die moraal. Ethiek bestudeert en analyseert dus de moraal. Dit analyseren doe je door waarden en argumenten te ordenen en te beoordelen.
Een moreel (of ethisch) dilemma ontstaat als er een botsing is tussen verschillende morele waarden.
De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.