Waarom hebben mensen last van defensief gedrag? Defensief gedrag heeft veel te maken met het zelfvertrouwen dat mensen hebben. Als er een onbalans is tussen je onbewuste gevoel van zelfvertrouwen en je bewuste gevoel van zelfvertrouwen ga je je sneller defensief gedragen dan wanneer dit in lijn is met elkaar[1].
Verdedigend. Dat betekent dat men niet zelf aanvalt, maar zich verdedigt.
De definitie van defensief rijden
Defensief rijden betekent letterlijk: het rijden met focus op het voorkomen van ongevallen, besparen van tijd en het niet verspillen van geld door zuinig en veilig te rijden. Hierbij houd je wel rekening met de omgeving en acties van andere weggebruikers.
Defensief gedrag is kiezen voor discussie.
Elke opmerking lokt een stevige reactie uit. In de verdediging gaan, veroorzaakt strijd en discussie. Iedere partij voelt zich te kort gedaan en wil gelijk halen. Door je houding en reactie ga je er direct vanuit dat de ander het slecht met je voor heeft.
Neem even tijd om tot jezelf te komen. Kijk of je op een andere manier kunt reageren dan je tot dan toe gewend bent. Probeer te verwoorden wat de pijnplek is die geraakt werd. Ook als je je het pas realiseert als jullie al in je patroon zitten, probeer het te benoemen en er samen uit te stappen.
Besef dat je mensen niet kunt veranderen
Iemand kan alleen veranderen als hij/zij dat zelf wil. Wil je toch wat meer voor elkaar krijgen dan heb ik een toverwoord voor je: waardering. Met waardering kan je veel bereiken en iedereen heeft iets goeds/leuks waar je positief op kunt reageren.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Bij een probleem zijn er altijd meerder mensen verantwoordelijk, dan alleen jijzelf. Een andere mogelijkheid waardoor je veel stress ervaart als jij altijd de schuld krijgt van alles. Komt doordat je steeds meer er in begint te geloven dat jij het nooit goed kan doen.
Jouw valkuil is dat je over-kritisch wordt of veroordelend. Dat je met jouw scherpe pen of tong de vloer aanveegt met jouw mening en zienswijze. Jouw valkuil kan zijn dat je pietluttig wordt, op alle slakken zout legt, spijkers op laag water zoekt, gaat muggenziften of dat je negatief kritisch wordt.
Voor je partner ben je dan onzichtbaar. Je krijgt de boodschap dat je iets fout deed. Daarom verdien je volgens je partner geen liefde en aandacht meer. Dit passief-agressieve gedrag bestaat uit controle uitoefenen, straffen en je eigenwaarde ondermijnen.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Er zit iets anders achter
Veel volwassenen hebben ook nooit geleerd om hun gevoel te herkennen en reageren uit gewoonte altijd boos. Met een muur van boosheid schrik je mensen af en ben je minder kwetsbaar. Toch is het goed om je af te vragen of er iets anders achter jouw boosheid zit.
Wanneer je wordt aangevallen, beweeg dan opzij, uit de richting van het mes. Pak de pols van de hand van de aanvaller waar het mes in zit en stoot hem met je vrije hand in zijn gezicht. Sla vervolgens het mes uit de hand van de aanvaller. Neem afstand.
Het beste antwoord. "Burgerarrest Burgers die (bijvoorbeeld) een overvaller of een inbreker op heterdaad betrappen, mogen deze persoon aanhouden, maar daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. (burgerarrest) Doen zij dat wel, dan maken zij zich schuldig aan eigenrichting en dat is strafbaar.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Respectloos betekent zonder respect behandeld worden of de ander zonder respect behandelen. Dat kan op tal van manieren zoals: De ander onderuithalen of kleineren. De ander te schande maken of kwaad spreken over de ander.
Mannen gaan jagen als jij ze niet nodig hebt
Als jij hem even negeert, betekent dat dat je hem niet nodig hebt. En precies dat activeert zijn jagersinstinct. Het tegenovergestelde is volgens de dating expert ook waar. Als hij het idee heeft dat je afhankelijk van hem bent, zal hij afstand nemen.
Wanneer hij deze verliest, verbrijzelt deze illusie. Dit verklaart waarom een narcist in turbo mode schiet wanneer je hem negeert. Doordat je geen contact meer opneemt, voelt een narcist zich machteloos en klein. Daardoor doen ze er soms alles aan om je weer terug te lokken zodat je hun zelfbeeld weer omhoog helpt.
Mensen die genegeerd worden, voelen zich vaak afgewezen en buitengesloten door een groep. Dat is vaak bijzonder pijnlijk en kan diepe sporen achterlaten, waar je nog lang mee rondloopt. Genegeerd worden kan op alle leeftijden voorkomen en ervoor zorgen dat je een negatief zelfbeeld krijgt.
Controle. Een andere reden waarom de narcist je negeert en stil blijft, is omdat de narcist de controle wil over jou. Jij bent zijn slachtoffer en hij is de dominante dader. Je moet monddood gemaakt worden, want hij, de narcist, heeft het voor het zeggen.
Wanneer je een hoog inlevingsvermogen hebt is het gevoelloos oordelen over een ander een echte allergie voor je. Ook is een hoge mate van onverschilligheid in dit geval een echte allergie voor je. Door zelfbescherming kun je in een allergie terecht komen waardoor je overprikkeld kunt raken.
'Je bent een nieuwsgierig Aagje' wordt in zijn algemeenheid opgevat als negatief. Toch heeft nieuwsgierigheid veel positieve kanten. Het wordt ook wel gezien als een teken van intelligentie. Nieuwsgierigheid kan een heel mooie eigenschap zijn: je wilt weten hoe de ander zich voelt, hoe iets zit.