Bij een telefonische controle bespreken we of de gegevens die wij van u hebben juist zijn. Ook vragen wij u naar uw situatie en of daar veranderingen in zijn (geweest). Dat is niet omdat wij denken dat u zich niet aan de regels houdt.
Wij checken gegevens die u doorgeeft bij de aanvraag van een uitkering. Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt.
Voor vragen waarvoor wij uw persoonlijke gegevens nodig hebben, logt u eerst in op Mijn UWV. Let op: Als u bent ingelogd op Mijn UWV, klikt u op de knop 'Chat met UWV'. Die staat rechts onderaan het scherm. Hiermee start u een nieuw gesprek via de chat met iemand van UWV.
UWV Telefoon Werknemers, 0900–9294 verandert in 088-898 9294.
Wij controleren minimaal 1 keer per 2 jaar. Als wij signalen ontvangen over een onjuiste uitvoering van de Ziektewet, besluiten wij soms om eerder te controleren. Wij houden contact met u over de eventuele verbeteringen die u uitvoert. Zo controleren wij of u deze juist uitvoert.
Via de Belastingdienst krijgen wij gegevens over arbeidsverleden en loon. Wij gebruiken deze gegevens bijvoorbeeld om de duur en hoogte van een uitkering te berekenen. U kunt een overzicht van uw gegevens bekijken via Mijn UWV bij 'Persoonlijke gegevens'. Dit overzicht heet het verzekeringsbericht.
UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Wij zorgen voor een deskundige en efficiënte uitvoering van de werknemersverzekeringen, zoals de WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet. Daarnaast bieden wij arbeidsmarkt- en gegevensdiensten.
Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Houd tijdens het bellen uw burgerservicenummer bij de hand. Dan kunnen wij u sneller helpen.
Een medewerker van UWV belt u in de volgende situaties binnen 3 dagen na uw ziekmelding: Als u niet weet wanneer u weer beter bent. Als u verwacht langer ziek te zijn dan 1 week.
UWV zal nooit contact met u opnemen via deze bronnen. Wij verzamelen hieruit alleen informatie die invloed kan hebben op uw recht op uw uitkering. Daarom controleren wij ook regelmatig via IP-adressen of u onder andere in of buiten Nederland bent.
Een verzekeringsarts van het UWV heeft ook een medisch beroepsgeheim en kan om jouw medische gegevens vragen. Dit kan nodig zijn om een helder en volledig beeld te krijgen van jouw situatie, bijvoorbeeld voor de WIA (her-)beoordeling.
Het UWV controleert alle ontslagprocedures en bekijkt of mensen recht hebben op een WW-uitkering, hoe hoog deze moet zijn en hoe lang deze maximaal mag duren. UWV regelt alle werknemersuitkeringen. Als u wordt ontslagen heeft u in de meeste gevallen recht op een WW-uitkering.
Bij een netwerkgesprek deelt u ervaringen, tips en adviezen. Zo helpt u elkaar. Noteer wel de naam en functie van uw gesprekspartner. Dan kunt u deze doorgeven aan UWV als sollicitatieactiviteit.
De beoordeling door de verzekeringsarts
Het gesprek duurt ongeveer een uur. Soms doet de verzekeringsarts ook een kort lichamelijk onderzoek.
Als de uitkomst van je WIA-keuring 80-100% WGA is, kan de verzekeringsarts dat op medische gronden vaststellen of de arbeidsdeskundige heeft niet voldoende functies gevonden die bij je beperkingen passen. Dat houdt in dat je op dit moment weliswaar niet kunt werken maar in de toekomst kan dat anders zijn.
Als klanten zich toch niet aan de regels houden, proberen we dat tijdig te signaleren zodat zij niet onnodig worden geconfronteerd met de vervelende gevolgen van een overtreding. We onderzoeken ook systematisch waarom mensen regels overtreden.
U krijgt de Ziektewet-uitkering maximaal 2 jaar (104 weken). Uw Ziektewet-uitkering stopt als u volgens ons uw oude werk weer kunt doen.
Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.
De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.
Ontwikkelingen achterstand UWV
In mei 2021 werd bekend gemaakt dat tienduizenden werknemers onnodig lang in de Ziektewet zaten door de achterstand op medische keuringen. In augustus 2021 werd bekend gemaakt dat 11.000 WIA-voorschotten waren uitgekeerd in 2020. Hiervan waren 1.600 uitkeringen onterecht toegekend.
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
Solliciteert u niet genoeg of geeft u uw sollicitatieactiviteiten niet op tijd door? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw WW-uitkering. U kunt dan tijdelijk minder of geen uitkering krijgen.
Wilt u een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen? Dan kunt u met deze advieswijzer zien welke ondersteuning u misschien kunt krijgen: een Indicatie banenafspraak, een Advies indicatie beschut werk of een Wajong-uitkering.
U heeft 3 maanden of langer recht op een WW-uitkering. Hoe lang uw WW-uitkering precies duurt, hangt af van uw totale arbeidsverleden en het moment waarop u werkloos bent geworden. De maximale duur van de WW-uitkering is 24 maanden.