Ooit gehoord/gelezen: "de koekoek heeft een heel hoge stofwisseling en dat is de reden dat ze niet zelf kan broeden. (Zou te vaak van de eieren/jongen af moeten om zelf te kunnen eten").
Een vrouwtjeskoekoek specialiseert zich op een bepaalde vogelsoort of -familie. Zo legt de heggenmus-koekoek haar altijd in het nest van een heggemus. Haar eieren lijken sterk op die van de waardvogel. Het koekoeksjong werkt de andere eieren of kuikens uit het nest en verlaat het nest na zo'n 17-18 dagen.
Broeden. Broedt vanaf mei. Koekoeken leggen één of enkele eieren in de nesten van andere vogels, de waardvogels, in totaal kan dat bij zo'n 25 nesten gebeuren. Tegenwoordig vormen kleine karekiet, heggenmus, graspieper, witte en gele kwikstaart de belangrijkste 'pleegouders'.
Als de koekoek roept wordt het mooi weer. Waar de zwaluw het huis siert, zal het hemelvuur voorbijgaan.
De pleegouders voeden het koekoeksjong op als hun eigen kind. Een ei in andermans nest leggen heeft voordelen. Omdat de koekoek zich niet om het uitbroeden van eieren en grootbrengen van jongen bekommert, heeft ze tijd voor het leggen van meer eieren. Twaalf eieren of meer zijn heel gebruikelijk!
De koekoek ook wel, maar niet zo vroeg als zij. Vaak zijn ze dan net te laat bij de nesten, of de pleegouders hebben het zelf door en gooien het ei eruit. Niet alle eieren komen dus uit.
De meeste vogels broeden tussen maart en juli, dit noemen we het broedseizoen. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals de bosuil die al in februari begint of de meerkoet die rustig tot augustus door gaat.
Tussen half april en begin juni komt de koekoek, vanuit zijn winterverblijf in Afrika, naar Europa. Volwassen vogels houden het echter al snel weer gezien in hun overzomeringsgebied en na de eerste eileg trekken zij weer naar Afrika. Hun jongen volgen meestal veel later, tot in september aan toe.
De koekoek is in de oud-Noorse mythologie een aan de god Thor (ook wel Donar genoemd) gewijde vogel, en kennelijk zagen mensen destijds overeenkomsten tussen deze Noorse god en de duivel. In de Wikipedia staat bijvoorbeeld de doopgelofte weergegeven waarmee de Saksen zich tot het christendom bekeerden.
Elk jaar overwintert de koekoek in tropisch Afrika, onder andere in de regenwouden van het Congobekken. Rond half april vliegen ze naar het noorden om te broeden. Dat is maar voor een kort bezoekje, want na 3 maanden vliegen ze alweer terug. Jonge koekoeken vertrekken pas rond september naar het zuiden.
Per broedseizoen legt een koekoekswijfje 1 tot 25 eieren, maar in elk nest wordt normaal slechts één ei gedropt. Voor het vrouwtje haar ei legt, eet ze doorgaans één of twee eieren van de waardvogel op.
De Mechelse koekoek is een kippenras, regionaal gebonden aan de omgeving van de Vlaamse stad Mechelen. Ook komt de naam Mechels hoen voor: koekoek is eigenlijk de aanduiding voor de kleurslag, het patroon en de kleuren van het verenkleed.
De koekoek roept zijn eigen naam, wat ongeveer klinkt als een hol aanhoudend 'goe-koeh'. Koekoeken leggen meestal één ei in het nest van een waardvogel. Vrouwtjes kunnen tot een twintigtal eieren in totaal leggen verdeeld over evenveel nesten. Gefilmd door Gerrie van der Meulen.
De broedduur bedraagt 23 tot 28 dagen. Meestal worden 3 tot 5 eieren gelegd, soms 6 en bij uitzondering 2 of 7. Zowel het mannetje als het vrouwtje broeden de eieren uit, vaak vanaf het eerste ei.
De koekoek is een broedparasiet; het vrouwtje legt haar eieren in nesten van andere vogelsoorten en laat de jongen door die andere soort uitbroeden en verzorgen.
Allereerst kunt u zonder lampje kijken naar de eischaal, naar het verschil in kleur. Bevruchte eieren hebben namelijk een andere kleur en glans dan onbevruchte eieren. Een onbevrucht ei is heel licht geel van kleur en een beetje dof. Een bevrucht ei is heel licht blauw van kleur met wat meer glans.
Iedere vogel legt in mei een ei, behalve de kievit en de griet, die leggen in de meimaand niet. De kievit legt inderdaad al veel eerder eieren, maar de griet dan? De griet is een andere naam voor kwartelkoning en deze soort komt pas eind mei naar Nederland terug om hier te broeden, dus die legt ook geen ei in mei.
De moeder legt haar eitje in het nest van een waardvogel. Dat bespaart bakken energie en ook nog eens veel tijd, waardoor een koekoek in één lente wel 10 tot 25 eieren kan leggen.
De koekoek is een trekvogel die grote afstanden aflegt en bij ons in de tweede helft van april aankomt. In augustus vliegt de koekoek alweer terug naar zijn winterkwartier, dat zich in Afrika bevindt.
Een koekoek is simpel gezegd een soort bak of kleine uitbouw aan de kelder met een ventilatierooster en eventueel glas. Het is bedoeld om een kelder of ondergrondse ruimte te ventileren en eventueel van extra daglicht te voorzien.
Vogels verjagen met ultrasoon geluid
Een ultrasoon geluid zit op een voor mensen onhoorbare frequentie, maar vogels horen de geluiden zeer goed. Een ultrasone verjager zendt deze hoge frequenties op een dusdanig irritante manier uit, dat de vogels wel weg zullen blijven.
Krekel geluid
Krekels strijken hun nachtconcert. Keer op keer maken ze een 'krrrrrrrrrrr'-geluid door hun vleugels heel snel over elkaar te wrijven. Alleen de krekel mannetjes maken dit geluid. Dat doen ze om de aandacht van vrouwtjes te trekken.
Er zijn onder de zangvogels notoire nachtzangers. Zoals natuurlijk de nachtegaal; maar ook rietzangvogels en de roodborst zingen vaak 's nachts. Al heel vroeg, vaak al twee uur vóór zonsopkomst beginnen zanglijsters en merels te zingen, niet toevallig vogelsoorten met grote ogen.
Afhankelijk van het ras worden kippen gemiddeld zo'n 7 tot 9 jaar oud.Er zijn echter "oudjes" bekend die wel 15 jaar werden.