Het wordt in haarproducten gebruikt als geurstof of oplosmiddel, maar vaak als conserveermiddel. Benzyl alcohol werkt bacteriedodend en verlengt zo de houdbaarheid van je producten.
Door de alcohol droogt je huid uit, ook je hoofdhuid. Daardoor maak je minder oliën aan en lever je in op zink. Dat zorgt ervoor dat je haar minder elastisch (lees: sneller afbreekt) en minder glanzend is. Alsof dat nog niet genoeg is, speelt ook suiker een rol in je haartoestand.
Onder deze groep vallen de volgende alcoholen: laurylalcohol, cetylalcohol, myristylalcohol, stearylalcohol, Cetearyl alcohol en Behenyl alcohol. Deze alcoholen worden verkregen uit natuurlijke bronnen en zijn goed voor je haar. Ze werken verzachtend en worden daarom vaak in huid- en haarverzorgingsproducten gebruikt.
• Geen haarproducten met alcohol
Alcohol droogt uit en maakt het haar vaag van kleur. Niet alle soorten alcohol zijn slecht voor het haar. Behenyl alcohol, Cetearyl alcohol, Stearyl alcohol, Cetyl alcohol, Lauryl alcohol en Myristyl alcohol drogen het haar niet uit.
Vermijd in ieder geval shampoos die zeepingrediënten bevatten: zeep reinigt op zeer agressieve wijze, verstoort de pH-waarde van je haar en hoofdhuid én laat een witte aanslag achter. Een goede shampoo is pH-huidneutraal (heeft een pH-waarde van tussen de 5 en 6).
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Hoe herken ik parabenen in haarproducten? Vaak staat achterop een shampoo of conditioner bij de ingrediëntenlijst niet de stof 'parabenen', maar wordt deze verzamelnaam op een andere manier aangeduid: Methylparabaan. methyl-4-gydroxybenzoaat.
Hoe herken je sulfaten in haarproducten? Sulfaten herken je vooral aan het schuimende effect. Een sulfaatvrije shampoo schuimt namelijk bijna niet. Dit voelt de eerste keer misschien wat gek omdat we gewend zijn aan het schuimende effect, maar het maakt niet minder goed schoon.
Schuimstoffen. Schuimmiddelen zoals sulfaten, maar ook cocamide dea en lauramide dea, zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijk kunt verdelen en dat het product goed schuimt. Maar eigenlijk zijn ze volledig overbodig en werken ze soms zelfs overmatig uitdrogend en irriterend voor je haar.
Uit je bloed (en je adem) is alcohol na een dag wel verdwenen. Maar dat betekent nog niet dat er geen alcohol meer in je lichaam zit. Zo kunnen er tot een paar dagen na het drinken van alcohol nog sporen gevonden worden in je urine. En na 90 dagen zijn er zelfs nog sporen van alcohol in je haar te vinden.
Sulfaten hebben een sterke reinigende werking en ze laten je shampoo schuimen. Helaas wassen sulfaten ook het beschermende vetlaagje van je hoofdhuid, wat een negatief effect heeft op je haar en hoofdhuid.
Bier geeft je haar glans en maakt het stevig. Bier bestaat voornamelijk uit suiker, mout, hop en gist. Deze laatste twee ingrediënten bevatten veel proteïnen die helpen wanneer je haar beschadigd is.
Een beperkte hoeveelheid alcohol kan goed zijn voor je haar. Alcohol verwijdert namelijk het vuil en vet uit je haar. Ook je hoofdhuid wordt ontvet door alcohol. De hoeveelheid alcohol in een gemiddeld biertje is echter weer te laag om voldoende invloed te hebben op je haar of je hoofdhuid.
Alcohol zelf is tot ongeveer 12 uur te zien in de urine. Maar bij een onderzoek van de urine in een laboratorium kijken ze meestal naar een andere stof: ethylglucuronide (EtG). De lever maakt deze stof van alcohol. En deze stof is langer te vinden in urine.
Nadelen: De gezonde look die je haar krijgt is niet echt, siliconen zijn geen voedingsstoffen. Niet-wateroplosbare siliconen zorgen voor build-up (laagjes van producten die zich opstapelen in je haar) Sommige siliconen maken je haar zwaar en futloos.
Op nummer 1 van deze lijst vind je de Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo Calm: een mildreinigende kappers shampoo, speciaal ontwikkeld voor gevoelige hoofdhuiden en droog haar. Deze beste shampoo volgens kappers is dermatologisch getest en hypoallergeen.
Hogere concentratie
Shampoo's van de kapper bevatten veel goede werkstoffen, daardoor heb je van een kappershampoo veel minder nodig voor een goede werking. Kappersshampoo's zijn ook vaak meer verzorgend dan die van de drogisterij. Ook gebruikt men vaak veel meer product dan nodig is.
Ik vind het fijne producten om het hele verzorgingsritueel mee af te maken en van top tot teen heerlijk naar de lijn van Sakura te ruiken. De geur is wat mij betreft het grootste pluspunt van deze Rituals shampoo en conditioner. De shampoo reinigt mijn haar goed, na 2x wassen, en de conditioner ontklit goed.
Olaplex zorgt er namelijk voor dat gebroken zwavelverbindingen in het haar weer aan elkaar gehecht worden. Het resultaat? Buitengewoon sterk, glanzend, maar bovenal super gezond haar waarbij haarbreuk verleden tijd is. Een ander groot voordeel van Olaplex is dat kleur nog langer in je haar blijft zitten.