Om het darmslijmvlies te herstellen en gezond te houden, kunnen er verschillende nutriënten ingezet worden zoals vitamine A en D, zink, L-glutamine, berberine, omega 3-vetzuren, prebiotica (zoals guarboonvezels) en probiotica.
Om de slijmvliezen te herstellen is het belangrijk dat je de juiste bouwstoffen eet. Belangrijke bouwstoffen zijn: het aminozuur glutamine, omega-3 vetten, het mineraal zink en vezels. Ook vitamine A, B12, C en D, magnesium zijn belangrijk.
De slijmvliezen beginnen zich te herstellen na 2 à 3 weken.
Tips bij een beschadigd neusslijmvlies
Deel ook je buisje of papier niet met anderen om infecties te voorkomen. Een beschadigd neusslijmvlies kan herstellen, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je stopt met drugs.
Nisita® wordt door veel huisartsen en KNO artsen aangeraden om het herstel van beschadigd neusslijmvlies te bevorderen. De vetten in de zalf hebben een verzachtende werking en de zouten zorgen voor het slinken van het neusslijmvlies en het herstel van eventuele wondjes in de neus.
Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken. Volgens zorgprofessionals is niet met zekerheid te zeggen dat deze gezondheidsklachten ook in Nederland ontstaan door een gebrek aan vitamine A.
Warm citroensap en gemberthee
Citroen en gember zitten vol vitamines en anti-oxidanten, dus drink elke dag een kop citroensap of gemberthee – dat is goed voor je immuunsysteem. Gember helpt je bloedcirculatie te verbeteren en citroen kan een ontsteking helpen kalmeren.
Verder kun je de last verlichten door zelfzorgproducten te gebruiken die helpen bij overgevoelig neusslijmvlies. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van bijvoorbeeld een neuszalf. De zalf beschermt, bevochtigt en herstelt het droge neusslijmvlies en heeft tegelijkertijd een helende werking bij korstjes.
Een simpele manier om dit proces van genezing te versnellen is het gebruik van vette neuszalf. Ook het spoelen met zout water (NaCl-oplossing) en het bevochtigen van de lucht in huis kan een positief effect hebben. Mocht dit niet verbeteren dan kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen.
Een behandeling op basis van xylometazoline vermindert de zwelling van je neusslijmvlies onmiddellijk. Dit is het verlossende gevoel dat je waarneemt na 1 of 2 keer spuiten in elk neusgat met een decongestivum of een ontzwellende neusspray.
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld door een allergie, chronisch neusspray gebruik (xylometazoline), roken, luchtweginfecties of bijholteontstekingen. Vooral bij het gaan liggen en in slaapvallen kan een verstopte neus ontstaan en bijzonder vervelend zijn.
symptomen. De meest herkenbare klachten die passen bij rhinitis zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes.
De slijmproducerende cellen reageren soms heftig op prikkels van buitenaf. Dit komt onder andere voor bij een allergie. Er ontstaat zwelling van het slijmvlies en verhoogde productie van vocht en/of slijm. Afhankelijk van de lokalisatie ontstaan hierdoor een loopneus, tranende ogen, benauwdheid of jeuk.
Slijmoplosser: de vernevelaar
Bij vastzittend slijm wordt er door veel mensen snel naar een medicijn gegrepen. Echter, deze medicijnen kunnen nare bijwerkingen hebben. Een goedwerkend alternatief hierop is fysiologisch zout, een natuurlijk product dat ook al in uw lichaam voorkomt.
Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Als je veel hoest of vaak je keel schraapt, dan kan dat je slijmvlies irriteren. Je slijmvlies maakt dan weer meer slijm aan, waardoor je weer meer slijm ophoest.
Symptomen corona (algemeen)
Hoofdpijn. Verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus. Keelpijn. Droge hoest.
Lokale applicatie van de benzodiazepine clonazepam of van het anestheticum capsaïcine kan de symptomen van mondbranden effectief onderdrukken. Hetzelfde geldt voor lasertherapie.
Een ontsteking in de mond geneest meestal vanzelf. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld antibiotica, ontstekingsremmers of schimmeldodende medicijnen. Bij de apotheek en drogist zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die de genezing ondersteunen.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Bloedend tandvlees. Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden.