Een taart bekleed met fondant of afgesmeerd met bijvoorbeeld botercrème kan je ook heel goed invriezen. Doe de taart in een goede vocht absorberende taartdoos, dan is hij in de vriezer is tot 3 maanden houdbaar. Laat de taart rustig in de taartdoos in de koelkast ontdooien, doe de deksel niet omhoog om te kijken.
Taart bewaren (met of zonder versiering)
Taarten met slagroom of botercrème bewaar je in de koelkast. Vries niet-gevulde en niet-versierde taarten in om ze langer te bewaren. In de koelkast blijven taarten twee tot drie dagen goed, in de vriezer tot wel drie maanden.
Afgesmeerd biscuit invriezen
Een biscuit kun je invriezen en botercrème kun je invriezen. Betekent dat dan ook dat je een gevuld en afgesmeerd biscuit kunt invriezen? Jazeker, zo simpel is het! Zelfs met het fondant of marsepein er al overheen, kan dat prima.
Hoelang je de taart in de koelkast kunt bewaren is afhankelijk van het soort vulling, een taart met slagroomvulling zou ik niet langer dan 2-3 dagen bewaren. Een taart met botercrème vullingen kun je wel 3-4 dagen bewaren.
Ook gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze ook goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast. Gedecoreerde taarten kun je goed invriezen, let wel op de vulling. Taarten met een slagroomvulling kun je niet invriezen.
Botercrème daarentegen is heel goed in te vriezen voor taarten die al versierd zijn . Als je bijvoorbeeld een overgebleven verjaardagstaart hebt, kun je individuele plakken snijden en verpakken en dan een plak per keer ontdooien wanneer je wilt genieten van die speciale verjaardagssmaak!
Cupcakes bewaren
Je kan gebakken cupcakes in een doos in de vriezer bewaren tot 3 maanden lang. Gebakken cupcakes met een toefje botercrème van bijvoorbeeld FunCakes kan je ook heel goed invriezen, hiervoor geldt een bewaartijd van 3 maanden in de vriezer.
Snijd de boter in blokjes en voeg deze samen met de gelatine door. Roer het geheel goed door. Laat vervolgens de vruchtencremeux op een bord met huishoudfolie afkoelen. Of als je een silliconenmatje hebt kun je ze hierin gieten en dan invriezen.
Om een botercrèmetaart een nacht te bewaren, bedek je alle delen van je taart met plasticfolie en bewaar je hem op kamertemperatuur in een bakje . Als je taart is bedekt met roomkaas of ganache, zorg er dan voor dat je hem afdekt en in een luchtdichte bak in de koelkast bewaart. Door je taart af te dekken voorkom je dat de lucht hem uitdroogt.
Gebruik een luchtdichte bak of vrieszak om te voorkomen dat de botercrème uitdroogt. Ontdooi de botercrème in de koelkast en klop het vervolgens goed door om de oorspronkelijke textuur terug te krijgen.
Als u de cake echter wilt invriezen voor later, kunt u dit het beste doen zonder glazuur, room of vulling , omdat de smaak en textuur dan achteruit kunnen gaan.
Een taart of een stronk met crème au beurre kan u gerust enkele dagen in de koelkast bewaren.
Wat betreft de houdbaarheid: zachte en smeerbare kazen blijven maar een maand goed in de vriezer, terwijl harde kazen het wel een half jaar volhouden.
Bewaartips biscuittaart
Je kunt de biscuit overigens ook perfect invriezen! Ook weer in een luchtdichte verpakking. In de vriezer blijft biscuit zo'n twee maanden goed. Een afgewerkte biscuittaart kun je vervolgens nog een dag of twee bewaren in de koelkast.
De cakes blijven in een cakeblik tot 3-4 dagen goed. De cakes kunnen tot een maand worden ingevroren . Fairy cakes zijn niet zo diep als cupcakes of muffins, dus zoek naar ondiepere cakevormen en zorg ervoor dat je de juiste papieren vorm koopt om het blik te vullen.
Bijvoorbeeld het werken met botercrème. Botercrème smelt snel bij een hoge temperatuur, het is daarom soms erg moeilijk om bijvoorbeeld taarten en cupcakes te decoreren tijdens de zomer.
Botercrème kun je ook goed invriezen, het blijft dan zo'n 3 maanden goed. Ontdooi de crème in de koelkast en laat hem daarna op kamertemperatuur komen, voordat je hem verwerkt.
Geschikt voor de vriezer: Doe de botercrème in porties in een luchtdichte diepvriescontainer of in spuitzakken of diepvrieszakken. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht in zit om vriesbrand te voorkomen .
Bewaar uw taarten op kamertemperatuur
Het is ideaal om uw cakes op kamertemperatuur te bewaren als u van plan bent ze binnen een dag of twee na het bakken te serveren. Dit komt omdat koeling ervoor kan zorgen dat sommige soorten cakes uitdrogen of te stevig worden, met name die met botercrèmeglazuur .
Ga je jouw cupcakes decoreren met een lekkere toef botercrème of crème chantilly? Dan kun je dit het beste maximaal 1 dag van tevoren doen. Je kunt de gedecoreerde cupcakes het beste in een cupcake doos op een koele plek, maar wel buiten de koelkast, bewaren.
Qua textuur is een crémeux meer een combinatie van een mousse en een ganache dan een echte crème. Een crémeux is minder luchtig dan een crème en heeft een uitzonderlijk zachte, romige textuur. Met zowel crème als crémeux heb je eindeloos veel keuze in smaken: van klassiek tot exotisch, van fruitig tot kruidig.
Cupcakes met botercrème glazuur blijven tot twee dagen goed (op kamertemperatuur zijn ze prima) en cupcakes met roomkaasglazuur moeten in de koelkast worden bewaard als ze de tweede dag worden bewaard. Hoe moeten cupcakes worden bewaard? Bewaar ze altijd in een luchtdichte verpakking om besmetting te voorkomen en te voorkomen dat ze door de lucht uitdrogen .
Invriezen kan ook, maar laat hem dan wel eerst een nachtje opstijven in de koelkast. Snijd de taart daarna in punten, verpak elke punt in vershoudfolie en doe ze daarna nog in een luchtdicht zakje. In de vriezer blijven de punten ongeveer een maandje goed.
Meng 125 gram mix voor botercrème met 125ml water en laat dit mengsel minimaal 1 uur opstijven bij kamertemperatuur.