Al voel je je misschien heel schoon na rondgedobberd te hebben in het water, toch is het niet heel hygiënisch om niet te douchen: je hebt je waarschijnlijk enorm ingespannen (hallo zweet) en er kan altijd viezigheid op je achterblijven. Even goed inzepen na het zwemmen dus. En vergeet ook niet je zwemkleding te wassen.
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven (cercariën) van een platworm (trichobilharzia ocelata). Als het warm weer is kunnen er in zoet natuurwater veel van die larven zitten. De larven kunnen met z'n allen uw huid in kruipen.
Veel experts geloven dat herhaalde blootstelling aan chloor het effect ervan op de huid kan doen verergeren. Als je regelmatig zwemt kan je dus best af en toe een pauze van een paar dagen inlassen. Vermijd zwemmen als je een opstoot hebt van eczeem, psoriasis, acne of als je merkt dat je huid nogal droog aanvoelt.
Het doodt veel van de bacteriën die in de mondholte voorkomen. Deze bacteriën kunnen ontstekingen of tandbederf (gaatjes) veroorzaken. Bij infectie in de mond. Ook om mondinfecties te voorkomen als u niet goed kunt poetsen.
Té zure mondwaters kunnen zorgen voor tanderosie. Er wordt gesproken over een ph waarde van 5 of lager. In Listerine zit onder andere het conserveermiddel benzoëzuur dat alleen zijn werk kan doen in een ph waarde van 5 of lager. Alles met een PH waarde onder de 5,5 lost tandglazuur op.
Nadeel van mondwater
Naast de slechte bacteriën doodt antibacterieel mondwater namelijk ook de goede bacteriën. Deze goede bacteriën zorgen ervoor dat bloedvaten niet vernauwen en de bloeddruk laag blijft. Door het doden van de goede bacteriën vernauwen de bloedvaten en stijgt de bloeddruk.
De meeste kosten zitten hem in onderhoud, personeel en gas, water en licht. De meeste Nederlandse gemeentes hebben een zwembad. Sterker nog: de gemiddelde afstand tot een bad is 2,5 kilometer. Dat is uitzonderlijk: er is geen enkel ander land ter wereld dat er zoveel heeft als wij.
Dus als je zin hebt in zout, wat je lichaam helpt om water vast te houden, kan dat betekenen dat je niet genoeg drinkt of dat je water sneller kwijtraakt dan je lichaam wil (door zweten, diarree of overgeven).
Af en toe eventjes in een zwembad met chloor duiken en wat baantjes trekken heeft niet al te veel effect op je haar, maar als je regelmatig zwemt kan je haar beschadigd worden. Het chloor verwijdert alle natuurlijke oliën, waardoor het haar poreus en breekbaar wordt. Je haar wordt zichtbaar droog en ruw.
De blootstelling aan chloorwater kan ook irritaties van de huid veroorzaken of ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Wanneer je een huidbarrière hebt die niet goed werkt, kan chloor eerder voor een irritatie zorgen.
Hoe voorkom je zwemmersjeuk? Als je niet zeker weet hoe gevoelig je bent voor zwemmersjeuk, kan je beginnen met pootje baden of een korte duik. De kans op besmetting neemt af als je niet langer dan tien minuten in het water bent, je daarna goed afdroogt en de zwemkleding meteen verwisselt voor droge kleding.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Het boost je huid en haar
De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.
Bij het nemen van een koude douche spannen je spieren zich aan. Dat zorgt voor vaatvernauwing. Hierdoor wordt je bloeddruk en 'hydrostatische druk' hoger, waardoor je hart sneller pompt en er meer bloed richting je spieren gaat. Zo brengt het bloed verschillende stoffen naar de juiste plaatsen in het lichaam.
Je moet er misschien niet aan denken (als je net een koude buitentraining hebt gedaan), maar koud douchen na het sporten is net zo goed voor je als warm douchen. Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen.
Tijdens het zwemmen gebruik je vrijwel al je spieren. Daardoor verbrand je behoorlijk veel energie tijdens een uurtje baantjes trekken. Dat hongergevoel is een seintje van je lichaam dat aangeeft dat het tijd is om wat te eten en de energievoorraad weer aan te vullen.
Een mix van spierherstellende proteïnen en koolhydraten werkt hiervoor het beste. Een bakje kwark, een banaan, wat dadels, een omelet of gebakken ei met groente, een stukje vis of kip met groente, quinoa, sojabonen… Opties genoeg!
Er is alleen een studie uit 2010 te vinden waarbij ze mensen lieten zwemmen en eten. Na het sporten krijgen mensen meer honger, bleek toen. Maar dat is geen verrassing, natuurlijk." Dat het zwemmen in chloor of de geur ervan direct voor trek in patat zorgen, is dus niet letterlijk bewezen.
De nadelen van zwemmen
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Ook voor hart en longen is zwemmen goed. Zoals bij alle sporten vergroot je longinhoud. Zelfs als je maar één keer per week zwemt voel je je fitter. Wie regelmatig zwemt heeft dan ook een pak minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Flash Dronken worden van mondwater
Mondwater kan een fors percentage alcohol bevatten. Dat geldt ook voor sommige vanille-extracten. In Engeland wordt al overwogen om de verkoop minder makkelijk te maken.
Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water is namelijk helemaal niet goed voor je gebit. Dit heeft allemaal te maken met één van de belangrijkste ingrediënten in je tandpasta: fluoride.
Spoel dit langs de tanden en het tandvlees gedurende 30 seconden. Daarna is het belangrijk dat u het mondwater niet inslikt, maar uitspuugt in de wasbak. Het inslikken van mondwater kan namelijk wel schadelijk zijn, aangezien het als spoelmiddel bedoeld is.