Een dubbelpolige schakelaar schakelt een stroomkring in of uit waarbij zowel de fasedraad als de nuldraad tegelijkertijd worden onderbroken. Zo wordt gehele circuit spanningsvrij gemaakt. Dubbelpolige schakelaars worden daarom vaak gebruikt in bijvoorbeeld vochtige ruimtes.
De dubbelpolige schakelaar werkt zoals de enkelpolige schakelaar maar wordt geplaatst in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de kelder. Echter: het is niet meer verplicht om een dubbelpolige schakelaar te plaatsen in vochtige ruimtes maar dan mag de automatische zekering maar 16A zijn ipv 20A.
Tweepolige (dubbelpolig) schakelaar
Net als een éénpolige schakeling gebruik je een tweepolige schakeling om op 1 plaats 1 lichtpunt te bedienen. Het belangrijkste verschil tussen de 2 schakelingen is dat een tweepolige schakeling meer geschikt is om te gebruiken in vochtige ruimtes* zoals bijvoorbeeld een badkamer.
Stappenplan. Allereerst, wat houdt een 2-polige schakelaar 2-polig aansluiten in? Net als met een 1-polige schakelaar kunt u één lamp aan of uit zetten. Een 2-polige schakeling verbindt en onderbreekt echter de fasedraad als de nuldraad, waardoor het hele circuit achter de schakelaar spanningsvrij wordt gemaakt.
Een dubbelpolige schakelaar wordt vaak gebruikt in vochtige ruimtes of bij elektrische toestellen met een vermogen groter dan 500 watt zoals elektrische kachels, warmwatertoestellen, (boilers), badkamerkachels en warmtelampen.
Dit simpele mechanisme regelt stroom naar een lamp of ander apparaat. De lichtknop onderbreekt het elektrische circuit dat via de stroomdraden naar schakelaar loopt. Een wisselschakelaar kun je gebruiken als zogenaamde enkelpolige schakeling. Dat wil zeggen dat je er één lamp vanaf één plek mee bedient.
Een enkelpolige schakelaar heeft twee aansluitklemmen en één schakelknop, terwijl een wisselschakelaar drie aansluitklemmen en één schakelknop heeft. Om je wisselschakelaar als enkelpolige schakelaar aan te sluiten, gebruik je daarom slechts twee aansluitklemmen in plaats van drie.
Tweepolige schakelaar
Hiermee wordt het risico van lekstromen op stroomvoerende delen uitgesloten. De tweepolige schakelaar heeft vier aansluiting, namelijk de fasedraad (bruin) in en uit, en de nuldraad (blauw) in en uit. De bedieningswip is net als bij een enkelpolige schakelaar enkel.
Je kunt er eventueel voor kiezen om een wisselschakeling aan te leggen. Hierbij worden er twee schakelaars aangesloten om één lamp of lampengroep te kunnen bedienen.
In Nederland is het verplicht om een twee polige installatieautomaat toe te passen indien je de groep als eindgroep gebruikt. Maar in het buitenland kom je nog wel eens eenpolige automaten voor een eindgroep tegen. Overigens zie je in Nederland deze alleen in die situatie waarbij de automaat geen eindgroep beveiligd.
Het verschil tussen een enkelpolige schakelaar en een dubbelpolige schakelaar is dat op een enkelpolige schakelaar een fasedraad en schakeldraad worden aangesloten en op een dubbelpolige schakeldraad wordt naast een fasedraad en schakeldraad ook nog een nuldraad aangesloten.
Als je de lichtbron vanuit drie plaatsen wilt bedienen, dan spreken we van een hotelschakeling of een kruisschakeling. Hiervoor heb je naast twee wisselschakelaars ook een kruisschakelaar nodig. In totaal heb je daarvoor dus drie lichtschakelaars nodig.
Waar gebruik je een enkelpolige schakelaar? Een enkelpolige schakelaar is onderdeel van een enkelpolige schakeling en wordt gebruikt in kleine ruimtes, die zijn voorzien van één deur en waar het voldoende is om licht vanuit één punt in of uit te schakelen.
Een wisselschakelaar heeft één wisselcontact en is ook te gebruiken als enkelpolige schakelaar en een serieschakelaar heeft twee contacten die apart te bedienen zijn. Met een wisselschakelaar kan één lamp of één lampgroep in een huis zowel onder als boven aan een trap worden in- of uitgeschakeld.
Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar is voornamelijk het aantal lampen dat je ermee kunt bedienen. Een wisselschakelaar bestaat uit één knop waarmee je één lamp bedient. Een serieschakelaar heeft het dubbele aantal. Ook kan je met een wisselschakelaar een wisselschakeling maken.
Het COM-contact is met name bij lichtschakelaars gewoonlijk gemarkeerd door: een afwijkende kleur van de aansluitklem. de letter P (van Parent), of L (van Live)
L is van Fase
Van de Engelse benaming 'Live'. Toch leuk om te weten! De fasedraad staat, ten opzichte van de aarde- en nuldraad, onder spanning. De fasedraad voert samen met de nuldraad de elektrische stroom van en naar aangesloten apparatuur.
Een drukknop maakt contact zolang je de knop ingedrukt houdt.Bij een schakelaar blijft dit contact behouden, ook als je de knop loslaat. Visueel is het verschil tussen een drukknop en schakelaar meteen duidelijk. Wanneer je een schakelaar indrukt, zal de positie van het drukoppervlak veranderen en zo blijven staan.
Een wisselschakeling heeft als doel een lamp (eventueel een lampengroep) vanaf twee plaatsen in en uit te schakelen met behulp van twee wisselschakelaars. De schakeling wordt toegepast bij de verlichting van trappen, gangen en slaapkamers.
Let op: In een wisselschakeling kunnen nooit 2 dimmers zitten.
Als je een wisselschakelaar enkelpolig gaat aansluiten, heb je twee kleuren draden nodig. Dat zijn een bruine (fase)draad en een zwarte (schakel)draad.
Een wisselschakelaar beschikt over 3 aansluitingen; 2 schakeldraden (in en uit) en 1 fasedraad. In plaats van de fasedraad kunt u ook een schakeldraad (lampendraad) gebruiken die naar het lichtpunt loopt. Beide schakeldraden verbind u vervolgens met de andere wisselschakelaar.
Met een tweepolige of dubbelpolige schakelaar worden vochtige ruimtes en apparaten extra veilig door het stroomcircuit volledig spanningsvrij te maken. De schakelaar onderbreekt de nuldraad en fasedraad tegelijkertijd, waardoor een stroomkring in- of uitschakelt.
Een kruisschakelaar gebruik je om een lichtpunt vanaf drie of meer punten bedienen. De kruisschakelaar is ideaal voor toepassing in trappenhuizen of in lange gangen. Dit type schakelaar wordt daarom ook wel een trappenhuisschakelaar genoemd. Om hem goed aan te sluiten heb je ook altijd twee wisselschakelaars nodig.