Snel toegeven en onenigheid mijden.Je denkt van alles, maar zegt niets.Anderen maken snel misbruik van je, waardoor je je eigen doelen niet bereikt.
De 'subassertief' betekenis is het eenvoudigst uit te leggen met de term onderdanig gedrag. 'Sub' betekent 'onder' en dat is precies waar het om gaat: je gedraagt je alsof je onder de ander staat en zegt niet wat je denkt. Je denkt misschien wel 'Hier heb ik geen tijd voor!
Mensen die subassertief gedrag vertonen, gaan vaak confrontatie uit de weg. Hierdoor bouwen gevoelens van boosheid of verdriet zich op. Dit kan er zelfs tot leiden dat je passief agressief gedrag gaat vertonen. Verder kan subassertief gedrag ervoor zorgen dat je over jezelf heen laat lopen.
Subassertief gedrag is een vorm van je onderdanig en passief opstellen. In een conflictsituatie maak je je klein en stel je je onderdanig op naar je gesprekspartner. Je gedraagt je letterlijk alsof je onder de ander staat en uit niet wat er op je lever ligt. Op deze manier probeer je conflicten te vermijden.
Iemand die subassertief is, vertoont conflictvermijdend gedrag. Je stelt je als subassertief persoon onderdanig op en gedraagt je alsof de ander boven jou staat. Daardoor laat je ook gemakkelijk over je heen lopen en voelt het wellicht alsof je geen invloed hebt op een situatie of op de uitkomst van een gesprek.
Bij agressief gedrag negeer je de mening en behoeftes van de ander.Sub-assertief gedrag is het tegenovergestelde: je denkt te veel aan de ander en te weinig aan jezelf. Waar je naartoe wil is de gulden middenweg, namelijk assertief gedrag. Je drukt je eigen behoeftes en rechten uit, mét respect voor de ander.
Subassertief. Volgzaam jezelf wegcijferen om aardig gevonden te worden is het tegenovergestelde van assertief gedrag. Met jezelf verstoppen en terugtrekken vermijd je de aandacht voor jou. Je gedraagt je dan subassertief.
Het begint bij het helder krijgen van wat jij belangrijk vindt. Als je weet wat je wilt, weet je wat jouw grenzen zijn en kun je daar op een respectvolle manier voor opkomen. Assertiviteit komt van pas als je je mening wilt geven, een verzoek wilt weigeren, een taak wilt delegeren of hulp wilt vragen.
Als mensen niet assertief genoeg zijn dan heet dit subassertiviteit of sub assertief gedrag. Sub assertief gedrag zorgt ervoor dat mensen conflicten vermijden en zich makkelijk laten commanderen of overdonderen door anderen zonder voor zichzelf op te komen.
Wanneer je assertief gedrag vertoon houd je zowel rekening met je eigen belangen als met de belangen van een ander. Je komt voor jezelf op maar niet zonder de gevoelens of grenzen van een ander uit het oog te verliezen. Je bereikt dit door open in je communicatie te zijn met de ander.
Sub-assertief
Sub-assertieve mensen durven niet of nauwelijks voor zichzelf op te komen. Je helpt vooral anderen. Je houdt te weinig rekening met jezelf en komt daardoor ook vaak tekort in situaties met anderen. Je voelt je ook eerder slachtoffer van je omgeving dan een speler.
Assertiviteit is mede door het ontbreken van negatieve emoties een persoonlijke eigenschap die positief wordt beoordeeld. Op het moment dat iemand assertief overkomt, dan wordt de wijze waarmee iemand zich presenteert gewaardeerd door de omgeving.
Mensen die doorschieten in assertief zijn, kunnen agressief of egoïstisch zijn en in jouw allergie zitten. Bij zulke mensen kun jij gemakkelijk in je valkuil belanden want omdat jij aardig wilt zijn, stel je je meegaand op.
Emoties durven uiten, jezelf durven zijn en kwetsbaarheid tonen. Kritiek durven geven en ontvangen. Complimenten kunnen geven en ontvangen. Je eigen keuzes maken zonder je druk te maken over de mening van anderen.
Assertiviteit is een belangrijke kwaliteit in het contact met anderen. Het helpt je jezelf te leren kennen en maakt het makkelijker om met anderen te werken en te leven. Er zijn verschillende manieren waarop je assertiviteit kunt tonen, zowel op de werkvloer, in relaties of op straat.
Assertief zijn betekent praktisch gezien dat je ondanks eventuele angst of belemmering toch de dingen doet, zegt of juist nalaat die je zelf bewust wil. Assertief gedrag is gedrag dat in overeenstemming is met je normen en waarden en waarbij jij ook de persoonlijkheid, normen en waarden van een ander respecteert.
wat is assertiviteit? Assertiviteit betekent proactief zijn en voor je eigen mening durven opkomen. Met overtuiging aangeven wat jouw ideeën, gedachten én grenzen zijn, en de ander hierbij in zijn waarde laten. Een assertieve collega is constructief, pakt verantwoordelijkheid en neemt de leiding wanneer nodig.
Kan iedereen assertiever worden? Psycholoog Marloes Abrahamse: 'Ja, het is gedrag, dus het kan meestal aangeleerd worden. Wel kan het voor iemand die is opgevoed met het idee dat je mond opentrekken brutaal is, moeilijker zijn dan voor iemand die meekreeg dat assertief zijn oké is.