Voor de veeleisende gebruiker die kwaliteit en nauwkeurigheid zoekt, is er Faber-Castell Albrecht Dürer en Caran d'Ache Supracolor soft. Deze kunstenaars-kwaliteit potloden zijn geschikt voor amateur- en professionele kunstenaars, illustratoren, grafisch ontwerpers en docenten.
De bekendste potloden op oliebasis zijn de Faber Castell Polychromos. Deze potloden bevatten veel pigment, dekken goed en zijn makkelijk te blenden. De kern van de Polychromos is harder dan het gemiddelde potlood, maar is niet té hard. Doordat de punt lang scherp blijft gaan ze ook nog eens heel lang mee!
Wanneer je de punt van een gewoon kleurpotlood nat maakt, dan is zo'n effect eigenlijk niet aanwezig. Versimpeld gezegd: aquarelpotloden laten je zo kleuren, dat het lijkt alsof je aan het schilderen bent met waterverf. En dan zonder de penselen en de verf natuurlijk.
Met een beetje water lost je gekleurde vlak gemakkelijk op tot waterverf. Of doop je aquarelpotlood in water en ga er dan mee tekenen. Dit geeft een hele andere uitstraling dan een tekening met gewone kleurpotloden. Natuurlijk kun je aquarelpotloden ook droog gebruiken als een gewoon kleurpotlood.
Met aquarelpotloden kun je prachtige aquarelschilderingen maken zonder verf te hoeven gebruiken. Teken met de potloden op aquarelpapier of dik papier dat tegen water kan. Je kunt dan met een penseel water op je tekening strijken of het erop spuiten.
Nat op Nat.
Bij nat op nat maak je het papier nat voordat je begint te aquarellen. Het vochtige papier zal ervoor zorgen dat kleuren makkelijker in elkaar gaan overlopen. Dit zorgt voor een wat vrijer aquarel schilderij waar de kleuren een beetje hun eigen leven beginnen te leiden.
Vermijd echt zwart om schaduwen te tekenen met kleurpotlood. Zwart maakt kleuren een beetje modderig en geven een onrealistische indruk. Beter is om donkerblauw, donkergroen of donkerbruin te gebruiken als basis voor je schaduwen. Kleuren hebben ook psychologische betekenissen.
Slijp met een speciale puntenslijper voor pastelpotloden een korte punt aan jouw potlood. (voor potloden met een normale dikte kan je het beste de Koh-I-Noor pastelpotlood puntenslijper gebruiken. Voor de dikkere potloden, zoals die van Derwent en Conté a Paris kan je beter de puntenslijper van Derwent gebruiken.)
Pastelpotloden werken daarom dus hetzelfde als pastelkrijt. Je brengt de kleur aan op het papier en kunt het daarna met je vinger uitvegen. Ook kan je lichte over donkere kleuren aanbrengen!
Nog een droge manier van blenden is die met blender potloden. Bijna ieder merk biedt wel een kleurloos blender potlood aan: Derwent, Caran d'Ache, Prismacolor. Met een blender potlood breng je een kleurloos zacht laagje aan waarmee je het kleurpotlood egaler kan blenden of een mooier kleurverloop kan maken.
Prismacolor Premier bestaat uit was. Het is het zachtste kleurpotlood waar je makkelijk mee kunt blenden en daarom ook erg populair. Ze zijn ideaal om te gebruiken voor grotere vlakken zoals wazige achtergronden, maar ook voor details.
Ikzelf gebruik een combinatie van Polychromos en Luminance potloden, de twee laatst genoemde soorten. Hierdoor kun je goed blenden door de waxbasis van Luminance en heb je toch controle door de scherpe en fijne Polychromos. Ze vullen elkaar goed aan.
Welk potlood is makkelijk uit te gummen? Grafiet uit zachte potloden is een stuk makkelijker uit te gummen dan grafiet uit de harde variant. Gummen zijn niet alleen handig om potlood te verwijderen, u gebruikt ze ook om highlights in uw tekening aan te brengen.
Voor het maken van een realistische tekening heeft u een uitgebreide set kwalitatieve kleurpotloden nodig. Professionele tekenaars geven vaak de voorkeur aan Polychromos-potloden van Faber-Castell. De potloodstift is gemaakt op oliebasis, waardoor de vulling stevig is en u gemakkelijk een scherpe punt slijpt.
Polychromos is een kleurpotlood op oliebasis. Het is daarom een wat harder potlood dat veel wordt gebruikt voor gedetailleerd werk. Mooie kleurovergangen maak je door voorzichtig de lagen op te bouwen. Om makkelijker te blenden kun je Zest-it blender gebruiken.
Een schuurplank
Door de punt van een pastel- of houtskoolpotlood langs het schuurpapier te halen krijg je makkelijk en snel een mooie punt. Je kan deze manier ook in combinatie met het Stanleymes gebruiken! Als je de punt na het slijpen nog niet mooi genoeg vindt kan je deze met het schuurplankje nog wat verfijnen.
Een doezelaar is een hulpmiddel van opgerold papier waarmee je toonwaarden getekend met potlood vervaagt. Omdat de toonwaarden minder scherp lijken lijkt een tekening dan realistisch. Door te doezelen krijg je dat realistische foto effect van huid op je tekeningen.
De Faber-Castell Pitt pastelpotloden hebben een hoog pigmentgehalte en zijn was- en olie-vrij. Deze pastelpotlden zijn perfect geschikt voor fijne details in pastels. Slechts minimale fixatie is vereist, waardoor de pastel tekeningen hun levendigheid van kleur behouden. Uitstekende lichtweerstand en heldere kleuren.
Faber Castell Polychromos kleurpotloden
De reviews online zijn lovend, waaruit blijkt dat de kwaliteit van de potloden de prijs zeker waard is. De potloden houden soepel vast, geven veel kleur af en de kleur is mooi en helder. Je hebt de keuze uit 120 kleuren die je ook nog eens gemakkelijk kunt mengen.
Ga je nat mengen dan is het gebruik van reukloze terpentine aan te raden wanneer je werkt met Faber-Castell kleurpotloden, Polychromos of Caran 'dAche Pablo. Ook kleurpotloden op wasbasis zijn geschikt om met terpentine te mengen.
Maar een goed gemiddelde voor mandalatekenen is een B of een 2B potlood. Daarmee laat je, als je wat harder drukt, geen krassen achter in je papier. En als je iemand bent die schetsend tekent, geven deze hardheden genoeg kleur af.
Door een speciale grondering te maken is het mogelijk om te aquarelleren op doek. Aquarelverf gedraagt zich op doek heel anders dan op papier aangezien de verf niet in het doek trekt maar er op blijft liggen. Het drogen van de lagen duurt dus langer als op papier.
Je kan werk in potlood, houtskool, pastel of waskrijt, aquarel, pen en tempera fixeren met glasheldere, zuivere en niet vergelende acrylharsfixatief. Het is niet goedkoop. Je kan het bestellen via internet en misschien ook bij hobby winkels kopen.
Acrylverf is een jonge schildertechniek. Het is populair bij zowel beginners als meer ervaren hobbyschilders en professionele kunstenaars, vooral vanwege de veelzijdigheid: als je met veel water en glacis werkt, zijn de kleuren transparant en stralend als in een aquarel.