De CO2-blusser wordt hoofdzakelijk in besloten ruimtes gebruikt, omdat daar beperkt zuurstof aanwezig is. Het heeft alleen zin om zuurstof te verdrijven als er geen nieuwe zuurstof bij kan komen. Het wegnemen van zuurstof werkt echter verstikkend voor de mens. Je moet de ruimte daarom direct na het blussen verlaten.
Tijdens het blussen mag je die spuitmond nooit aanraken!Het gas daalt namelijk tot een temperatuur van min 80°C en aanraking zou dus ernstige brandwonden kunnen opleveren. Enkel met het handvat kan je de spuitmond of de vuurhaard richten.
CO2 blussers worden gebruikt voor het blussen van branden in de brandklasse B (vloeistoffen zoals olie, alcohol, benzine, vetstoffen, bitumen,…) en uit brandklasse E (elektrische toestellen en installaties).
Nadelen CO2 blussers:
Verdrijft zuurstof en is verstikkend voor de blusser. Doordat het maar 1,5 keer zwaarder is dan lucht verwaait het. Kan brandwonden vooroorzaken bij aanraking met de huid.
Kooldioxide is alleen toegestaan tegen brand van vloeistoffen. Vanwege de bluseigenschappen wordt kooldioxide meestal alleen in gesloten ruimtes gebruikt. Toepassingsgebieden zijn laboratoria, elektrische installaties, computerruimtes … CO2 blussers zijn alleen geschikt voor brandklasse B (vloeistofbranden).
Een CO2 blusser geleidt geen stroom. Het is daarom zeer geschikt voor het blussen van een 'elektrabrand'. Ook is een deze blusser geschikt voor voor vloeistof- en gasbranden. Geeft geen nevenschade doordat er geblust wordt met CO2 gas.
Na gebruik moet de brandblusser altijd worden hervuld of indien nodig vervangen. Zodra de verzegeling is verbroken en de blusser is gebruikt, moet deze eerst opnieuw worden gevuld.
Gebruik van de blusser
Benader een brand altijd laag en houd met de bluskoker ongeveer 1 meter afstand van de brandhaard. Richt de CO2 blusser tijdens de blusactie op de onderkant van de vlammen en blus van links naar rechts en weer terug!
Een eerste aandachtspunt is om erop te letten dat je het blusdeken steeds tussen jezelf en de andere persoon houdt, zodat de vlammen niet op jou kunnen overslaan. Het tweede punt waar je zeker moet op letten is de bescherming van je handen. Dit doe je door de bovenkant van het blusdeken om je handen te draaien.
Bhv'ers zorgen er onder andere voor dat de ontruiming van het pand snel en soepel verloopt. Zo kunnen ze als cruciaal hulpmiddel een bhv ontruiming stappenplan opstellen. Daarnaast kunnen ze eerste hulp verlenen, weet iedereen wat te doen bij een brand en kunnen ze helpen bij het bestrijden van de brand.
Voordat u gaat blussen, moet u weten wat er brandt zodat u het juiste blusmiddel kunt kiezen. Niet alle branden kunnen met dezelfde blusstof worden uitgemaakt. Bovendien kan gebruik van het verkeerde blusmiddel leiden tot gevaarlijke situaties.
Met een CO2 blusser, blus je met CO2 gas. Het gas verdrijft de zuurstof waardoor de brand wordt verstikt. Een CO2 blusser wordt in gebouwen vooral gebruikt bij een serverruimte of in een omgeving met veel elektra omdat het geven nevenschade geeft.
Bovendien kan de onbeschermde koker zeer koud worden (tot ongeveer -80 °C) en kan men door deze extreme kou derdegraads brandwonden op lopen. Daarom zit er tussen expansiekoker en slang een handvat, dat men tijdens gebruik van de blusser moet vasthouden.
De blussende werking van de koolzuursneeuwblusser is gebaseerd op het verstoren van de zuurstof balans in de lucht. De brandhaard krijgt hierdoor te weinig zuurstof en gaat door verstikking uit.
Let er dus op dat je een CO2-blusser nooit gebruikt op een persoon. Het grote voordeel van een poederblusser is dat je er veel verschillende soorten branden mee kan blussen.
Belangrijk bij het blussen van een elektrische brand is dat er een brandblusser wordt gebruikt die geen elektriciteit geleidt. Blussen met water is daarom bijvoorbeeld niet goed geschikt bij een elektrische brand.
Als bhv'er is het belangrijk om de blusmiddelen regelmatig te controleren. Ligt de uiterste houdbaarheidsdatum nog in de toekomst?Is de verzegeling niet verbroken en zijn de middelen nog goed toegankelijk?Met andere woorden: staan er geen spullen in de weg?
Met een koolsneeuwblusser blus je branden door middel CO2 gas, de aanwezig zuurstof verdreven door het CO2 gas. Als er gestopt wordt met blussen, kan het voor weer oplaaien. Eén van de grote voordelen van een koolsneeuwblusser is dat er geen nevenschade ontstaat omdat er met een gas wordt geblust.
Een CO2 blusser mag nooit op personen worden gebruikt: het blusmiddel is zeer, zeer koud en kan daardoor brandwonden veroorzaken. Bovendien verdrijft het zuurstof.
Brandklasse F vet en olie branden zijn die in de meeste gevallen frituur of bakolie branden deze moeten dan ook geblust worden met een vet brandblusser. Houd hierbij altijd voldoende afstand. In deze brandklasse mag u nooit met water blussen. Een brandklasse f brand met water blussen is zeer gevaarlijk.
Voor je een brand kunt proberen te blussen, moet je eerst vaststellen om welke brandklasse het gaat. Zodat je het juiste blusmiddel kunt gebruiken. Als je het juiste blusmiddel hebt kun je beginnen met het blussen van de brand. Het is namelijk niet mogelijk om met elke blusser alle soorten branden te blussen.
Bestrijden komt na alarmeren
Het is belangrijk dat de bhv'ers weten in welke volgorde ze de standaardtaken moeten uitvoeren. Alarmeren van hulpdiensten komt eerst: als de brandweer is gealarmeerd, kunnen de bhv'ers beginnen met het in veiligheid brengen van aanwezige personen en het bestrijden van de brand.
Brand blussen
Ook al is het nog zo'n klein brandje, u moet altijd eerst alarm slaan, zodat alle aanwezigen in het pand veilig naar buiten kunnen komen. Nadat alle aanwezigen zijn gealarmeerd, schat u de situatie in en checkt u of u toegang heeft tot de juiste blusmiddelen om het brandje te blussen.