ROTTERDAM - Espresso en andere donker geroosterde koffiesoorten zijn niet zo schadelijk voor de maag als eerder werd gedacht. Ze bevatten namelijk een bestanddeel dat een signaal geeft aan de maag om minder zuur te produceren, dat blijkt uit een recent onderzoek.
Het klinkt tegenstrijdig, maar donker gebrande koffie is juist het beste voor je maag. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers die de stoffen in koffie analyseerden om erachter te komen welke ervan maagpijn veroorzaakt.
Als je problemen hebt met het prikkelbare darm syndroom (PDS), gastritis of maagzweren, dan dien je het drinken van normale of cafeïnevrije koffie te vermijden volgens onderzoekers van de University of Maryland Medical Center (UMMC).
Drink genoeg: minstens 1,5 liter per dag. Bijvoorbeeld water en thee. Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank.
Combineer het met voedsel
'Voor sommige mensen is koffie drinken op een lege maag te hard en te zuur', zegt Taub-Dix. 'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
Koffie, thee, cacao en cafeïnehoudende cola stimuleren de zuurvorming in de maag, vooral als deze buiten de maaltijden gedronken worden. Ook cafeïnevrije koffie heeft een slechte invloed want deze bevat stoffen die de maag tot zuurvorming aanzetten. Wees dus matig met alcohol, (cafeïnevrije) koffie, thee en cacao.
Koffie drinken op een lege maag zou schadelijk zijn. Een kopje koffie op lege maag zou volgens Dr. Adam Simon, Hoofd medische dienst van de website PushDoctor.co.uk, de maagwand kunnen aantasten. Ook kan het een storing van de spijsvertering betekenen, dit wordt ook wel indigestie genoemd.
Eet rustig en kauw voedsel heel goed. Vermijd grote hoeveelheden gasvormende producten, zoals koolsoorten, paprika, ui, knoflook, prei, noten en rauwkost. Vermijd koolzuurhoudende frisdranken en bier. Probeer regelmatig en gezond te eten, ook al heb je minder trek.
Heb je iets te veel gegeten en is je maag nu overstuur? Doe dan een paar blaadjes munt in een glas water. Ook kun je muntthee maken om je maag te kalmeren, wat erg goed helpt bij een opgeblazen gevoel.
Volgens Tim Spector, professor Genetische Epidemiologie aan Kings College in Londen, is rode wijn, chocola en ongepasteuriseerde kaas gezond voor de maag vanwege de polyfenolen die erin zitten. Deze antioxidanten, want dat zijn het, hebben invloed op je darmflora.
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Alhoewel koffie het lichaam energie geeft en vrij van stress houdt, geven sommige personen aan dat ze een hoop buikpijn door koffie krijgen. Onderzoeken geven aan dat koffie een overtollige productie van maagzuur kan veroorzaken, wat dan mogelijk het weefsel van de maagwanden beschadigt.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Als er te veel cholesterol in je bloedvaten blijft plakken, verhoogt dat de kans op een hersenbloeding of hartaanval.
3. let op met cafeïne. Koffie en andere dranken die cafeïne bevatten drijven het vocht in je lichaam af, waardoor verstoppingen in de darmen kunnen ontstaan, wat dan weer tot een opgezette buik kan leiden. Drink niet teveel koffie en andere cafeïnehoudende dranken.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
Noradrenaline vertraagt je spijsvertering. Dit kan zorgen voor pijn in je maag en darmen. Het kan ook een opgezette buik verklaren en zorgen voor weinig eetlust.
Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.
Citroengras thee
Citroengras heeft flavonoïden in zich die zorgen voor een antibacteriële werking. Daardoor is het goed voor je maag en je darmen.
Binnen 30 minuten na het drinken van koffie wordt de cafeïne door de maag en dunne darm opgenomen en vervolgens door het lichaam verspreid. Een kopje koffie of een espresso na een maaltijd helpt niet om de maag leeg te maken, maar versnelt de spijsverteringsprocessen die erop volgen.
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
Vermijd voedsel dat zure terugvloei vergemakkelijkt. Koffie, chocolade, pepermunt, alcohol en vet eten verlagen de druk van de sluitspier tussen slokdarm en maag en veroorzaken zo zure reflux. Stop met roken. Roken verlaagt de speekselaanmaak en verlaagt de druk van de sluitspier tussen slokdarm en maag.