In sommige gevallen staat op de kentekenplaat een cijfer (bijvoorbeeld 1 of 2) boven het eerste streepje op de plaat. Dit is een duplicaatcode (ophoogcode).Dit cijfer geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven. Op de eerste afgegeven kentekenplaat staat niets boven het liggende streepje.
Net als de cijfers en letters op de kentekenplaat moet ook de duplicaatcode goed leesbaar zijn. Het is niet toegestaan om de duplicaatcode weg te halen of onzichtbaar te maken door deze geel te lakken. Doet u dit wel dan loopt u het risico op een boete. Het camoufleren van de betreffende code is dus niet toegestaan.
Best bekend als het kleine 1-tje of 2-tje boven het eerste streepje in het kenteken. Het getal geeft het aantal duplicaten aan dat ooit is uitgegeven van hetzelfde kenteken. Op langwerpige kentekenplaten staan duplicaatcodes 1 t/m 9 boven het streepje en 10 t/m 19 eronder (waarbij 0 = 10; 1 = 11, enz.).
Er zijn provincies met twee provinciecodes. Deze zijn ontstaan doordat aan de streektaal de voorkeur werd gegeven boven het Castiliaans. De oudere kentekenplaten hebben de Castiliaanse provinciecode, maar de code kan zonder bezwaar veranderd worden als er nieuwe kentekenplaten worden aangeschaft met hetzelfde kenteken.
Op een kentekenbewijs staat een duplicaatcode aangegeven. De duplicaatcode geeft aan hoeveel vervangende kentekenbewijzen voor het betreffend voertuig zijn afgegeven.
En dat 1-tje zegt dus niets over de auto zelf en is eigenlijk niet meer dan een administratieve handeling.
€23,76 incl B.T.W. Officiële kentekenplaat lang geel voor uw auto, aanhanger etc. Deze nummerborden zijn RDW goedgekeurd. Luxe platen hebben opgelegde plastic letters.
Rode kentekenplaten met witte letters en cijfers, zijn tijdelijke kentekenplaten, de zogenoemde "Transit Temporaire". Dit zijn auto's die in Frankrijk geregistreerd staan, maar vrijgesteld zijn van belasting omdat deze auto's voor de export bestemd zijn.
Als u een aanhanger of caravan in uw bezit hebt zijn er situaties waarin u het voertuig moet laten keuren om er op de weg mee te mogen rijden. Een aanhanger met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg moet zijn voorzien van een kentekenbewijs.
De O als eerste letter is voor opleggers. De M is voor motorfietsen. De V is voor lichte bedrijfsauto's. En de W is voor aanhangwagens.
Een nieuwe kentekenplaat vraag je aan bij een door het RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Voor de aanvraag heb je een geldig legitimatiebewijs en de kentekencard nodig. De kosten van nieuwe kentekenplaten liggen gemiddeld tussen de 25 en 45 euro.
Neen, u moet niet van nummerplaat veranderen als u voor een andere wagen kiest. Het principe dat “het kenteken de eigenaar volgt en niet de wagen” blijft hetzelfde. U verandert dus niet van kenteken als u van wagen wisselt.
Een nieuwe kentekenplaat is alleen verkrijgbaar bij een door de RDW erkende leverancier van kentekenplaten. Je bent verplicht om 2 nieuwe kentekenplaten aan te schaffen. Ook als je er maar 1 kwijt bent.
Verboden lettercombinaties
De letter C en Q gebruiken we ook niet omdat deze letters teveel op een nul lijken. De volgende lettercombinaties gebruiken we ook niet: GVD, KKK, KVT, LPF, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD (ook niet in lettercombinaties met 3 letters), PVV, SGP en VVD.
Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt. Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren.
De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (auto's, bedrijfsauto's en motoren) met een 'datum eerste toelating' (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.
Nederlandse en Duitse militairen die werkzaam zijn in BFG-NATO-verband, voeren een zwarte kentekenplaat met witte karakters. Het lettertype komt overeen met het lettertype dat voor Duitse kentekenplaten gebruikt wordt en wijkt dus af van de Nederlandse kentekenplaat.
Een groen kenteken is niet bedoeld voor bedrijfswagens, maar eerder voor auto's die voor korte duur eigendom zullen zijn van het bedrijf met als doel doorverkocht te worden.
Landcode kentekens Europa
Maar herken je de volgende landcode kentekens ook? MC: het is maar een klein landje, dus ook auto's met de landcode MC zal je weinig zien rondrijden. Deze auto's komen namelijk uit Monaco!
Er is hier geen vast bedrag voor in Nederland, de fabrikant van de kentekenplaten mag dit zelf bepalen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 25 en 45 euro.
Nieuw op het kenteken: de losse L. 10 april 2021 Op 7 april 2021 is gestart met de L als beginletter in de huidige kentekenserie voor personenvoertuigen. Nieuwe auto's krijgen een kenteken met één letter, drie cijfers en twee letters.