Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt. Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens.
Vraag in de eerste zes weken om hulp bij zwaar tillen of andere zware activiteiten. Probeer zware huishoudelijke taken, zoals met een volle wasmand de trap op lopen of dweilen zo min mogelijk te doen. Probeer niet meer dan 5 kilo te tillen.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Voldoende rust zorgt ervoor dat in de eerste twee weken na de bevalling je baarmoeder maximaal herstelt en weer rustig terug op zijn plek komt. De baarmoeder zal kleiner moeten worden en weer achter het schaambeen zakken.
In principe mag u na de kraamweek met uw kindje naar buiten. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van het seizoen wat daarin geadviseerd wordt. Ook is het afhankelijk van het gewicht van uw kindje. Baby's met een laag geboortegewicht hebben vaak meer moeite om op temperatuur te blijven.
Drie maanden wachten met hardlopen na de bevalling
Belast je het lichaam te vroeg, en dan met name de bekkenboden, dan heb je meer kans op klachten en blessures en loop je risico tijdens de menopauze de prijs te betalen met vervelende klachten zoals incontinentie.
Je buikspieren houden alles niet meer goed op hun plek als voor de zwangerschap. Bij de meeste vrouwen die in het derde trimester een diastase kregen, is dat binnen een jaar na de bevalling weer hersteld.
Je bekken, rechte buikspieren en gewrichten zijn in negen maanden tijd verplaatst en je lichaam is extra gevoelig voor blessures. Daarom wordt aangeraden om de eerste zes weken na de bevalling rust te houden. Na deze zes weken, kun je het sporten weer rustig opbouwen.
Door de dwarse buikspier aan te spannen ondersteun je de buikwand, verstevig je het bekken en de lage rug. Span de spier aan door de onderbuik iets in te trekken en blijf doorademen. Je mag hier in de kraamtijd, vanaf dag 4 weer mee beginnen. Span aan en laat na 1 tot 3 tellen weer los.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.
Stromend warm en koud water op de verdieping van de bevalling en verzorging. Aanwezigheid dweilstok. Verstelbare bodem ledikantje. Veilig en goed werkend strijkijzer met stabiele strijkplank.
24 uur na de bevalling: de huid boven je buik strekt zich langzaam uit om je groeiende baarmoeder gedurende de negen maanden van de zwangerschap te huisvesten. Na de bevalling krimpt de baarmoeder tot het niveau van de navel, wat verklaart waarom vrouwen gemiddeld 5 kilo bijna direct na de bevalling verliezen.
Maar: je buikvet verdwijnt er niet door. Alleen maar buikspieroefeningen doen is dus niet de oplossing om je buikvet te verbranden. Wat (naast gezond eten) wel helpt om je buikvet te verminderen, is krachttraining voor het hele lichaam. Door aan krachttraining te doen, bouw je spiermassa op.
Het kan best lang duren voordat je weer volledig de oude bent. Sommige vrouwen geven aan dat het wel een jaar heeft geduurd voordat ze zich weer helemaal fit voelden. Natuurlijk gaat het steeds een beetje beter, maar verwacht niet dat je binnen een paar weken alles weer kunt.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
Het herstel van je lichaam na de zwangerschap wordt ook wel ontzwangeren genoemd. Soms kan het wel 9 maanden (of langer) duren voordat je lichaam weer helemaal hersteld is.
Het is belangrijk dat u het gebied rondom de wond goed schoon houdt door te spoelen met kraanwater. Dit doet u door minimaal twee keer per dag (en na elke ontlasting) het wondgebied schoon te sproeien met de douchekop en droog te deppen. Zorg dat u uw kraamverbanden regelmatig verschoont.
Er is geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer snel kan straktrekken. Door vet te verliezen of je buikspieren te trainen wordt je huid helaas niet strakker of gladder. Wel is de kans groot dat je buikhuid zich weer langzaam herstelt in de maanden na je bevalling. Dit kost tijd.