Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Gebruik voor het wennen aan de kattenbak eventueel dezelfde kattenbakvulling als de fokker. Zet de kattenbak op een geschikte plaats. Verschoon de bak regelmatig. Zet uw kitten op vaste momenten op de kattenbak en beloon het goede gedrag!
Je kat is de kattenbak gaan vermijden omdat er iets onaangenaams is gebeurd. Ze is bijvoorbeeld aangevallen, ergens van geschrokken of heeft pijn ervaren. Een nieuwe bak elders in huis zetten kan dan helpen, omdat de kat daar geen negatieve ervaring mee heeft.
Vanaf welke leeftijd kitten zindelijk maken? Kittens leren ongeveer vanaf vier weken van hun moeder hoe zij zindelijk moeten worden. Je kunt als baasje wel invloed uitoefenen op dit proces. De moederpoes wacht namelijk tot de kittens groot genoeg zijn om naar de kattenbak te gaan.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Poepen in huis uit angst of stress. Er wordt vaak gedacht dat katten buiten de bak poepen om te markeren of uit dominantie. Dat eerste komt eigenlijk nooit voor, in elk geval niet binnenshuis. Het kan wel gebeuren dat je kat bij hevige angst in huis poept.
Zorg ervoor dat er geen spullen rond de kattenbak staan die de kat als afleidend kan ervaren, denk aan schoenen, dozen, maar ook zijn voer- en waterbak heeft hij liever niet naast de kattenbak te staan. Houd kattenbakken schoon door ze elke dag te scheppen en verschoon regelmatig alle kattenbakvulling.
Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt. - Stress kan om tal van redenen de oorzaak zijn. Dit kan zijn door verhuizing, nieuwe meubels, verbouwing, gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier maar ook een ander werkschema van de eigenaar kan al een reden zijn.
Het is goed om dagelijks even in de kattenbak te kijken. Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Het is noodzakelijk dat een kitten VOOR iedere voeding gestimuleerd wordt. Dit doet u door het kitten over de genitaliën te wrijven met een watje/oogpad/doekje. Het kitten zal direct gaan plassen en bij de anus zult u zien dat het kitten gaat persen om de ontlasting eruit te werken.
Bij flessenkittens moet je eigenlijk ook rekenen op ontlasting na elke voeding; je moet daarvoor het buikje kloksgewijs masseren. Maar afhankelijk van de melksoort duurt het wel eens wat langer. Als het diertje maar eens in de 24 uur ontlasting heeft, kan dat ook geen kwaad.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
De kattenbak moet op een plek staan waar de kat makkelijk bij kan (dus niet ergens achter in een rommelkast of drie verdiepingen hoger op zolder), maar wel waar hij wat privacy heeft. Niet in een looproute of direct naast een wasmachine of droger.
voerbak en drinkbak minimaal twee meter uit elkaar zetten. En natuurlijk niet naast de kattenbak! Doe het water in een grote platte bak zodat de kat zijn snorharen niet stoot. Eventueel kun je een grote hondenbak neerzetten.
Het aantal bakken
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
De overeenkomsten waren het sterkst tussen extroverte vrouwen en jonge katten. Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen dol kunnen zijn op katten, maar dat uiteindelijk alleen de vrouw echt interactie heeft met het dier. Het maakt daarbij niet uit of de kat van het mannelijk of vrouwelijk geslacht is.
Katten kunnen ook langdurig de ontlasting ophouden als ze pijn hebben, dit kan het geval zijn bij oudere katten die last hebben van gewrichten en/of rug. Wanneer naar de dierenarts? Als je kat last heeft van obstipatieklachten of perst terwijl er helemaal geen ontlasting meer komt, neem dan altijd contact met ons op.
Vul de kattenbak met een laagje van ongeveer drie tot vijf centimeter grit, tenzij de verpakking anders vermeldt. De meeste katten zullen het fijn vinden om voldoende kattengrit te hebben om de ontlasting onder te kunnen graven.