Een pompoen snijden en schillen wordt veel makkelijker als je hem even in de magnetron doet. Zeven minuten op 900 watt is voldoende om hem wat zachter te krijgen en daarna is hij ineens een stuk makkelijker te snijden. Heb je geen magnetron? Dan kun je de pompoen ook 20-25 minuten in de oven doen op 200 graden.
Lepel de pompoen leeg met een ijsschep
Jep, dat lees je goed: een ijsschep is dé tool om een pompoen het makkelijkst en snelst uit te hollen. De randen zijn scherper dan die van een gewone lepel en zo'n ijsschep ligt stevig in de hand.
Als de groente nog erg hard is, kun je hem 2 min. op vol vermogen in de magnetron of maximaal 10 min. in kokend water leggen. Zo wordt de schil zachter en kun je de vrucht makkelijker in stukken snijden.
Zoals je ziet is een scherp koksmes eigenlijk onmisbaar bij het snijden van een pompoen. Als je mes scherp genoeg is druk je deze zo door de harde schil en het vruchtvlees heen. Bij Bol.com vind je allerlei soorten koksmessen en met deze handige messenscherper houd je jouw koksmes goed scherp.
Twee soorten pompoen zijn superinteressant als je niet houdt van pompoen schillen: de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (ook wel kastanjepompoen genoemd). In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond.
Volgens sommige mensen kun je pompoen rauw eten, maar dat is toch een variatie die we je moeten afraden. Rauwe groente is echt niet per se altijd gezonder, en rauwe pompoenen strekken qua smaak (veel minder intens) en vooral qua textuur (zeer vezelig en hard) duidelijk minder tot aanbeveling dan het gegaarde product.
Een pompoen koken in de magnetron, plakjes en heel. Gebakken pompoen is een gezond en smakelijk gerecht. Het kan worden gekookt in de oven of met behulp van een magnetron. Het zal hoe dan ook opvallend lekker zijn en ook in de magnetron erg snel.
Maak van je uitgeholde pompoen een echte jack-o'-lantern door er lichtjes in te plaatsen. Je kan er een theelichtje of kaars in plaatsen. Zet het deksel er dan eventjes terug op tot er een zwarte vlek aan de binnenkant komt.
Je kan de pompoen opensnijden bij zowel de bovenkant als de onderkant. Gebruik je de bovenkant, dan heeft je pompoen een kapje. Snijd je de onderkant open, dan blijft de bovenkant heel en zie je eigenlijk niet hoe de pompoen is opengesneden. Houd je mes zo horizontaal mogelijk bij het snijden.
Welke pompoen wel? De winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en de flespompoen kun je zonder problemen eten. De schil van die laatste heeft echter wel een specifieke smaak, dus kan bij voorkeur makkelijk verwijderd worden met een dunschiller.
Prik of snijd een paar gaatjes op willekeurige plaatsen in de bovenkant van de pompoen. Leg de pompoen nu 2 minuten op het maximum aantal Watt in de magnetron. Laat even afkoelen et voilà: je pompoen is direct een stuk zachter om aan te snijden.
De flespompoen
Deze pompoen is eetbaar en wordt in veel gerechten gebruikt omdat het vruchtvlees weinig draden bevat. De flespompoen heeft een zachte nootachtige smaak. Maak er een heerlijke pompoensoep van of zet hem als traybake in de oven.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Zorg voor een pompoen met steel. Pompoenen zonder steel rotten sneller. Heb je eenmaal een pompoen gekocht (of geoogst), bewaar de pompoen dan op een luchtige plek, bij een temperatuur tussen de 8-18 graden.
Welke kruiden pasen nog meer met pompoen? Probeer bijvoorbeeld kaneel, uienpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, korianderblad, gember, rozemarijn en zelfs koek- en speculaaskruiden.
Wie pompoenen koopt in de supermarkt of de groentewinkel kan gerust zijn, die zijn eetbaar. Oneetbare sierpompoenen zijn te herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak. Je zult niet zo snel in de verleiding komen om ze op te eten.
Waarom is een flespompoen goed voor je gezondheid:
De flespompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje dat verantwoordelijk is voor de gele of oranje kleur van veel groente- en fruitsoorten.
Snijd een kapje van de pompoen, groot genoeg om de pompoen te kunnen uithollen. Snijd aan de onderkant eventueel een klein plakje van de schil van de pompoen zodat deze goed blijft staan. Hol de pompoen uit met een lepel en laat circa 1 cm vruchtvlees langs de schil zitten.
De flespompoen is zowel geschild als ongeschild te verwerken. Begin in beide gevallen wel met een wasbeurt onder de kraan. Haal de zaden eruit. Je kunt ze overigens wel eten, maar dan geroosterd.
De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade.