Wat moet je zeggen als iemand gecondoleerd tegen je zegt?
Wanneer je persoonlijk door iemand wordt gecondoleerd, begrijpt iedereen dat je verdrietig of emotioneel bent. Je kunt hier gewoon op reageren met een welgemeend “dankjewel”. Mensen begrijpen echt wel dat je geen lang gesprek wilt of kunt voeren.
Het beste is een kaartje terugsturen en dan niet met een hele tekst vol platitudes, maar gewoon een paar regels. Iets in de trant van: 'Gecondoleerd met het verlies van je moeder. We wensen jullie sterkte in de komende periode'. Het hoeft echt maar heel kort.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Van harte betekent letterlijk 'uit mijn hart' of 'welgemeend'. Als je van harte gecondoleerd zegt, zeg je dus eigenlijk 'ik condoleer je vanuit mijn hart'. Iemand condoleren vanuit je hart is natuurlijk heel troostrijk.
Anno 2020 is het heel normaal om je steun ook online te betuigen. Op rouwplatformen zoals www.ingedachten.be kan je families laten weten dat je met hen meeleeft. Je kan er een persoonlijke digitale rouwkaart versturen, het publieke rouwregister tekenen, een virtueel kaarsje branden en zelfs afscheidsbloemen bestellen.
Nabestaanden die op hetzelfde niveau staan (dezelfde familiegraad hebben of hetzelfde soort vrienden zijn) condoleren elkaar niet met een verlies. Condoleanties worden betuigd van degenen die verder weg staan van de overledene aan degenen die dichterbij staan.
Om aan de nabestaanden je medeleven te betuigen met de dood van een geliefde, kun je ook een condoleancebrief of –kaart sturen. Een condoleance via e-mail of sms kan echt niet. Dat is niet persoonlijk.
Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd met een emoticon van een hartje of een roos. Hier is helemaal niks mis mee, maar als je de nabestaande persoonlijk kent en goed contact onderhoudt met diegene is het wel gepaster om diegene ook persoonlijk te condoleren.
Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.
Als je iemand in deze situatie wil steunen val je al snel terug op platituden als, 'Gecondoleerd, maar hij/zij heeft tenminste een zinvol leven geleid' of 'Het komt goed, tijd heelt alle wonden. ' Een vriend troosten door een positieve draai aan verdriet te willen geven is niet de beste aanpak.
Wat moet je zeker niet doen bij verliesverwerking?
1- Veel praten over het verlies is de beste manier om het te verwerken. Praten over het verlies is een van de vele manieren om om te gaan met het verlies. Je beperken tot praten is echter niet de meest effectieve manier van verliesverwerking.
Wat zeg je tegen iemand die zijn vader verloren heeft?
Veel mensen bieden na een overlijden aan om de nabestaande te helpen door te zeggen 'Als ik iets voor je kan doen, kun je mij altijd bellen', of iets dergelijks. Dit is voor de nabestaande echter vaak lastig om te doen bij zo'n algemeen aanbod.