Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
Een goed brandend vuur rookt veel minder. De andere grote oorzaak van rook is vet dat in je vuur drupt. Dit kan je voorkomen door een aluminium bakje tussen de kooltjes te zetten en daar het vette vlees boven te roosteren. In het jargon heet dit indirect grillen, je vlees ligt meer naast dan boven het vuur.
Heb je de tijd en gril je liever wat langer, dan kies je voor een houtskoolbarbecue. Barbecue je regelmatig en wil je snel van start, dan kies je voor een gas- of elektrische barbecue. De elektrische barbecue Q 1400 is bij uitstek een geschikte balkon bbq.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueĆ«n ervan genietenā, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. āHet kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.ā
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueƫn? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueƫn?
Briketten heb je in verschillende uitvoeringen en formaten, maar wij gebruiken over het algemeen kokosbriketten. Kokosbriketten zijn in onze ogen de beste briketten voor algemeen gebruik. Ze branden lang, constant, schoon en ze zijn ook nog eens duurzaam.
Bereid jij liever je gerechten met een gas barbecue? Dan raden we je deze lichtgewicht gas barbecue van Cadac aan. Doordat de barbecue een klein formaat heeft en niet al te zwaar weegt, kun je hiermee prima op je balkon, of in het park barbecueƫn. Tevens de ideale barbecue om mee te nemen op vakantie.
Er is geen officiƫle wet die barbecueƫn op het balkon verbiedt. Check daarom altijd eerst het huishoudelijk reglement van de VvE als u overweegt te barbecueƫn op het balkon. Veel VvE's hebben hierin duidelijke regels en richtlijnen opgesteld.
Naast dat kokosbriketten veel duurzamer zijn dan houtskool alternatieven, zijn ze ook nog eens beter en fijner om mee te barbecueƫn. Briketten op basis van kokoskool branden namelijk lang en gelijkmatig, vatten minder snel vlam, geven minder rook en minder as.
Voor stabiliteit van de temperatuur kun je een bak met water op het kolenrooster zetten. Het water fungeert als warmtebuffer en houdt schommelingen tegen. Ook gaat er energie in het aan de kook brengen en houden van het water zitten waardoor het minder heet wordt in de barbecue.
Barbecueƫn staat voor zomers genieten, maar heeft helaas ook een keerzijde. Tijdens het barbecueƫn ontstaan schadelijke stoffen, namelijk fijn stof, maar ook PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), die kankerverwekkend zijn.
Ga je roken in een kamado, steek deze dan een uurtje van tevoren aan en zorg dat je een constante temperatuur van rond de 120 graden hebt. Blauwe rook ontstaat makkelijker in een warme omgeving. Witte rook is prima te gebruiken als je snel een steak of een burger een rooksmaak wilt geven.
Houtskool brandt sneller dan briketten. Bereikt snel hoge temperaturen. Geschikt voor dunne stukken vlees. Geschikt voor direct grillen.
Ben je van plan elk weekend volop gebruik te maken van je barbecue? Kijk dan eens naar de gasbarbecue. Deze is misschien wat duurder in aanschafwaarde, maar hij is wel binnen een paar minuten opgewarmd en makkelijk schoon te maken.
Als je het aan ons vraagt zijn het deze Weber Briketten! De Weber Briketten komen in een duo pack van 8 kg, waardoor je waarschijnlijk genoeg hebt voor de hele zomer en er ook volgend jaar nog genoeg mee kan. Ze branden erg langdurig, veel langer dan houtskool, en dat kan zorgen voor een verrukkelijk lekkere steak.
Het eenvoudige antwoord op deze vraag is: ja, je kunt houtskool opnieuw gebruiken. Het is niet noodzakelijk om alle houtskool te vervangen voor elke keer dat je de barbecue gebruikt.
De beste houtskool is in dat geval Flames & Flavour Europees Eiken & Beuken of kies een Black Wattle houtskool variant uit Zuid Afrika van Dammers of van Flames & Flavour. Ga je de hele avond aan de slag, een lange low & slow sessie of pizza's bakken? Kies dan een hardhout soort.
Een Kamado Joe is bijvoorbeeld een stuk dikker dan een Big Green Egg, dus is hij constanter en zuiniger, maar misschien net iets minder eenvoudig omlaag te krijgen (Het verschil is triviaal). Een ander nadeel van keramische barbecues is dat ze zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.
The Bastard. Een goed alternatief voor de Green Egg is The Bastard. Dit is een kamado van Nederlandse bodem met de slogan: āSerious outdoor cookingā; dan weet je waar je aan toe bent. Het merk bestaat sinds 2013 en is inmiddels een bekend merk in de wereld van kamado-barbecues.
De grote merken geven een levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden, scharnieren en vuurschaal zijn minstens zo belangrijk. Alles bij elkaar maakt een goede kamado. Op het keramiek moet minimaal 20 jaar garantie zitten.