De beste manier is hier om gebruik te maken van warm water met een scheutje javel . Daarna wordt alles goed afgespoeld met zuiver water. Let er wel op: we zijn hier nog niet aan het ontsmetten, maar wel alles netjes aan het zuiver maken.
Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt. De lade, alle plastic speeltjes en voer- en drinkbakjes moeten worden gewassen in heet water met zeepsop. Ook de tralies moeten worden gereinigd.
Hoe vaak je de vogelkooi moet verschonen is afhankelijk van de vogelsoort, de leeftijd van de vogel en de mate waarin de vogel rommel maakt. We adviseren de kooi van jouw parkiet, kanarie of andere vogel minimaal één keer per week schoon te maken.
Disinfect Spray is een officieel erkend ontsmettingsmiddel in de strijd tegen dit virus. Heb je ziekte of sterfte in je volière? Reinig dit verblijf dan zeer grondig, want er blijven sowieso ziektekiemen achter. Bestrijd ze met desinfecterende spray.
Eén keer per jaar in het voorjaar kun je de volière grondig proper maken. Plaats de vogels in het nachtverblijf en haal de volière leeg. Maak alles goed proper en dicht gaten en kieren.
Schelpenzand wordt het meest gebruikt in kleinere vogelkooien. Het ziet er mooi uit, maar creëert stof rondom de kooi en absorbeert niet goed. Krantensnippers, houtsnippers, houtkrullen en vlassnippers zijn alternatieven. In het nachtverblijf wordt vaak zand of vogelgrit gebruikt.
Als bodembedekker kun je denken aan schelpenzand. Let er wel op wat er dan allemaal om de kooi heen staat, want het zand kan flink stuiven. De schelpjes kunnen je vogel helpen om zaadjes te vermalen en zo beter te verteren. Je kunt ook kiezen voor maïskorrels of beukensnippers als bodembedekking.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Groenten: Wortel, Tomaat, Mais (kofl), Selderij (kleine hoeveelheden), Peterselie, Broccoli, Sla (kleine stukjes en niet te vaak). Bessen: Bessen van de vuurdoorn, Vlierbes, Braam, Berberisbessen, Rozenbottel, Bessen van de meidoorn.
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.
Ook heeft een parkiet elke dag liefde, verzorging en vrijheid nodig, dus lekker vliegen!!! Zoals ik al zei "een keer een weekendje of een nacht (als het niet anders kan) zou kunnen (zelf zou ik dit NOOIT doen), maar om het weekend??? -> Nee, zeker niet doen".
Ruwe takken zijn goed voor vogelpootjes omdat ze zowel grip als een manicure bieden. Maak het hout van tevoren goed schoon, zoals alles wat u in een vogelkooi introduceert. Wat water en een borstel van natuurlijke materialen volstaat.
Geef een vaste hoeveelheid, per parkiet, per dag. Twee grote lepels (ongeveer 7,5g per parkietje) zouden voldoende moeten zijn. Het nadeel van zo'n zaadmengsel is natuurlijk wel dat een parkietje kan kiezen welke zaadjes hij wel en niet op eet.
Groente. Voorbeelden van geschikte groente voor vogels zijn: Wortel, broccoli, spruitjes, andijvie, sla (niet te veel om waterige ontslasting te voorkomen), komkommer, boerenkool, prei, witlof.
Geef uw kanarie gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv. Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel. Zorg dat de kanarie niet te vaak hiervan krijgt ivm met diarree. Daarnaast is vers drinkwater natuurlijk onmisbaar.
brood bevochtigd met wat melk kan zelfs goed helpen als de vogel last ven verstopping heeft. :D. Ik geef mijn vogels in de rui/rustperiode zo nu en dan wit brood geweekt in gekookte melk (wel laten afkoelen natuurlijk) met een lepel honing daarin opgelost.
Zo zijn de meest voorkomende bodembedekkers voor vogels schelpenzand of beukensnippers. Ze hebben allebei voor- en nadelen. Dit is één van de meest gebruikte soorten bodembedekking voor vogels. Deze bodembedekker is hygiënisch, bevat kleine stukjes schelp en heeft een frisse anijsgeur.
De meest gebruikte bodembedekking is schelpenzand. Vogelzand is een natuurlijk product en ideaal voor de vogelkooi en volière. Vogels nemen graag een zandbad, waarin de vogels proberen zand tussen hun veren te brengen, en vervolgens het weer uitschudden.
Het doel van schelpenzand is het bedekken van de bodem waardoor deze makkelijker schoon te maken is. Maar ook het bevorderen van de spijsvertering van de vogel(s). Die eten namelijk van de kleine schelpjes. Vaak is er anijs aan toegevoegd, waardoor het een frisse geur heeft.
Zand is de meest gebruikte bodembedekking voor een volière of kweekkooi. Het is goedkoop, makkelijk te reinigen (zeven) en het ziet er netjes en verzorgd uit.
Het vogelzand wordt ook wel schelpenzand genoemd omdat er schelpengrit in verwerkt zit. In het schelpenzand zitten mineralen, wat de vogels tijdens het pikken opnemen. Dit kan zorgen voor een betere vertering van voedsel, het kan de botgroei stimuleren en de opbouw van de veren verbeteren.
Bodembedekking voor vogelkooi en volière
U kunt natuurlijk ook kiezen voor een betonnen vloer waarop dan later grote potten cq. kuipen worden geplaatst met planten en struiken. Dit laatste kunt u ook doen wanneer u kiest voor een bodem van zand, grof steenslag, grind of cementtegels.