Met plantaardige 'kipstukjes' kun je kipfilet in allerlei recepten vervangen. Je kunt ze naar eigen wens op smaak brengen met kipkruiden, andere kruiden of met een marinade.
Als je het over mager vlees hebt, koop dan alleen magere stukken - varkenshaas, ossenhaas/ossenhaas/mager rundvlees in blokjes/mager rundergehakt, spekmedaillons, lamsvlees - lam is een vet dier, maar ossenhaas is prima. Alle soorten vis en zeevruchten zijn mager, net als de meeste, zo niet alle, vleesvervangers.
Portobello-paddenstoelen kunnen worden gebruikt in plaats van een gegrilde kipfilet, terwijl creminis en shiitakes geweldig zijn voor roerbakgerechten en romige pasta's. "Oesterzwammen zijn goed te paneren en te frituren, zoals in dit recept voor superkrokante, in de lucht gefrituurde oesterzwammen", zegt Kevin Curry, bedenker van Fit Men Cook.
Door de eiwitrijke eigenschappen van bloemkool, aubergine, champignons en bonen vormen deze groenten een alternatief voor een stukje vlees of gevogelte.
Met plantaardige 'kipstukjes' kun je kipfilet in allerlei recepten vervangen. Je kunt ze naar eigen wens op smaak brengen met kipkruiden, andere kruiden of met een marinade.
Vanwege hun uitstekende textuur zijn bonen en spruiten een geschikt alternatief voor blokjes kip. Chefs die gespecialiseerd zijn in vegetarisch of veganistisch koken, voegen vaak bonen toe aan stoofschotels en soepen, waar traditioneel stukken kip in gebruikt kunnen zijn.
Andere groenten
Vlees vervangen door meer groenten? Natuurlijk wel! Groenten die veel 'beet' en 'vlees' hebben, kunnen de perfecte vervanger zijn van je dagelijks stukje vlees. Denk maar aan champignons, (rode) bieten, knolselder, aubergine en kolen zoals bloemkool.
Hele sojaproducten, zoals edamame, tofu, tempeh, sojamelk en sojanoten , zijn geweldige bronnen van magere eiwitten. In tegenstelling tot de meeste vegetarische eiwitten is soja een complete proteïne, die alle essentiële aminozuren levert voor optimaal gebruik door uw lichaam.
Vanaf 6 maanden voeg je vlees, vis, ei of een vleesvervanger bij de groenten . Wit vlees (kip en ander gevogelte) krijgt qua vlees de voorkeur op rood vlees (rund, varken, schaap, lam, geit). Wissel voldoende af tussen beide.
We eten het de hele tijd. Maar als je even een pauze nodig hebt van kip voor het avondeten, wat zijn dan je andere eiwitopties? Maak je geen zorgen — er is een breed scala aan vlees-, vegetarische en zelfs veganistische bronnen, zoals kalkoen, varkensvlees, biefstuk, zeevruchten, zuivel, peulvruchten en quinoa .
Extra stevige tofu laat sommige mensen zeggen "smaakt naar kip." Deze tofu heeft het laagste vochtgehalte en wordt vaak gebruikt als vleesvervanger in Aziatische of vegetarische gerechten. Het is uitstekend gegrild of gefrituurd en werkt ook goed in pasta's, sandwiches en curry's.
Varkensvlees . Varkensvlees heeft ongeveer hetzelfde eiwitgehalte als rundvlees en gevogelte.
Kip is relatief mager vlees maar sommige delen van de kip bevatten meer of minder vet. Een kippenborst, het magerste stukje, is vetarm (1,3 g vet per 100 g), een kippenbout bevat iets meer vet (6,2 g per 100 g) en een stukje kip van 100 g met vel brengt gemiddeld 9 g vet aan.
Te veel: Meer dan 550 gram per dag
Als u voornamelijk kip eet , bestaat het risico dat u andere voedingsvoordelen tenietdoet.
Vlees vervangen door seitan, tofu of tempeh
Veel vleesvervangers worden gemaakt op basis van soja zoals tofu en tempeh. Tofu is heel neutraal van smaak en neemt daardoor goed andere smaken op. Lees hier hoe je tofu lekker marineert en krokant bakt. Tempeh is iets zuurder van smaak, maar ook multi-inzetbaar.
Meng ½ kopje linzen met ½ kopje quinoa. Doe er 6 ons tofu of 3 ons tempeh bovenop en gebruik je favoriete marinade om smaak toe te voegen. Voeg wat eiwitrijke groenten toe, zoals broccoli, bloemkool, spruitjes of artisjokken. Strooi er dan wat hennepzaad of amandelschaafsel overheen voor de textuur.
Zwarte bonen leveren 15 gram proteïne in een enkele portie van één kopje, ongeveer hetzelfde als twee kippendijen. Zwarte bonen kunnen worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels, gepureerd voor refried beans of toegevoegd aan een veggie burger als een geweldige bron van proteïne.
Je kan 2 eieren gebruiken als vervanging voor 100 gram vlees.
Ook bekend als brinjal of baingan in India, is aubergine een veelgebruikte groente op verschillende manieren. Het heeft een zachte, vlezige textuur, waardoor het een perfect vleesvervanger is. Aubergine dient als vlees in hamburgers, noedels, gehaktballen en zelfs friet.
Aardappelen. Meer dan alleen een verheerlijkt bijgerecht, aardappelen zijn het hoofdingrediënt in verschillende maaltijden. Hun veelzijdige smaak en stevige textuur maken ze de perfecte vleesvervanger als je een vullend bord wilt . Naast dat ze op verschillende manieren op smaak kunnen worden gebracht, kan deze groente ook op verschillende manieren worden gekookt.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen.
Zwarte gram of chana is een veelgebruikt ingrediënt in Indiase huishoudens vanwege de vele voedingskwaliteiten die het bevat. Wanneer het een nacht wordt geweekt, neemt het eiwitgehalte in chana toe en krijgen we 17 gram/100 gram eiwit, wat nog steeds 7 gram hoger is dan 100 gram ei .
Vleesvervangers, en dus ook vega-kipstukjes, worden vaak gemaakt van soja. Voor de sojateelt worden in Zuid-Amerika grote delen van de Amazone ontbost. Maar dat gebeurt vooral voor soja in diervoer en niet voor soja in vleesvervangers. Het soja in vega-kipstukjes komt vooral uit Noord-Amerika en China.