Het glas houdt de spiegelende laag bij elkaar en beschermt hem. Daarachter zit de spiegelende laag. Deze bestaat uit een dun laagje metaal. De lichtstralen gaan door het glas heen en de spiegelende laag weerkaatst deze stralen.
Weerkaatsing. Kijken naar je spiegelbeeld is kijken naar weerkaatst licht. Een spiegel is een stuk glas of doorzichtig plastic met daarachter een laagje glanzend metaal (bijvoorbeeld zilver of aluminium). Een spiegel kan heel goed het licht weerkaatsen doordat het zo glad is.
Een normale spiegel reflecteert omdat er achter het glas een dun laagje metaal zit. Bij doorkijkspiegels is dat laagje extreem dun, het bestaat soms maar uit enkele metaalmoleculen. Daardoor laat het een deel van het licht door, terwijl het meeste licht wordt weerkaatst.
Het geheim achter de spiegel is metaal. Metaal kaatst het licht namelijk recht terug. Het metaallaagje dat bij een spiegel vaak wordt gebruikt is zilver. Zilver is licht en glad en weerkaatst daarom het meeste licht terug.
Spiegels zijn gemaakt van glas en metaal en kunnen zo als een orgon-accumulator (~energie-opwekker) werken. Staat je bed dus recht tegenover een spiegel, dan kan deze versnelde, onrustige energie- en etherstroom op de aura van de slapende persoon inwerken.
Dure spiegels worden met de hand gemaakt en handmatig gekleurd, hierdoor behoud het zijn waarde en zijn deze spiegels het antiek van de toekomst. Veel spiegels worden tegenwoordig massaal aangeboden op vergelijkingssites.
Als er iemand was overleden werd er een zwarte doek over de spiegel gehangen. Dat was om de geest weg te kunnen laten gaan. Alle spiegels in huis moesten worden afgedekt. Buiten werden er ook nog zwarte linten opgehangen.
De oude Egyptenaren maakten rond 3000 voor christus de eerste echte (hand)spiegels. Van brons of koper werden schijven gegoten of platgeslagen en vervolgens hoogglans gepolijst om zo als spiegel dienst te kunnen doen. In de Griekse oudheid werd deze techniek overgenomen.
Een spiegel is een voorwerp dat licht weerkaatst zonder verstrooiing. Het oppervlak van de spiegel moet daarom dusdanig glad zijn dat de weerkaatsing plaatsvindt volgens de wet "hoek van inval = hoek van terugkaatsing".
De vergulde zonnespiegel is geen gewone spiegel, maar een zogenaamde butlerspiegel (oeil de sorcière). Door de bolle vorm van de spiegel zie je veel meer van de ruimte achter je, dus de butler kon precies in de gaten houden of de volgende gang al geserveerd kon worden.
Druk gewoon je nagel tegen het oppervlak van de spiegel. Als je met je nagel een tweede-oppervlakspiegel aanraakt, kun je je eigen reflectie niet aanraken; je ziet een beetje ruimte die wordt veroorzaakt door de tweede laag glas die over het spiegeloppervlak ligt.
Wat is een gelaagde spiegel (oftewel een dubbelzijdige spiegel)? Dit is een spiegel die is samengesteld uit twee spiegels van 3 mm dikte. Deze zijn met de achterkant aan elkaar verlijmd. Hierdoor krijg je een spiegel die aan beide zijden een spiegelfunctie heeft.
Confrontatiespiegels worden ook wel halfdoorlatende spiegels of spionspiegels genoemd. De persoon voor de spiegel ziet zichzelf, maar ook de persoon die achter de spiegel staat ziet die persoon. Je kunt dus van achter de spiegel kijken naar degene die ervoor staat.
Best een bijzonder fenomeen waar de meeste mensen last van hebben. Hoe komt dit? Het gaat erom dat we denken dat wij ons spiegelbeeld zijn. Je ziet namelijk je spiegelbeeld in de spiegel (ja, ok dat wist je wel) en dan is alles omgedraaid: je linkerkant wordt je rechterkant en je rechterkant wordt je linkerkant.
Wanneer een lichtstraal op een voorwerp valt kan dit worden weerkaatst. Als dit voorwerp dof is zal het alle kanten op weerkaatst worden (diffuse reflectie) maar bij een spiegel of een glad metalen voorwerp wordt dit altijd in één bepaalde richting weerkaatst (gereflecteerd).
Als een object geen spiegelsymmetrie heeft wordt het chiraal genoemd. Van twee chirale objecten die elkaars spiegelbeeld zijn zegt men ook wel dat deze enantiomorf zijn.
Ideaal heeft een spiegel geen kleur omdat het 100% van alle golflengten weerkaatst. In de praktijk echter is dat niet helemaal het geval. De meeste gewone spiegels zijn van gewoon (groen) glas gemaakt met een dunne laag zilver of aluminium (beide een grijzige kleur) er achter.
Deze waarde geeft de totale hoeveelheid licht aan die een verlicht oppervlak weerkaatst. Hoe hoger de index, hoe meer de verf het licht weerkaatst. Je vindt deze informatie op de verfpot of in de documentatie van de fabrikant. De kleuren die het licht het meest weerkaatsen zijn lichte kleuren, wit en nuances van wit.
Ideaal als reflectiemateriaal zijn aluminiumplaten welke in een zuurstofloze ruimte (inerte atmosfeer) spiegelglad gemaakt zijn en voorzien van een dunne laag doorzichtige coating . De coating voorkomt de oxidatie van het aluminium. De meeste armaturen zijn om deze reden van dit soort aluminium gemaakt.
Vaker komen we in de christelijke traditie de spiegel als symbool van de goddelijke werkelijkheid tegen. Er wordt soms gesproken over de schepping als spiegel van Gods wezen. De spiegel fascineert en wakkert de fantasie aan, doorgaans met als achtergrond het religieuze.
Een kenmerk voor een antieke spiegel is vaak dat er zwarte plekken in het glas zitten. Als u kiest voor een grote tweedehands spiegel denk dan na over het vervoer ervan. Het beste kan een spiegel rechtopstaand vervoerd worden, goed verpakt met beschermhoeken en bubbeltjesfolie in een grote doos.
3. Geen spiegel. Het kan een kinky detail zijn, een spiegel tegenover of boven het bed, maar voor een relatie is het eigenlijk niet zo goed. Het is beter om de slaapkamer reflectievrij te houden, spiegels hebben volgens feng shui namelijk een energie die onrustige slaap kan veroorzaken.
Bepaal de lichtinval van de kamer waar je de spiegel wil ophangen. Niet alleen de positie van je spiegel is belangrijk, maar vooral het licht dat om de spiegel heen valt doen wonderen. Hang je spiegel naast een raam, voor zoveel mogelijk natuurlijk licht.
De eerste spiegels werden door de Romeinen en Egyptenaren gemaakt door ronde koperen of bronzen schijven te polijsten totdat ze zodanig blonken dat men zijn of haar spiegelbeeld erin kon zien. Vaak werd aan die spiegels een handvat bevestigd.