Droogijs – Dry ice heeft een temperatuur van -79 graden Celsius; boven deze temperatuur sublimeert het in lucht. Door deze lage temperatuur wordt het op veel plaatsen ingezet waar koude nodig is.
De temperatuur van droogijs is ongeveer -78 graden C (-109 F) . Tenzij het in een koudere omgeving wordt gehouden, zal het sublimeren (direct van vast naar gas gaan). Eén pond droogijs produceert 250 liter koolstofdioxidegas bij atmosferische druk.
Veiligheidsmaatregelen droogijs dry ice
Bewaar droogijs niet in een luchtdichte verpakking. Laat droogijs na aankomst niet voor langere tijd in een voertuig achter. Bewaar droogijs altijd in een geventileerde ruimte. Het vrijkomende CO2 verdringt in een afgesloten ruimte de aanwezige zuurstof.
In een YETI koelbox kan droogijs voedsel en dranken langer koud en bevroren houden dan gewoon ijs. Er zijn een paar tips en trucs om droogijs veilig en effectief te gebruiken in een koeler.
2 dagen bewaren en de grotere boxen droogijs zijn ca.5 dagen houdbaar. Bewaar, wanneer u droogijs gaat kopen, in een goed geventileerde ruimte (niet in de vriezer) en houdt de geïsoleerde box gesloten. Er kunnen namelijk mogelijke gassen vrijkomen.
Droogijs is de koudste optie en werkt perfect in een geïsoleerde koelbox .
Droogijs is niet giftig en niet brandbaar, het is smaak neutraal en reukloos. Echter, LET OP: CO2 verdringt de zuurstof in de lucht en is in hogere concentraties vanaf circa 5% verstikkend. Je kunt namelijk geen adem meer inhalen. Zorg dat je droogijs altijd in een ruime, zeer goed geventileerde ruimten verwerkt.
Over het algemeen gaat 10 pond droogijs tot 24 uur mee in een standaard 25-quart koeler — maar er zijn veel factoren die meespelen. U zult ook rekening willen houden met de soorten voedsel die u bewaart (bevroren of gekoeld), de grootte van uw koeler, eventuele omgevingsomstandigheden en de duur van de opslag.
Wij raden af om droogijs in de diepvries te bewaren. Droogijs heeft een temperatuur van -80 °C. Deze vervliegt in de diepvries, waardoor die gevuld raakt met CO2 en bij openen gevaar geeft voor CO2-intoxicatie. Vooral bij inloopvrieskamers is dit te vermijden.
Droogijs – Dry ice heeft een temperatuur van -79 graden Celsius; boven deze temperatuur sublimeert het in lucht. Door deze lage temperatuur wordt het op veel plaatsen ingezet waar koude nodig is.
Als droogijs in contact komt met de huid of ogen, spoel het aangetaste gebied dan met ruime hoeveelheden koud water . Gebruik nooit droge hitte. Spatten op de blote huid veroorzaken een prikkend gevoel, maar zijn over het algemeen niet schadelijk.
1 pond droogijs per 15'x15' vloeroppervlak houdt je ongeveer op de maximaal toegestane concentratie van 5.000 ppm/8 uur maximale blootstelling. Boven de 50.000 ppm is gevaarlijk. Je hebt sowieso ongeveer 20 cfm ventilatie per persoon nodig, mensen stoten ook CO2 uit.
Zelf droogijs produceren met droogijs productiemachines/ droogijs makers, Met de droogijs productiemachine/droogijs maker (dry ice maker) kunt u zelf de benodigde droogijs pellets produceren, ijs pellets maken.
Als droogijs smelt, verandert het in koolstofdioxidegas . In een kleine ruimte kan dit gas zich ophopen. Als er genoeg koolstofdioxidegas aanwezig is, kan een persoon bewusteloos raken en in sommige gevallen sterven.
Droogijs is veel zwaarder dan traditioneel ijs , het weegt ongeveer twee keer zoveel voor hetzelfde blok. Commerciële verzenders van bederfelijke waren gebruiken vaak droogijs. Het geeft meer dan twee keer zoveel koelenergie per pond gewicht en drie keer zoveel koelenergie per volume dan gewoon waterijs.
Bij kamertemperatuur verdampt er per dag 15% tot 20% van het droogijs.Hoe kouder u het bewaart, hoe minder er per dag verdampt.
Opslag: Droogijs moet worden opgeslagen in een piepschuimkist, geïsoleerde koeler of een speciale koeler die is ontworpen voor de opslag van droogijs . De koeler moet vervolgens op een goed geventileerde plaats worden geplaatst, zoals het open lab. Bewaar koelers NOOIT in kasten, kasten, koelkasten of inloopkoelers/koelruimtes.
Koolstofdioxide (CO2) bestaat niet als vloeistof bij kamertemperatuur en bij atmosferische druk. Dus droogijs smelt niet (daarom spreken we van "droogijs") maar sublimeert - wat betekent dat de CO2 direct van vast naar gas gaat terwijl het warmte absorbeert.
Plaats elke 12 tot 24 uur een plaat droogijs van 4,5 kilo op de onderste plank van de koelkast om af te koelen.
U kunt droogijs gebruiken in combinatie met ijsblokjes of blokkeringen van waterijs .
Droogijs wordt het beste vervoerd in een piepschuimcontainer of geïsoleerde koeler met een open deksel . Als droogijs in een voertuig wordt vervoerd, zorg dan voor voldoende ventilatie. CO2-gas kan giftig zijn. Vermijd het betreden van gesloten opslagruimtes die droogijs bevatten, zoals koelboxen of bakwagens.
De volgende tabel voor hoe lang droogijs meegaat, is gebaseerd op een gemiddelde 5 pond blok droogijs dat heel blijft (niet in stukken gebroken): In een koelbox – 18-24 uur . Buiten – 3-5 uur. In vloeistof – 15-45 minuten.
Om droogijs weg te gooien, plaatst u het in een piepschuimkoeler in een goed geventileerde ruimte bij kamertemperatuur ; de rest van het ijs zal sublimeren. Gooi droogijs nooit in een prullenbak. Gooi droogijs niet in de gootsteen, het toilet of een ander afvoerpunt; het temperatuurverschil kan de leidingen kapotmaken.
Je moet droogijs (CO2) niet verwarren met vloeibare stikstof (N). Beide kunnen worden gebruikt als koelmiddel, maar de een komt in vaste vorm en de ander is vloeibaar. Bovendien is vloeibare stikstof veel kouder dan droogijs met een temperatuur van -196º Celsius.
Sla droogijs nooit op in een luchtdichte of glazen houder. Het sublimeren van droogijs zorgt namelijk voor de opbouw van druk als de houder luchtdicht is. In gasvorm neemt het CO2 namelijk tot wel 800 keer zoveel ruimte in. CO2 is zwaarder dan lucht en zal daarom naar de grond zakken.