Tot op heden zijn er geen bijwerkingen van (teveel) vitamine B12 bekend, daarom worden supplementen, ongeacht dosering, als veilig beschouwd.
Er is geen bovengrens van vitamine B12 vastgesteld. Krijg je meer binnen dan nodig, dan voer je het zelf af via je urine.Slik je te veel andere vitamine B supplementen, dan kan dat wel voor klachten zorgen.
Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. Dit noem je perifere neuropathie.
Er worden weinig bijwerkingen gerapporteerd bij inname van supplementen van B12. Het kan in uitzonderlijke gevallen wel leiden tot diarree, bloedklonters, jeuk, allergische reacties en andere neveneffecten (9).
Een vitamine B12 tekort wordt soms veroorzaakt door een ongezonde of eenzijdige voeding. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Als je vegetariër of veganist bent, dan is het verstandig om vitamine B12 in te nemen via een voedingssupplement omdat anders een tekort kan ontstaan.
Er zijn geen nadelige gevolgen bekend bij een overdosis, of te hoge inname van vitamine B12. Teveel vitamine B12 wordt niet opgenomen in de darmen en het overschot aan B12 verlaat het lichaam via de urinewegen. De Gezondheidsraad geeft ook geen bovengrens aan de hoeveelheid B12 suppletie.
Bij ouderen vermindert de hoeveelheid van vitamine B12 in het lichaam jaarlijks met 18-28 pmol/L. Een normale waarde kan binnen een paar jaar dalen tot het niveau van een tekort.
Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kan het tekort aan vitamine B12 neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers (paresthesie), geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B12 is 2,5 microgram. Doseringen van 10 microgram (400% van de ADH) en helemaal die van 100 microgram (4000% van de ADH) kunnen misschien geen kwaad, maar zijn vooral niet nodig.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
De hele voorraad bij een gezond persoon kan voor een jaar genoeg zijn. Vitamine B12 in het bloed kan dan ook niet altijd goed de voorraad in het lichaam weergeven en zeker niet de waarde in de cellen.
Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6. Bij een lage inname van B2 en B6, helpt extra vitamine B2 om het B6-gehalte te verhogen.
Symptomen van een teveel aan vitamine D zijn hartritmestoornissen, mentale stoornissen en verward-zijn, pijn, conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), anorexia (geen eetlust), koorts, rillingen, dorst, braken en gewichtsverlies.
Vitamine B complex bestaat uit acht verschillende vitaminen. Ze dragen bij aan de vernieuwing van huidcellen. Ze reguleren de energiestofwisseling van de huidcellen en dragen bij aan een snelle huidgenezing. Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie.
Een teveel aan vitamine B6 kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is al langer bekend dat hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade. De klachten zijn vooral een doof gevoel, tintelingen of pijn in handen en voeten.
Bloedarmoede en hartkloppingen
Waaronder ook hartkloppingen. Het hart kan de plotseling sneller kloppen of bijvoorbeeld een slag overslaan. Dit kan in de keel of nek worden gevoeld. Hartkloppingen kunnen echter ook een apart signaal zijn van een B12-tekort.
Vitamine B12 te kort. Standaard Vitamine B12 (cyanocobalamine) test. Dit bloedonderzoek zoekt uit of een vitamine B12-tekort jouw klachten veroorzaakt. Dit tekort is bijna altijd een gevolg van de ziekte van Addison-Biermer (klassieke benaming: Pernicieuze Anemie).
Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en eieren en kaas. Daarnaast komt het ook voor in melk- en zuivelvervangers, denk dan aan vleesvervangers en alternatieve dranken als soja- en havermelk. Je kunt geen vitamine B12 uit groenten, fruit en noten halen.
Alcohol kan de opname van vitamine B12 verminderen of verstoren. Daarnaast tast alcohol de lever aan en is er door alcoholgebruik een hoger verbruik van vitamine B12. Ook kan te veel alcohol het slijmvlies van de maag aantasten en dit kan op zijn buurt ook een B12 tekort veroorzaken.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.
Hoe snel werken de vitamine B12 tabletten? De smelttabletten van B12.nl zorgen ervoor dat de vitamine B12 geleidelijk en meteen door het lichaam wordt opgenomen.
Een vitamine B12 tekort kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Eén daarvan is een vitamine B12 tekort door stress.
Vitamines uit de B-groep
Vrijwel alle vitamine B soorten werken haaruitval tegen. In totaal zijn er 8 verschillende B- vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11 en B12). De belangrijkste vitamines uit deze groep zijn Biotine (vitamine B8) en Foliumzuur (vitamine B11).