De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent
Volgens Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen, wonen er momenteel nog 171.000 christenen in het land, op een bevolking van ruim 83 miljoen mensen, van wie de overgrote meerderheid moslim is.
In 1910 behoorde 95 procent van de Europeanen (inclusief Russen) tot de religie, vorig jaar nog 76 procent. Nu is iets meer dan een kwart van de christenen Europeaan of Rus. In Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara is tweederde van de bevolking christen.
De alevieten zijn de grootste religieuze minderheid van Turkije. Hun precieze aantal is onbekend, maar wordt geschat op tussen de twaalf en twintig miljoen.
Met het startschot voor de bouw van een Syrisch-orthodoxe kerk in Istanbul, wordt voor het eerst in 96 jaar weer een kerk gebouwd. Christenen in Turkije hebben het zwaar. Sinds de stichting van de moderne Turkse republiek, in 1923, is in Turkije geen kerk meer gebouwd.
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
Binnen de muren van Istanboels duizenden moskeeën leven verhalen van toewijding, trots en kunstzinnigheid. De grootste stad van Turkije telt meer dan drieduizend moskeeën, van imposante bouwwerken omringd door tuinen en bijgebouwen tot onooglijke houten optrekjes in achterafsteegjes.
Het alevitisme is een humanistisch geloof, waarbij de mens centraal staat. Hoewel zij veel gemeen hebben met sjiieten, zijn er veel onderlinge verschillen. Net als sjiieten vereren zij Ali, maar alevieten volgen een eigen interpretatie van de Koran, waardoor sjiieten hen niet als moslims beschouwen.
De imam roept de dorpsbewoners vijf keer per dag op om te komen bidden. Tevergeefs. De jonge imam moet zich in eenzaamheid tot Allah richten. Alevieten zetten geen voet in de moskee.
De alawieten geloven dat Ali niet dood is en sommige geloven dat Ali een god is. Net als de meeste sjiieten erkennen ze een groot deel van de metgezellen van de profeet Mohammed niet. De alawieten geloven in de drie-eenheid van de profeet Mohammed, Ali Ibn Abi Taalib en Salmaan al-Faarisi.
In India, Pakistan en Indonesië wonen de meeste mensen die nog nooit van het evangelie hebben gehoord. Wereldwijd zijn er volgens cijfers van de Amerikaanse organisatie Joshua Project 3,2 miljard 'onbereikten'. Dat is zo'n veertig procent van de wereldbevolking.
Estland en Denemarken zijn het minst religieus, blijkt uit een onderzoek van de denktank Pew. Nederland, op de achttiende plaats, hoort bij de middenmoot. Het Amerikaanse instituut Pew onderzocht de religieuze betrokkenheid van 34 Europese landen.
Ingeklemd tussen Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije ligt het kleine christelijke Armenië, met iets meer dan 3 miljoen inwoners. Het land nam in het jaar 301 als eerste ter wereld het christendom als staatsgodsdienst aan.
Het overgrote deel van de 33,6 miljoen inwoners van Marokko is soennitisch moslim. 1,1%, ongeveer 380.000 mensen, is christen, van wie de meesten tot de evangelicale stroming behoren.
Er wonen bijna een miljoen moslims in Nederland. Ze vormen nu 5,1% van de bevolking in Nederland. Hoewel hun aantal relatief klein is in vergelijking met de bevolking, is de islam de tweede religie na het christendom in dit land.
Tegenwoordig leven ze vooral in Turkije zelf (80 miljoen), in Bulgarije (747.000), Syrië (1,5 miljoen), Noord-Cyprus (250.000) en Noord-Macedonië (80.000) en na recente emigratie ook enkele miljoenen in West-Europa (vooral in Duitsland, 2,45 miljoen).
Marokkaanse moslims bidden aanzienlijk vaker dan Turkse moslims: van de Marok- kaanse moslims bidt ruim driekwart (78%) vijfmaal per dag, bij de Turkse moslims is dit een derde (33%). Het merendeel van de Turkse moslims bidt ten minste wekelijks.
Onder de alevieten, circa 25% van de moslims in Turkije, is er een aanzienlijke groep die een beperkt aantal dagen of helemaal niet vast tijdens de ramadan. De alevieten hebben een eigen vastenperiode van 12 dagen. Vanuit religieus oogpunt is vrijstelling om te vasten mogelijk.
Verder vasten de alevieten drie dagen (Laylat al-Qadr) in plaats van een maand lang in de maand ramadan, en 10 dagen in de maand moeharram omdat ze geloven dat Mohammed en de profeten vóór hem dat ook deden.
Daar komt nog eens bij dat van de Iraniërs die zich wel moslim noemen erg velen niet of gebrekkig de religieuze verplichtingen vervullen, zoals per dag driemaal bidden (niet vijfmaal, want Iraniërs zijn meestal sjiieten en die bidden driemaal en niet vijfmaal per dag zoals de soennieten).
De alevieten hebben een eigen vastenperiode van 12 dagen. Vanuit religieus oogpunt is vrijstelling om te vasten mogelijk. Dat kan in die situaties waarin vasten de gezondheid in gevaar brengt of waarin verdere gezondheidsschade kan worden voorkomen door niet te vasten.
Alevieten vormen de een-na-grootste religieuze stroming in de Turkse gemeenschap in Nederland. Naar schatting wonen hier 80.000 alevieten. In Turkije zijn ze lang vervolgd. Ze vormen er, met zo'n zestien miljoen aanhangers, een vijfde deel van de bevolking.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
In de islam, de grootste religie in Turkije, is polygamie echter onder bepaalde voorwaarden toegestaan en kan een man met een maximum van vier vrouwen huwen.
Ook voor Sedat die zelf Turks is, blijft een contact langer formeel dan we hier in het westen gewend zijn. Mannen begroeten elkaar twee maal met een lichte aanraking van het voorhoofd, links en rechts. Tussen man en vrouw is nauwelijks contact wanneer ze elkaar ontmoeten en geen familie zijn.