De wet bepaalt (in artikel 217 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek) dat een overeenkomst tot stand komt door aanbod en aanvaarding tussen twee of meerdere partijen. Het aanbod en de aanvaarding bestaan beide uit een wil en een verklaring. Partijen laten aan elkaar blijken dat ze iets van elkaar verwachten.
Om van een rechtsgeldig contract te kunnen spreken moet er aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Zo moet er gekeken worden naar aanbod en aanvaarding, naar de wilsverklaring en eventueel gerechtvaardigd vertrouwen.
Er zijn verschillende voorwaarden voor een rechtsgeldige overeenkomst. Zo moet er een aanbod zijn gedaan dat voldoende bepaalbaar is. Ook moet dit aanbod zijn aanvaard. Alle partijen moeten de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan volgens de besproken inhoud en voorwaarden.
Contracteisen. Er zijn een aantal voorwaarden waar een rechtsgeldige overeenkomst aan moet voldoen. Zo moet er een aanbod zijn gedaan en moet deze ook aanvaard zijn. Daarnaast moeten alle partijen de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan op grond van de gegevens, afspraken en voorwaarden die in het contract staan.
Heel simpel: een bindende overeenkomst komt tot stand door het doen van een aanbod door de ene partij en de aanvaarding daarvan door de andere partij. De totstandkoming van overeenkomsten is in beginsel geheel vormvrij. Dat kan dus mondeling en ook schriftelijk. Dit kan per mail, WhatsApp, op geprint papier, et cetera.
Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door een aanbod en aanvaarding daarvan. De wet stelt daarnaast dat een mondeling aanbod vervalt, als het niet onmiddellijk wordt aanvaard. Voor een schriftelijk aanbod geldt dat het vervalt als het niet binnen redelijke tijd wordt aanvaard.
Afspraken bewijzen
Ja, mondelinge overeenkomsten zijn rechtsgeldig. Je moet wel aan kunnen tonen met wie die overeenkomst is gesloten en wat de inhoud ervan was.
Een schriftelijke overeenkomst is een afspraak tussen partijen die is vastgelegd in een leesbaar document. De afspraken staan dan, in andere woorden, zwart-op-wit. Zowel in je privéleven als op zakelijk gebied maak je schriftelijke afspraken. In sommige gevallen zijn deze juridisch bindend.
Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig
Bewijsrechtelijk stuit dat wel tegen een aantal problemen aan. Een begin van uitvoering, eventuele getuigenverklaringen of mailcorrespondentie kunnen het bestaan van de mondelinge overeenkomst en de krijtlijnen ervan echter uiteen helpen te zetten.
Zo moet het duidelijk zijn wie de opdrachtgever en wie de opdrachtnemer is, wat de werkzaamheden precies inhouden, hoelang de opdracht duurt en wat de vergoeding voor de werkzaamheden is. Ook moet in het contract worden opgenomen welke kosten er worden vergoed, hoe er betaald wordt en wat de betalingsvoorwaarden zijn.
In de overeenkomst van opdracht wordt wel een deadline afgesproken, maar bepaalt de opdrachtgever niet hoe en waar het werk gedaan moet worden; de opdrachtnemer verbindt zich niet aan één en hetzelfde bedrijf. Hij of zij kan meerdere opdrachtgevers hebben en aan diverse opdrachten werken.
Een contract wordt gesloten tussen twee of meer partijen waarbij afspraken worden gemaakt. De partijen die betrokken zijn bij het contract kunnen natuurlijke personen zijn maar ook rechtspersonen. Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding en kan betrekking hebben op vele relaties en onderwerpen.
Rechtsgeldig betekent dat iets van kracht is volgens de wet. Ook een mondelinge overeenkomst tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer is in principe rechtsgeldig. Juridisch gezien komt zo'n overeenkomst tot stand door een bepaald aanbod en de aanvaarding van dat aanbod.
Wie zich wil kunnen beroepen op algemene voorwaarden, moet ook deze via aanbod en aanvaarding deel laten uitmaken van de overeenkomst. Met andere woorden: voor of bij het aangaan van de overeenkomst moet duidelijk zijn gemaakt dat de gebruiker wil dat zijn algemene voorwaarden van toepassing zijn op de transactie.
Een schriftelijke overeenkomst dient als bewijs
Deze bewijsfunctie is een belangrijke reden om een overeenkomst op papier te zetten. Als partijen een schriftelijke overeenkomst tekenen, levert deze overeenkomst 'dwingend bewijs' op.
Geen handtekening
Bij elke vorm van overeenkomst heb je te maken met een aanbod en een aanvaarding daarvan. Wordt er niet onderhandeld, dan is het slechts een aanbod. Jij stelt een overeenkomst op, de klant tekent deze voor akkoord. De handtekening is in dat geval de vorm van aanvaarding.
De arbeidsovereenkomst kent geen bedenktijd. Als je hebt ondertekend zitten zowel de werkgever als de werknemer vast aan het contract. Het komt wel eens voor dat partijen nog geen arbeidscontract hebben getekend terwijl al wel gewerkt wordt. Dat is zeer onverstandig.
Principe. Voor de geldigheid van een arbeidsovereenkomst is in beginsel geen geschrift vereist, waardoor het principieel dus mogelijk is om een arbeidsovereenkomst mondeling aan te gaan. In de praktijk wordt nochtans vaak een geschrift opgesteld. Dit is immers aangewezen om eventuele bewijsproblemen te vermijden.
De aan een overeenkomst deelnemende partijen kunnen het toepasselijke recht kiezen. Dit recht kan van toepassing zijn op de overeenkomst in haar geheel of op slechts een onderdeel daarvan. Het toepasselijke recht kan te allen tijde worden gewijzigd, mits alle partijen hiermee akkoord gaan.
Ons advies: sluit een overeenkomst schriftelijk af
Wanneer u wilt aantonen dat de wederpartij zich niet heeft gehouden aan de gemaakte afspraken, dan moet u bewijzen dat de afspraken zijn gemaakt. De regel luidt immers; wie eist, bewijst.
Als een brief al is opgemaakt en u moet onverwachts in de plaats van iemand anders ondertekenen, dan kunt u met de hand de afkorting i.o. ('in opdracht') voor uw handtekening schrijven. Als uw handtekening moeilijk leesbaar is, kunt u voor de duidelijkheid uw naam ook voluit onder uw handtekening schrijven.
Een overeenkomst die voor onbepaalde tijd is aangegaan kan in beginsel worden opgezegd, ook als daarover niets is geregeld in de overeenkomst. U moet in dat geval wel rekening houden met een (lange) opzegtermijn en eventueel schadevergoeding. Hoelang en hoeveel? Dat is afhankelijk van de overeenkomst.
Ontbinding: Ontbinding is vastgelegd in de wet (artikel 6:265 BW) en kan alleen plaatsvinden wanneer de wederpartij de afspraken niet nakomt. Ontbinding kan worden gedaan zonder tussenkomst van de rechter door middel van een schriftelijke verklaring.