Zonder bijen zouden we geen groenten, fruit, noten, chocola en koffie meer hebben. Bijen zorgen voor de bestuiving van 70% van de gewassen. Albert Einstein voorspelde het al: wanneer de bij verdwijnt, zal de mens in 4 jaar tijd ook verdwijnen.
Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting of evolutie afhankelijk van de bestuiving van de bij. Zonder bijen geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. We hebben hem dus hard nodig.
Bijen zorgen voor ons voedsel
Zonder hun bestuivingsdiensten zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden. Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's.
Groente en fruit verdwijnen
Ook veel wilde planten zouden uitsterven doordat hun stuifmeel niet meer verspreid wordt door bijen. De bestuiving van granen zou echter niet in gevaar komen, want dat gebeurt door de wind. Zonder bijen raken we veel fruit, groenten en andere gewassen kwijt: Aalbessen.
Bijen bestuiven planten en zorgen ervoor dat planten en vruchten kunnen groeien. Mede dankzij de bij kunnen wij noten, fruit, groenten en nog veel meer eten. De Dierenbescherming raadt mensen aan om veel planten en bloemen in de tuin te nemen. Zo kunnen bijen makkelijker overleven.
Het houden van bijen voor honing lijkt zowel diervriendelijk als milieuvriendelijk. Zoals je wellicht weet, sterft de bij steeds meer uit, waardoor de bestuiving van bloemen en planten, en dus hun voortbestaan, in gevaar komt.
BIOLOGISCHE BIJENWAS
Gelukkig zijn er ook nog kaarsen verkrijgbaar die geen schadelijke gevolgen hebben voor mens, dier en milieu. Biologische bijenwas is bijvoorbeeld een milieuvriendelijke maar ook diervriendelijke optie.
Zonder bijen zouden we geen groenten, fruit, noten, chocola en koffie meer hebben. Bijen zorgen voor de bestuiving van 70% van de gewassen. Albert Einstein voorspelde het al: wanneer de bij verdwijnt, zal de mens in 4 jaar tijd ook verdwijnen.
' De dieren die gewassen bestuiven zijn voor de mens van groot belang. Ruim driekwart van onze landbouwproducten is afhankelijk van deze dieren. Veel van deze gewassen leveren een belangrijke bijdrage aan onze voeding, zoals fruit, groenten, noten en plantaardige olie.
Ons voedsel zonder bijen
Het verbouwen van voedsel zal zonder de bestuiving van insecten sterk in productie dalen. Als de bestuiving van insecten volledig weg zou vallen zal de wereldwijde voedselproductie met ongeveer 10% verminderen. Met een steeds groeiende wereldbevolking wordt dit al snel een probleem.
Daardoor leek het aantal bijen toegenomen. In werkelijkheid is het aantal bijen gestabiliseerd. In 2020 werden er in totaal 217.000 bijen en zweefvliegen geteld.In 2021 zijn dat er tot nu toe 200.000.
Het tekort aan bijen brengt de bestuiving van productiegewassen in gevaar. Ook in de natuur zijn wilde bijen erg belangrijk. Ze zorgen voor de bestuiving van meidoorn, sleedoorn en andere struiken en bomen met vruchten. Zonder vruchten ontstaan er geen zaden en zonder zaden komen er geen nieuwe planten.
Honing is voor bijen hun noodvoorraad, waarvoor ze hard moeten werken.Ze leggen dit aan om de winter door te komen. Ze maken zelfs iets meer honing dan nodig is voor de winter, omdat honing soms gejat wordt door andere insecten, bepaalde vogels of zoogdieren.
Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Aan een sneltempo dalen het aantal planten- en diersoorten, en ook heel wat schimmels en bacteriën verdwijnen.
Zo schreef Karl von Frisch in 1962 dat de hersenen van honingbijen niet gemaakt zijn om na te kunnen denken. Maar recente onderzoeken naar de werking van het bijenbrein hebben toch bijzondere vermogens aan het licht gebracht om kennis op te nemen en te verwerken.
Bijen steken uit zelfverdediging, om hun nest te beschermen of om eventuele prooidieren te doden. Bij een steek ontstaat een kleine huidwonde en wordt er gif in de wonde gebracht, waardoor een insectensteek pijnlijk kan zijn.
Uit de resultaten blijkt dat meer dan 30% van de bijenvolken de winter van 2022-2023 niet overleefde. Vooral bijenvolken die op eigen honing leefden, hebben een hogere sterfte. Bee Foundation stelt vast dat de meest natuurlijk gehouden bijen het meest getroffen zijn.
Er zijn meerdere oorzaken die ervoor gezorgd hebben dat het zo slecht gaat met bijen. De meest bekende hiervan zijn: verdwijning van leefgebied, pesticiden en de eigen ziektes (varroamijt). Maar wist je bijvoorbeeld dat elektromagnetische straling en windmolens ook hun effect hebben op bijen?
Welk dier het meest bedreigd wordt, is moeilijk te zeggen. Onderzoekers kunnen niet elk jaar alle dieren tellen om te kijken hoe het met ze gaat, maar dit is een van de dieren die het heel zwaar heeft. Het schubdier, dat leeft in Azië en Afrika. Elk jaar worden er zo'n honderdduizend illegaal gevangen door stropers.
Zonnige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Laat in de winter ook wat uitgebloeide planten staan. Zet een schoteltje leem neer voor metselbijen. Je kunt de bijen ook helpen met een nestkast, beter bekend als een bijenhotel.
U mag niet zomaar bijen houden als hobby of vanwege uw beroep. Bijen zijn beschermde dieren en kunnen overlast bezorgen in uw omgeving.
Van de 10 miljoen diersoorten zijn de meeste insecten. Die zijn cruciaal voor het leven op aarde. We zijn allemaal begaan met uitsterving van dieren zoals reuzenpanda en witte tijger, maar als we de insecten kwijtraken raken we ook de planten en ons voedsel kwijt.Dan ontstaat echt chaos en overleven we niet.
Echte honing is door bijen verzamelde nectar uit bloemen, waaraan de bijen enzymen toevoegen en vervolgens opslaan in de honingraat. Echte honing is dus volledig door bijen gemaakt, met als grondstof hiervoor nectar uit bloemen.
Honing is een echt natuurproduct
Er bestaan geen honingfabrieken, want wij mensen kunnen zelf geen honing maken. Ook geen imitatieproduct wat er op lijkt. Het is een echt natuurproduct dat alleen door bijen gemaakt kan worden. Dat maakt het goudgele goedje ook zo bijzonder.
Wanneer je een stukje honingraat in de mond neemt, houd je na een tijdje pure bijenwas over. Verse raat is dus eetbaar, maar niet verteerbaar. Raat gemaakt van kunstraat (ook was) is niet geschikt om te eten. Langzaam kauwen op de honinggraten is erg goed voor de spijsvertering en voor de algemene mondgezondheid.