Fietsroute langs de Loosdrechtse Plassen [37km]
De wateren zijn ontstaan door veenwinning rond de middeleeuwen. De plassen ten zuiden van oud Loosdrecht mogen bevist worden met de landelijke vispas, de andere plassen vallen onder andere hsv. Nachtvissen alleen op plas 3,4,5 . De diepte van de plas ligt rond de 2 meter, de bodem bestaat uit veen en is vrij troebel.
De Loosdrechtse Plassen bevinden zich tussen het Hilversums Kanaal en het Tienhovens Kanaal en liggen vrijwel geheel in de provincie Noord-Holland (gemeente Wijdemeren). De Kievitsbuurten liggen in de provincie Utrecht (gemeente Stichtse Vecht) evenals een klein stukje langs de noordwestrand van de plassen.
vaarsnelheid geldt van 9 km/uur. Om beschadiging van de oevers te voorkomen en overlast door golfslag te beperken, is het verboden om sneller te varen dan 6 km per uur binnen een strook van 100 meter vanaf de oever.
De stranden van het Plassenschap Loosdrecht bij De Strook en de eilanden Meent en Marcus Pos zijn uitstekend geschikt om te gaan zwemmen. De waterkwaliteit voldoet aan de normen zoals die gesteld zijn in de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz).
Blauwalg en negatieve zwemadviezen
Ook de strandjes aan de Loosdrechtse Plassen zijn op zomerse dagen erg populair, maar ook daar moet je goed opletten. Er gelden negatieve zwemadviezen voor het strandje De Strook aan de plassen en voor het strandje op eiland De Meent. Daar is de waterkwaliteit beoordeeld als slecht.
Loosdrecht is een dorp in de gemeente Wijdemeren, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Loosdrecht bestaat uit twee delen, namelijk Oud-Loosdrecht (circa 2.055 inwoners) en het grotere Nieuw-Loosdrecht (circa 6.525 inwoners).
Het is nu een bijzonder grote en diepe plas (35 meter). Hoewel daarmee veel waardevols aan natuur verdween, heeft het voor de natuur ook voordelen gehad. Door zijn diepte zuigt de plas namelijk veel kwelwater uit de ondergrond aan.
Dit zand werd gebruikt bij de aanleg van de A2 en Amsterdam-Zuidoost. Hierdoor bereiken de plassen een voor Nederland ongekende diepte van 50 meter. Het gebied wordt beheerd door het Recreatieschap Vinkeveense Plassen en de gemeentes De Ronde Venen en Amsterdam.
De hoogste gemiddelde temperatuur in Oud-Loosdrecht is 22°C in juli en de laagste is 5°C in januari. De hoogste watertemperatuur is 21°C en het wordt niet kouder dan 5°C.
Naam. 1308 Loesdrecht, 1574 Loosdrecht. Oorspronkelijk een waternaam, samengesteld uit drecht 'veer, vaarwater' en het Middelnederlandse loos 'leeg, verlaten', of anders loos 'afwatering'(1). Loosdrecht profileert zich met de slogan 'De watertuin van Nederland'.
Loosdrecht ligt in de regio noord.
De Strook (Loosdrechtse Plassen) Vuntus strandje (Loosdrechtse Plassen) Strand Markus Pos (Loosdrechtse Plassen) Strand Meent (Loosdrechtse Plassen)
Het water in de Amsterdamse grachten is schoner dan ooit. Maar de grachten en de Amstel zijn geen officieel zwemwater. Door boten kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier te zwemmen.
De Vinkeveense Plassen staat bekend om haar heldere zwemwater. Het water is schoon en een duik is altijd verfrissend; een welkome afkoeling op een mooie zomerdag. De zandeilanden 1, 2, 4 en 5 zijn vanaf de weg bereikbaar en het hele jaar door gratis toegankelijk.
Het aantal inwoners in de woonplaats Loosdrecht is met 720 personen gestegen van 8.435 in 2013 tot 9.155 in 2021 (dat is 9%). Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.
Van de ruim 225 legakkers is zo'n 80 procent in particuliere handen. Op de website van een makelaar is te zien dat deze tussen de 17.000 en 57.500 euro kosten. Op Marktplaats staat er één te koop (15 meter lang) voor 18.750 euro, inclusief beschoeiing.
De Vinkeveense Plassen is heel veelzijdig op het gebied van recreatie en natuur. De plassen worden gekenmerkt door de legakkers en de ring van 12 zandeilanden.
Het plaatsje staat bekend om meerdere dingen: de prachtige omgeving en de Vinkeveense Plassen, de plek waar veel BN'ers wonen of hebben gewoond (Familie Hazes, Angela Groothuizen, Hakim Ziyech en Johan Cruijff), en de plek waar de onderwereld van Amsterdam zich verschuilt achter de prachtige huizen op de Baambrugse ...