Snoek is in bijna alle wateren wel te vinden zelfs in polderslootjes zitten soms flinke snoeken. Maar niet alle plekken in het water zijn even goed om te vissen. De snoek kun je het meeste vinden bij plekken waar ze in een beschutting kunnen liggen zoals onder overhangende takken en onder bruggen.
Nationaal Park De Alde Feanen
In dit waterrijke natuurgebied zwemmen de meest voorkomende zoetwatervissen zoals snoek, karper en baars.
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond. Rond het middag uur is de vis vaak vrijwel niet actief en hangt deze meer een beetje rond de bodem dan dat deze actief jaagt.
Snoekbaars heeft namelijk een voorkeur voor onregelmatigheden in de bodem. Dit biedt een prima plek om in hinderlaag te gaan liggen en zo prooivisjes te bemachtigen. Als je in meren en plassen gaat snoekbaars vissen dan doe je er dus goed aan om wat diepere plekken en grote kuilen eens te proberen.
Zo krijgt snoek minder argwaan en zal hij het dood aas nog eerder grijpen. Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch.
Snoek vissen met dood aas en pluggen favoriet
Opvallend is dat dood aas en kunstaas pluggen verreweg het hoogste scoren. Tezamen vertegenwoordigen ze met bijna 60% het favoriete aas om mee te snoek vissen. De verdeling tussen deze twee aassoorten is bijna gelijk.
Aanbevolen snoekhengel: een zogenaamde jerkbaithengel, ofwel een reel hengel met een minimaal werpgewicht van zo'n 40 gram. Omdat je zelf actie aan het kunstaas dient mee te geven mag de hengel niet te lang zijn, bij voorkeur tussen de 1,80 en 2,10 meter.
Barbeel, kopvoorn en winde van 1 april tot en met 31 mei. Snoekbaars en baars*: van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer: tot en met 31 mei)**. Beekforel: van 1 oktober tot en met 31 maart.
Snoekbaarzen zomer met kunstaas
Dit betekent dat je het beste dieper duikend of zinkend kunstaas kan gebruiken. Bekende en zeer goed vangende soorten kunstaas die hieraan voldoen zijn softbaits zoals shads als de Fox Rage Zander Pro, de Fox Rage Slick Shad, de Spro Iris Popeye, en de Jackson Zanderbait.
Op 30 maart 2021 ving Duitser Andre Gießing op het Hollands Diep een snoekbaars van maar liefst 106 cm. De recordclaim die onlangs binnenkwam bij de recordcommissie van de BNRZ, werd goedgekeurd. Het oude Nederlands record snoekbaars van 105 cm uit 2020 – op naam van Igor Vucenic – is daarmee met 1 cm verbroken.
De snoek is de moordenaar van de meren en waterstromen. Daarnaast doet hij zich te goed aan kannibalisme door zijn kleinere soortgenoten na te jagen. Snoeken hebben geen natuurlijke vijanden, naast natuurlijk mensen die snoekbaarsvissen als sport hebben verheven.
Een Duitse snoek gevangen door Lothar Louis en met 136 cm het IGFA wereldrecord.
Snoek zwemt in Nederland namelijk overal: van het vele stadswater tot de polders en van de grote rivieren tot de uitgestrekte plassen en meren.
Snoeken zijn snelgroeiende vissen. In het eerste levensjaar kunnen ze wel 25 centimeter groeien. Eenmaal volwassen zijn mannetjes rond de 90 centimeter, terwijl vrouwtjes in enkele gevallen wel uit kunnen groeien tot een lengte van 1.40 meter.
Kunnen snoeken mensen bijten? Ja, snoeken kunnen mensen bijten.
Tijdens de zomer kun je snoek in vrijwel alle lagen van het water wel vangen. In tegenstelling tot de winter, komen ze tijdens de zomer ook veel aan het wateroppervlak.
Snoekbaars vissen kant techniek
Snoekbaars vissen vanaf de kant doe je vooral met kunstaas shads. Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen.
Om grote snoekbaars te vangen gebruiken ze een bijhengel, met hele grote shads (bijvoorbeeld de Spro Mega Shad), met een loodkop van 25 tot 45 gram. Deze wordt 20 tot 30 centimeter boven de bodem aan de mogelijke grote snoekbaars aangeboden. Daarnaast vissen ze met een handhengel om te verticalen.
De snoekbaars is een zoetwatervis die behoort tot de familie van de baarsachtigen. Deze vis staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse en heeft een fantastische smaak. Het visvlees is bijzonder stevig en erg smaakvol, waardoor het op veel manieren gebruikt kan worden.
Tot een centimeter of tien eten snoeken zoöplankton en macrofauna, daarna hoofdzakelijk vis. Naast andere vissen eten snoeken eigenlijk alles wat in het water zwemt en in hun bek past. Ook amfibieën, jonge vogels en kleine zoogdieren behoren tot de prooidieren.
De snoek is makkelijk herkenbaar door zijn langgerekte vorm, stippen over de rug. De vin achter op de rug en zijn grote bek vol tanden zijn ook typisch. De snoekbaars is een mooie vis met strepen en de grote vin bovenop de rug.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Voor het snoeken met doodaas heb je een stevige hengel nodig. Denk bijvoorbeeld aan een doodaashengel of een karperhengel, met daarop een grote spin- of karpermolen. Als lijn is het handig om een 30/40 honderdste lijn te gebruiken.
Wat is de beste lengte voor een roofvis hengel? 2.10 of 2.40 meter, dit is de ideale lengte voor roofvis hengels. Afhankelijk van vistechniek of stek kan dit nog verschillen maar voor struinend vissen langs sloten en kanalen is de genoemde lengte het beste.
Kortom, voor kleine shads met kleine loodkoppen, kies dan een hengel tot ongeveer 15-21 gram. Ga je meer allround dan is een werpgewicht van maximaal 28-32 gram goed. Besluit je op echt grotere vis in te zetten, kies dan een hengel die 40 gram of zwaarder is.