Welke groente bevat zink? Er zijn meerdere groenten die zink bevatten, maar vooral spinazie, champignons en asperges staan bekend om hun grote hoeveelheden zink.
Symptomen van een zinktekort
Verminderde smaak en reuk. Huidafwijkingen. Nachtblindheid. Vertraging in geslachtsontwikkeling.
Eén gekookt ei bevat 1,05 mg zink: 11,7% van de ADH voor mannen. 15% van de ADH voor vrouwen.
Natrium 40 milligram, Kalium 150 milligram, Calcium 130 milligram, Fosfor 100 milligram, Magnesium 10 milligram en Zink 1 milligram. Yoghurt bevat daarentegen geen zink.
In verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen zitten kleine hoeveelheden zink. In 100 gram 45+ kaas zit bijvoorbeeld 4,6 milligram zink.
Te veel zink kan braken, slechte eetlust, maagpijn, hoofdpijn en diarree veroorzaken. Zink verstoort ook het vermogen van het lichaam om andere essentiële mineralen en voedingsstoffen zoals koper en ijzer op te nemen. Soortgelijke symptomen kunnen optreden bij koper- en ijzertekort.
Zink helpt zo'n 100 verschillende enzymen in ons lichaam die betrokken zijn bij verschillende processen, waaronder de spijsvertering. Een tekort aan het mineraal zorgt ervoor dat het lichaam eten niet goed kan verwerken en moeilijker voedingstoffen kan opnemen.
Te veel zink innemen is bijna onmogelijk wanneer je zink alleen via je voeding binnenkrijgt. Je kunt wel te veel zink binnenkrijgen wanneer je aanvullende supplementen slikt, maar ook dit is alleen mogelijk wanneer je langdurig elke dag een hoge dosering zinktabletten slikt.
Omdat de hersenen zich tijdens de slaap regenereren, kan een tekort aan zink leiden tot een verminderde slaapkwaliteit. Evenals magnesium draagt zink bij tot de omzetting van tryptofaan in serotonine en vervolgens in melatonine, het slaaphormoon.
Het beste kies je voor een organische zinkverbinding, in plaats van een anorganische. Bij anorganische zink supplementen is een niet-natuurlijke verbinding gemaakt. Bij inname ontstaat een competitie tussen verschillende mineralen in het lichaam; dit belemmert de opname van zink.
Supplementen met magnesium, ijzer, koper, selenium en zink kunnen op elk moment van de dag worden ingenomen. Voor de supplementen met de mineralen magnesium, ijzer, koper, selenium of zink maakt het niet zoveel uit op welk moment van de dag je ze slikt.
Pindakaas. Het is smeuïg, lekker voor op brood of op een stukje banaan of appel: pindakaas. Ook dit heerlijke product, en pinda's zelf, zijn een goede bron van zink. Zo bevat 100 gram pindakaas zo'n 3,5 milligram zink.
Gebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd.
Selenium zit in zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen. Denk aan (orgaan)vlees, vis, schelpdieren, gevogelte en eieren.Ook in groenten zoals broccoli en in paddenstoelen, volkoren producten, havermout, zaden en pitten zit selenium.
Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. Omdat het een antioxidant is zorgt het ervoor dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen, die mogelijk schadelijk zijn voor je huid.
Voor volwassen vrouwen is de RI zink vastgesteld op 7 milligram per dag.Voor volwassen mannen is dit 9 milligram per dag.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Van alle vleesbronnen levert rundvlees het meeste zink, namelijk 8,2 mg per 100 g. Kipfilet levert slechts 0,68mg, terwijl de kippendij 2mg bevat. De rijkste bron van zink zijn oesters (48,3mg).
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.