Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
De hoogste concentratie werd aangetroffen in pruimenpitten (96 mg kg-1), gevolgd door vlas, perzik, amandelen en een selectie appelpitten (respectievelijk 78, 70, 2,89, 39 gemiddeld mg kg-1). Studies tonen aan dat slechts 0,5-3,5 mg CN- per 1 kg lichaamsgewicht acute CN-vergiftiging kan veroorzaken bij de gemiddelde persoon.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Blauwzuur of waterstofcyanide (HCN) is een giftige stof die van nature in planten voor komt, onder meer in bittere amandelen, abrikozen(pitten) en cassave.
In abrikozenpitten zitten namelijk grote hoeveelheden cyanogene glycosiden. Dat zijn gevaarlijke plantengifstoffen. In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Je kan dus een cyanidevergiftiging krijgen van abrikozenpitten.
Bittere amandelen (Prunus amygdalus) bevatten de cyanogene glucoside amygdaline, die hydrolyseert om cyanide te produceren. Ultraviolet-zichtbare spectrofotometrie werd gebruikt om cyanide te detecteren en te kwantificeren, en vloeistofchromatografie-massaspectrometrie werd gebruikt om amygdaline te detecteren in de ingediende monsters.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
8. De zaden in een appel bevatten een kleine hoeveelheid cyanide, wat in theorie dodelijk kan zijn. Van één appelzaadje zul je niet doodgaan, maar er is ooit iemand overleden na het eten van 250 appelpitten.
Veel meer moet je er dus niet van binnenkrijgen, want dan wordt het al snel gevaarlijk. Volgens Voeding & Kanker Info (onderdeel van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds) is een hoeveelheid van 30 gram per dag voor een volwassene dodelijk. Dat gaat om 30-40 pitten.
Hou een maximum aan van 20 amandelen per dag. Tel hierbij ook het amandelmeel mee dat u misschien gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld koekjes. Vanwege het aanwezige laetrile is het heel belangrijk dat u zich aan dit maximum houdt.
Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
De pit van een mango bevat cyanide, een giftige stof voor honden (ook voor mensen trouwens). Van mangoschil is ook bekend dat honden er allergisch aan kunnen zijn. Bovendien hangen er vaak ook pesticiden aan, wat je viervoeter beter niet binnenkrijgt en waar hij allergisch op kan reageren.
Groenten en fruit die cyanide produceren
Deze vruchten omvatten abrikozen, kersen, perziken, peren, pruimen en pruimen . Het vruchtvlees zelf is niet giftig. Normaal gesproken is de aanwezigheid van cyanogene glycoside alleen niet gevaarlijk.
Kersenpitten
De harde steen in het midden van kersen zit vol met blauwzuur, ook wel cyanide genoemd, wat giftig is. Maar er is geen reden om in paniek te raken als je er per ongeluk een inslikt: intacte pitten gaan gewoon door je lichaam en komen er aan de andere kant weer uit. Vermijd het kraken of pletten van pitten als je van je kersen eet.
Onlangs is de media-aandacht gericht op minieme sporen cyanide die zijn aangetroffen in druiven die zogenaamd zijn geïnjecteerd met cyanide. Het is niet waarschijnlijk dat er binnen een paar uur na injectie van cyanide-ionen in druiven minieme sporen cyanide worden aangetroffen.
Nitriloside heeft een sterke anti-kanker werking. Nitriloside komt voor in de pitten van de meeste vruchten, behalve bij citrusvruchten. Bittere amandel- en abrikozenpitten bevatten hoge concentraties nitriloside en hebben derhalve een grote anti-kanker werking.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
De pit is niet eetbaar.
Ook de pitten van de watermeloen zijn eetbaar. Deze bevatten veel onverzadigde vetten en eiwitten en zitten vol mineralen (met name ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink) en B-vitamines. De pitten kun je drogen en daarna roosteren.
Zoete amandelen zijn niet giftig en niet dodelijk. Het risico op vergiftiging geldt alleen voor bittere amandelen of abrikozenpitten. Deze bevatten een natuurlijke chemische stof: amygdaline. Tijdens de spijsvertering wordt deze stof omgezet in het gif cyanide.
Klokhuis van een appel
De pitjes van de appel in het klokhuis zijn namelijk giftig.
Tenzij bepaalde soorten oxalaat-afbrekende bacteriën, voornamelijk Oxalobacter formigenes, Bifidobacterium lactis en Lactobacillus-soorten, aanwezig zijn, kan oxalaataccumulatie optreden en mogelijk leiden tot pijnlijke nierstenen , naast andere symptomen en aandoeningen. Amandelen bevatten dieetoxalaat.
Ondanks dat het gezonde voeding is, kan je van cashewnoten beter niet zoveel eten. Het is namelijk een energiedichte voedingsmiddel door de hoge hoeveelheid calorieën per gram. Dit komt voornamelijk doordat ze veel vetten bevatten. Om deze reden raadt de Gezondheidsraad aan om circa een handje noten per dag te eten.
Macadamianoten (10 tot 12 noten; 2 gram eiwit, 21 gram vet) bevatten de meeste calorieën (200 per stuk) en daarnaast de minste eiwitten en de meeste vetten. Daarmee behoren ze tot de minst gezonde noten.