Engelse melange/English breakfast
Dit mengsel bestaat uit verschillende theesoorten: Assam (een zwarte thee uit India), Ceylon (zwarte thee met citrus uit Sri Lanka) en zwarte thee uit Kenia. In de wat duurdere varianten wordt ook soms zwarte Keemun-thee uit China verwerkt.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
Britse thee wordt gemaakt van zwarte theeblaadjes, dus houd dit in gedachten wanneer je thee koopt. Earl Grey is een beproefd recept, maar veel Engelse mensen drinken ook gewone 'zwarte thee', 'breakfast tea' of 'Ceylon thee'. Enkele bekende Britse merken zijn PG Tips, Tetley's en Yorkshire Tea.
Engelse thee bevat allerlei stoffen die goed zijn voor je algehele gezondheid. Bijvoorbeeld het verlagen van de bloeddruk, gezondere darmen en verlagen van kans op chronische ziektes. Met drie koppen Engelse thee per dag kun je al baat hebben van de gezondheidsvoordelen van deze theesoort.
Pu Erh thee
Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.
Elke thee met toegevoegde bergamot kan Earl Grey thee genoemd worden. Hoewel het vroeger altijd een zwarte thee was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma. English Breakfast thee daarentegen, is een robuuste zwarte thee zonder toegevoegde aroma's.
Het is een melange van zwarte theesoorten zoals Assam, Ceylon en Kenya en heeft een sterke, bittere en ronde smaak. In Engeland wordt dit soort thee vaak met een wolkje melk gedronken om de bitterheid wat tegen te gaan.
Earl Grey is een theesoort met een rijke geschiedenis. Het is één van de meest gedronken theesoorten in de wereld en om die reden wordt het soms ook 'normale thee' genoemd. Earl Grey thee heeft een herkenbare smaak.
Zwarte thee is volledig gefermenteerd, waardoor de theebladeren donkerder zijn en er tanines gevormd worden. Zwarte thee heeft over het algemeen de sterkste smaak en bevat het meeste cafeïne, maar ook het minste antioxidanten.
De Britse Oost-Indische Compagnie heeft de monopolie op de thee in het Verenigd Koninkrijk, wat ze makkelijk uit het Britse India kunnen halen. Omdat ze er goed mee kunnen verdienen wordt het flink gepromoot. Ze verkopen het als typisch Brits. Hierdoor wordt het drankje steeds populairder en goedkoper.
Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Dat beweren Duitse onderzoekers. Thee is op water na de meest gedronken drank in de wereld en bevat stoffen die hartaandoeningen helpen voorkomen. De Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat bepaalde eiwitten in melk de nuttige werking van deze stoffen opheffen. Daardoor verliest de thee zijn gezonde karakter.
Graaf Charles Grey
Tijdens zijn diplomatieke carrière kreeg Charles thee gemengd met bergamotolie cadeau. Hij vond de thee zo lekker dat hij Britse theemakers vroeg de smaak na te maken. Het resultaat was de allereerste Earl Grey thee.
Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en heeft daardoor de sterkste smaak. Afhankelijk van het gebied waar de thee vandaan komt, kan deze heel sterk (Assam, India), veel zachter (Darjeeling, India), of juist zoet (Java, Indonesië) smaken.
English breakfast is een Engelse melange van zwarte thee. In dit geval een blend van milde Ceylon en de krachtigere Assam thee. De thee is krachtig van smaak en wordt veel met melk en suiker gedronken. Ook lekker met een schijfje citroen.
Het AD-testpanel boog zich over diverse Earl Grey theeën die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. De biologische thee van Clipper kreeg van het panel het hoogste cijfer: een 7,8. Vooral het duidelijke citrusaroma en de wat bloemige smaak van Clipper vallen in de smaak.
Wat is zwarte thee? De zwarte theemelanges van Pickwick zijn samengesteld met theesoorten uit Sri Lanka. Deze soorten zijn vaak aangevuld met licht kruidige theeën uit theeplantages van over de hele wereld.
Ceylon thee is een zwarte thee met een vleugje citrus. Dat geeft deze thee een frisse smaak.
Engelse Melange is een blend van theeën uit Afrika, Assam, Darjeeling en Yunnan, heeft een goede, volle smaak en is makkelijk drinkbaar en spreekt daarom een brede doelgroep aan.
Kort samengevat. Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden. Eigenlijk verdient de thee meer wetenschappelijk onderzoek.
Zwarte thee is thee gemaakt van de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis). Deze variant is gemaakt door middel van zwaardere oxidatie dan de witte, groene, en oolong-variëteiten. Het is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee.
Oolong thee ligt tussen groene thee en zwarte thee in. Waar zwarte thee volledig- en groene thee helemaal niet geoxideerd is, is oolong thee ongeveer voor de helft geoxideerd. Afhankelijk van het oxidatieproces kan oolong thee dus meer naar zwarte of groene thee smaken.
Vandaag het duurste kopje thee: 126,43 euro. De thee, Da Hong Poa genaamd, komt uit China en er bestaan maar zes struiken ter wereld waar deze theeblaadjes aan groeien. De thee is zo duur omdat het bijna onmogelijk is om de blaadjes te plukken.