Finland gaan kinderen vanaf 7 jaar naar de basisschool (first grade). Op de kleinere basisschool, Luolaja, starten de leerlingen als ze 6 jaar oud zijn met 'pre school'. Ze gaan dan elke ochtend naar school (4 uur). Ook als de leerlingen ouder zijn, zijn de schooldagen relatief kort, ongeveer 5 uur per dag.
Finland kent een 9-jarige leerplicht, voor de leeftijdscategorie 7 tot 16 jaar. Dat is de periode waarin de leerling de basisschool doorloopt. De bovenbouw van het voortgezet onderwijs wordt aangeboden door scholen voor algemeen vormend voortgezet onderwijs en scholen voor beroepsvoorbereidend onderwijs.
Finse leerlingen hebben meer vakantie en langere pauzes (75 minuten per dag) dan leerlingen in de meeste andere landen. Het paradoxale is dat “minder” hier blijkbaar “meer” is omdat de prestaties hoger liggen. De docenten zijn allemaal hoog opgeleid en krijgen een grote vrijheid om hun onderwijs zelf vorm te geven.
Volgens de OESO heeft Finland namelijk het beste onderwijs in de westerse wereld. In de Top 20 van de OESO staat Finland, na vijf Aziatische landen, op de zesde plaats.
Aziatische landen domineren de lijst, Singapore en Hong Kong voorop. In ontwikkelingslanden als Ghana en Honduras was het niveau het laagst. Volgens het OECD is er nooit eerder op zo'n grote schaal onderzoek gedaan naar het niveau van onderwijs.
Hieronder vindt u een lijst van de 20 beste scholen ter wereld: Harvard University. Massachusetts Institute of Technology. Stanford University.
Nederland lijkt op het gebied van wiskunde wél beter dan alle andere landen van de Europese Unie. Dat is opmerkelijk, omdat Finland een paar jaar terug nog het beste jongetje van de klas was. In 2006 scoorde het Scandinavische land op alle drie de categorieën (wiskunde, lezen en wetenschap) hoog.
Het land met de meeste universiteiten op de wereld is volgens de Leiden ranking China met 247 universiteten. Dit zijn er 46 meer dan de Verenigde Staten en 234 meer dan Nederland.
Afnemende prestaties van leerlingen
De prestaties van leerlingen zijn de afgelopen 20 jaar geleidelijk gedaald. Dit blijkt uit internationale onderzoeken in het basis- en voortgezet onderwijs. In tegenstelling tot vrijwel alle andere landen, presteren leerlingen in Nederland steeds iets minder dan vroeger.
PISA is een internationaal vergelijkend onderzoek dat de kennis en vaardigheden van vijftienjarige leerlingen test op het gebied van lezen, wiskunde en natuurwetenschappen.
De Finse leraar is universitair geschoold en heeft meer tijd en vrijheid dan zijn Nederlandse collega's om lessen voor te bereiden, iets waar ook in Nederland over gesproken wordt. Daardoor sluit het onderwijs beter aan op de behoeften van leerlingen.
In Noorwegen wordt nog over klassen gesproken. De leerplicht bedraagt tien jaar, na het basisonderwijs (klas 1-7) volgt de onderbouw van het voortgezet onderwijs (klas 8-10). Op de meeste Noorse scholen kun je voor beide onderwijsvormen terecht, kinderen gaan dan ook vaak tot hun zestiende naar een en dezelfde school.
Een veelgehoorde klacht over het onderwijs is dat het zo ver af staat van de praktijk en het leven. Wat leerlingen leren op school, en hoe ze dat leren, heeft vaak weinig overeenkomsten met wat voor soort werk ze later gaan of willen doen.
Het aantal meldingen van leerplichtige kinderen en jongeren die in 2019/2020 en 2020/2021 niet bij een school stonden ingeschreven (absoluut verzuim) ligt in beide schooljaren rond de 5.000 kinderen en jongeren. In 2019/2020 ging het om 5.570 kinderen en jongeren.
Jaarlijks proberen duizenden ijverige studenten binnen te komen bij prestigieuze Amerikaanse universiteiten zoals Harvard, Princeton of Columbia. En met dat prestige komt ook een fikse som collegegeld, zo'n 40 duizend euro per jaar. Ter vergelijking: in Nederland betalen universitaire studenten 1906 euro per jaar.
De universiteit in Fez, Marokko, stamt uit 859 na Christus en is daarmee de oudste universiteit ter wereld. Hij zou zijn opgericht door de geleerde en rijke koopmansdochter Fatima al-Fihri.
De kleinste universiteit van Nederland is de Universiteit Twente met 9400 inschrijvingen.
De British School of Brussels (BSB) is erkend als een van de 10 beste scholen in Europa* door de onafhankelijke Spear's Schools Index. De Spear's Schools Index, opgericht in samenwerking met Carfax Education, biedt een overzicht van de allerbeste privéscholen ter wereld.
Zij moeten naar school. Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.
Pubers kunnen leren van negatieve feedback
Crone: 'Jonge kinderen leren voornamelijk van positieve feedback, ze onthouden de dingen die goed gingen. Naarmate jongeren ouder worden, gaan ze meer hypothese-toetsend leren en kijken welke aanpak het beste werkt bij het uitvoeren van een taak.
Het jaar begint midden De lessen beginnen meestal om 8:00 uur en eindigen om 15:00 uur. Alle lessen worden in het Noors gegeven, behalve de taallessen.
Bokmål is de belangrijkste taal van commercie en communicatie. In de dagelijkse spraak is Bokmål dominant in het gebied rond Oslo en het oostelijke Noorse laagland, terwijl Nynorsk veel wordt gesproken in het bergachtige binnenland en langs de westkust. Bijna alle Noren spreken Engels als tweede taal.