Glucosamine komt bijna niet voor in de voeding. Het kan wel worden aangemaakt uit kraakbeen van dieren en uit insecten. In Europa is glucosamine verkijgbaar als erkend geneesmiddel maar ook vrij verkrijgbaar als voedingssupplement, meestal als glucosaminesulfaat.
De resultaten van de onderzoeken die zijn gedaan naar het effect van glucosamine bij artrose zijn zeer wisselend. Bij sommige onderzoeken merkte men een lichte vermindering van de pijn en een lichte verbetering van de beweeglijkheid van het gewricht, bij andere onderzoeken zag men geen effect.
De synergie tussen magnesium en glucosamine is dat ze allebei een functie hebben bij de gewrichten. Magnesium zorgt voor de “souplesse” van de gewrichten en glucosamine is met name belangrijk voor het kraakbeen. Glucosamine is de bouwsteen van collageen.
De glucosamine verspreidt zich over het hele lichaam, waardoor het al met al lang zal duren voordat je verschil voelt op één plek. Het Reumafonds adviseert om het minimaal drie maanden te gebruiken voordat er daadwerkelijk een oordeel gevormd kan worden of de klachten verbeteren.
Voor de populaire supplementen met glucosamine en chondroïtine vonden de onderzoekers, na analyse van de 18 studies, geen bewijs dat ze beter werken dan placebo. Voor kurkumasupplementen vond men een matig gunstig effect op korte termijn op zowel de pijn als de beweeglijkheid.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Gemberwortel kan helpen tegen de gewrichtsklachten, zoals pijn en zwelling. Uit een aantal onderzoeken bleek dat mensen met gewrichtsklachten door reumatoïde artritis of artrose iets minder pijn hadden en beter konden bewegen. Gember moet nog beter onderzocht worden, en het kan dus zijn dat het bij jou niets doet.
Bijwerkingen van glucosamine
Vooralsnog lijkt het dat suppletie niet schadelijk is of tot ernstige bijwerkingen leidt. Mogelijke niet-ernstige bijwerkingen zijn maag-darmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree, verstopping, hoofdpijn en vermoeidheid.
Daarom is het bij reumatische klachten extra belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Bij gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Bloedonderzoek. Bloedonderzoek is niet nodig om de diagnose artrose te stellen. Je arts laat soms wel bloed prikken vooral om andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) zo veel mogelijk uit te sluiten.
Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met Glucosamine Pharma Nord? en insulinebehoefte aan het begin van de behandeling gecontroleerd te worden. Wanneer u andere geneesmiddelen gebruikt. Wanneer u een verminderde nierfunctie heeft of een kaliumbeperkt dieet moet volgen.
Magnesium zorgt voor de “souplesse” van de gewrichten en glucosamine is met name belangrijk voor het kraakbeen. Ook zorgt glucosamine voor de vorming van de gewrichtsvloeistof. De synergie tussen magnesium en glucosamine is dat ze allebei een functie hebben bij de gewrichten.
Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
- De voedingssupplementen glucosamine en chondroïtinezwavelzuur worden veel gebruikt bij de behandeling van artrose. - Uit gepubliceerde onderzoeken zijn er aanwijzingen dat glucosamine in een dosering van 1,5 g per dag, na een periode van 2-4 weken, even effectief is in pijnverlichting als laag gedoseerde NSAID's.
Chondroïtine, voor in voedingssupplementen, wordt vaak uit kraakbeen van runderen en kalveren gemaakt. Veel voedingssupplementen bevatten zowel glucosamine als chondroïtine. Glucosamine is ook een bouwstof van kraakbeen en het ondersteunt de productie van gewrichtsvloeistof.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Sporten kunt u beter helemaal niet meer doen als u eenmaal artrose heeft aan een gewricht dat u daarmee belast. Want bij het sporten is de kans op overbelasten aanzienlijk aanwezig. U zult bij het sporten soms onverwachtse bewegingen (moeten) maken, waarbij er misschien extra schade ontstaat in de gewrichten.
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose.
Kraakbeen is een beetje een vreemde eend in de bijt in vergelijking met andere weefsels van het menselijk lichaam. Beschadigingen kunnen niet hersteld worden, zoals op andere plaatsen in ons lijf wél gebeurt. De slijtage kan daardoor niet worden teruggedraaid.
Gewrichten worden minder stijf wanneer u in beweging blijft. Wanneer u langere tijd stilzit in huis of op uw werk, is het van belang om korte pauzes te nemen en even te bewegen. Daarnaast is het goed om te doen aan bewegingsvormen waarin veelzijdig wordt bewogen met lage intensiteit zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
Collageen is een soort netje dat de proteoglycanen (dat was de stof die zorgt voor water binnen het kraakbeen) bij elkaar houdt. In tegenstelling tot glucosamine hoeft collageen niet eerst te worden omgezet in een andere stof. Het kan dus direct door het lichaam van je paard gebruikt worden.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Heermoes: helpt bij het behoud van soepele gewrichten, is goed voor het kraakbeen en draagt bij aan een goede botopbouw. Moerasspirea: zorgt voor een goede gewrichtsfunctie. Berk: zorgt voor een natuurlijke reiniging, ondersteunt de lever-, nier- en spijsverteringsfunctie.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.