Naast vitamine C zitten er nog andere vitamines in fruit, zoals vitamine A en foliumzuur (vitamine B11). In mango, mandarijn, abrikozen en passievrucht zit bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid vitamine A. Aardbeien en sinaasappels bevatten relatief juist veel foliumzuur.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Een tekort kan worden voorkomen door voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan foliumzuur. Zoals groene groenten, volkorenbrood, vlees en melkproducten. Wie zwanger wil worden, kan het best extra foliumzuurtabletten innemen nadat zij is gestopt met haar anticonceptie.
Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.
Ook bekend als B9, voert foliumzuur veel belangrijke functies uit om het menselijk lichaam gezond te houden1,4. Zespri-kiwi's bevatten tussen 31-38 μg foliumzuur per 100 g2-3, en daarom worden ze als een bron van deze voedingsstof1 beschouwd (en daarom zijn ze opgenomen in dit foliumzuurrijke recept!).
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
De banaan geeft onvoldoende energie om het tot de lunch uit te houden. Daarnaast heeft suiker ook een verzurende werking op het lichaam, dat kan leiden tot ontstekingen en een ontregelde spijsvertering. Werkt je darmflora niet optimaal? Dan kun je op termijn zelfs bijkomen.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Wat zijn de oorzaken van een tekort aan foliumzuur? Een tekort aan foliumzuur komt meestal door een eenzijdig voedingspatroon. Ook overmatige alcoholconsumptie of gebruik van bepaalde medicijnen zoals menthotrexaat (medicijn tegen reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn) kan een tekort veroorzaken.
Vitamine B12 is samen met foliumzuur en vitamine B6 belangrijk gebleken in de folaat- en homocysteïnestofwisseling die een goede methylering en daarmee tal van fysiologische lichaamsfuncties ondersteunt. Een te hoog gehalte aan homocysteïne kan een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Een avocado zit werkelijk boordevol belangrijke vitamines, zoals o.a. B, K en E. Maar ook luteïne en foliumzuur. De vitamine B zorgt voor een goede stofwisseling en heeft ook een goede invloed op de huid. De vitamine E heeft grote invloed op het gezond houden van de huid (E is dé huidvitamine).
Yoghurt, granen en fruit zijn allemaal bronnen van koolhydraten. Koolhydraten stimuleren vooral serotonine en gaba. Vanaf het moment dat koolhydraten de maag ingaan zeg je tegen je lichaam: relax. Die wil je dus niet als ontbijt, je moet immers nog aan je dag beginnen.
Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
De reden: een banaan bestaat uit 25% suiker en zou gaan gisten in je maag – waardoor je metabolisme wordt verstoord. En om de goede stoffen uit een banaan tot je te krijgen, zou je het 'zuur' van de banaan moeten neutraliseren met bij voorkeur zoiets als rauwe amandelen, kokosboter, hennep en kaneel.
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Een tot drie bananen per dag is voor de meeste mensen waarschijnlijk wel goed. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon door ook andere voedingsmiddelen te eten met nutriënten die niet in bananen zitten.
Kiwi's bevatten veel kalium, een mineraal dat zorgt voor een juiste vochtbalans en een gezonde bloeddruk. Tegenwoordig bevat veel voedsel een hoog natriumgehalte, hierdoor kampen veel mensen met een hoge bloeddruk. Het regelmatig eten van een kiwi's kan dit risico verkleinen.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.