Welke voeding bevat de meeste vitamine B6? Vitamine B6 vinden we voornamelijk terug in vlees, brood, eieren, vis, aardappelen, graanproducten, peulvruchten, groente, melk(producten) en kaas. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor volwassen mannen en vrouwen (van 19-50 jaar) vastgesteld op 1,5 milligram.
Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden.
Oorzaken van een vitamine B6 tekort
Onvoldoende inname via de voeding. Maar dit komt niet vaak voor, omdat deze vitamine in veel voedingsmiddelen zit. Er moet dan ernstige ondervoeding zijn. Bij alcoholisten is er een verhoogd risico op vitamine B6-tekort, zeker als ze slecht eten.
Hoe krijg je te veel vitamine B6 binnen? Het is niet mogelijk om een teveel aan vitamine B6 binnen te krijgen met de normale voeding. Dit kan alleen gebeuren als je te veel vitaminesupplementen gebruikt of vitaminesupplementen met hoge gehaltes aan vitamine B6.
Een te hoge dosering vitamine B6 kan mogelijk leiden tot klachten aan het zenuwstelsel, zoals tintelingen en gevoelloosheid. Vaak komen deze zenuwpijnen voor in handen en voeten, maar ook elders in het lichaam kan het zenuwstelsel hierdoor aangetast worden.
Vitamine B6, ook wel pyridoxine is een heel belangrijke vitamine. Het is betrokken bij de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Ook zorgt vitamine B6 voor de energievoorziening én voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Vitamine B6 verhoogt de opname van Magnesium door het lichaam en verhoogt de biologische beschikbaarheid. Vitamine B6 activeert net als magnesium de natuurlijke energie in het lichaam en draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid.
Het ligt aan de individuele capaciteit om vitamine B6 te kunnen uitscheiden. Sommige mensen kunnen B6 niet afvoeren via de nieren en gaan de vitamine stapelen in het bloed of in de weefsels. Deze mensen hebben (soms zelfs zonder vitamine B6 te slikken) een verhoogde waarde in het bloed.
Veel van deze amines zijn belangrijke neurotransmitters en hormonen. Op deze wijze is vitamine B6 betrokken bij de biosynthese van ten minste vier belangrijke (monoamine) neurotransmitters: serotonine, dopamine, adrenaline en noradrenaline.
Vitamine B6 (pyridoxine) is nodig om voedingsstoffen in een bruikbare vorm om te zetten. Ons lichaam kan vitamine B6 niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Vitamine B6 verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine.
Voeding is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid en haar. Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel (neuropathie). Daarnaast kan lichtgevoeligheid of een verslechtering van de geheugen- en denkprocessen optreden. Maar niet iedereen met een hoge vitamine B6 waarde in het bloed heeft neuropathische symptomen.
Vitamine C, B-vitaminen zoals biotine (vitamine B7 of vitamine H) en niacine (vitamine B3) zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden en de voedingsstoffen te leveren die je haar nodig heeft, moet je een uitgebalanceerd dieet volgen met deze topvitamines voor de haargroei.
Vitamine B6 bloedwaardes dalen, wanneer men stopt met inname synthetische vorm van vitamine B6, normaliter binnen 2 – 4 weken. Dit is echter afhankelijk per individu en ook van de hoogte van de waardes op het moment dat geprikt werd.
Wat betekent de uitslag? Bij gezonde mensen varieert de vitamine B6 waarde tussen 35 en 110 nmol/L.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Onderzoek naar het verband tussen tinnitus en vitamine D-tekort laat zien dat een groot deel van de patiënten met tinnitus daaraan lijdt. Ook blijkt het te kort aan vitamine D verband te houden met de negatieve impact die tinnitus heeft.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
De belangrijkste leverancier van het mineraal zink zijn dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis. Ook verschillende soorten noten bevatten zink. De meeste zink zit echter in schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen en mosselen. In mindere mate komt zink voor in brood, peulvruchten en rijst.
Vitamine B6 en magnesium
Magnesium is een mineraal waarvan de werking veel lijkt op die van vitamine B6. Daarnaast speelt vitamine B6 een aanvullende rol bij magnesium. Zo ondersteunt B6 het normaal functioneren van het zenuwstelsel en stimuleert het het immuunsysteem.
De beschikbaarheid van vitamine B6 is groter in dierlijke dan in plantaardige bronnen (2). Vitamine B12 (cyanocobalamine) komt tussen in de vorming van bloedcellen, bepaalde functies van het zenuwstelsel, het foliumzuur- en koolhydraatmetabolisme. Vitamine B12 komt voor in vlees, vis, eieren en melkproducten.