De beltrafo bevindt zich meestal ergens in de meterkast maar soms ook direct naast de groepenkast. De beltransformator is te herkennen aan zijn witte, blokvormige uiterlijk (met voltage opschrift) en heeft vaak zowel boven als onderin verschillende gaten.
In de meeste gevallen zit de meterkast dichtbij de entree van de woning. Er wordt dan ook vaak voor gekozen om de beltrafo in de meterkast te plaatsen. Mocht je ervoor kiezen om de beltrafo buiten de meterkast te plaatsen, dan kun je een beltrafo gebruiken die geschikt is om te gebruiken zonder din-rail.
De beltrafo kan geplaatst worden op de DIN-rail in de groepenkast of in een aparte verdeelkast. Zodra de beltransformator is geplaatst moet deze verbonden worden met de deurbel en de beldrukker. Vanaf de beltrafo gaat er een zwakstroomkabel naar de drukknop van de bel.
Een beltrafo is een spanningsomvormer die je gebruikt voor de deurbel. Een beltrafo wordt ook wel een beltransformator genoemd. Deze spanningsomvormer is ingebouwd in de groepenkast en zorgt ervoor dat de stroomvoorziening naar zwakstroom gaat.
Welke beltrafo je nodig hebt, hangt af van het type deurbel dat je wilt aansluiten. Je deurbel werkt meestal op 8, 12 of 24V (Volt). Dat betekent dat de beltransformator minimaal die waarde als uitgangsspanning moet hebben. De handleiding van je bedrade deurbel vertelt je altijd wat het benodigde voltage is.
De negatieve draad is vrijwel altijd zwart. Sommige positieve draden zijn rood, soms wit of een andere kleur. Soms is er alleen een markering te zien, in dat geval: + Positief is dan de draad met de markering (stippels of een doorlopende streep).
De deurdrukker van een bedrade deurbel werkt op stroom, dus is er een stroompunt bij de deurpost nodig. Heb je geen aansluiting? Dan moet je zelf een kabel inclusief transformator installeren.
Dit heet de beldrukker. Deze staat in verbinding met een stroomkabel. Een deurbel heeft echter niet zoveel stroom nodig als het reguliere voltage dat uit een stopcontact komt (230V). Je plaatst daarom een transformator tussen de draad die van het stopcontact naar de bel loopt.
Je kunt zelf eenvoudig de beltrafo vervangen als deze op een DIN rail bevestigt moet worden. De bekende groepenkast producenten leveren onderdelen die met elkaar uitwisselbaar zijn. We adviseren gebruik te maken van hetzelfde merk zodat je zeker weet dat het op elkaar aansluit.
Bedraad (op netstroom)
Bij bedrade deurbellen heb je altijd te maken met een 2-draads-, 3-draads- of zelfs 4-draadsaansluiting bij de voordeur. Wanneer er nog geen kabels voor een deurbelaansluiting aanwezig zijn, is het nodig dat je kabels trekt. Dat kan in dat geval extra (technisch) werk opleveren.
Oorzaak 1: De contacten in de deurbel knop zijn niet goed meer, bijvoorbeeld door roestvorming. het op te lossen door het roest met een schuurpapiertje te verwijderen. Door de twee aanwezige draden (in en uit de drukknop) tegen elkaar aan te houden kunt u controleren of de bel het wel doet.
Controleer het geluid.
Wanneer je hebt geconcludeerd dat de transformator werkt en de deurbel nog steeds niet, is de bel waarschijnlijk kapot. Schakel de stroom uit en zorg ervoor dat de kabels die zijn aangesloten goed in de klemmen zijn gestoken. Koppel de kabels los en sluit ze opnieuw aan.
De bel kan op onverwachte momenten vanzelf gaan bellen, vaak als gevolg van spanningsschommelingen. Een kleine piekstroom is geen probleem, maar grotere kunnen je bel wel degelijk laten afgaan.
Een bedrade deurbelset bestaat uit een beldrukker, deurbelontvanger (ook wel gong genoemd) en deurbel snoer. Kies jij voor een draadloos model? Dan is de deurbel draad uiteraard niet nodig.
Met een schroevendraaier draai je de schroefjes van je oude deurbel los en vervolgens verwijder je de oude deurbel.
Gelukkig is er nu een draadloze deurbel ZONDER batterij. Die werkt op kinetische energie: het indrukken van de deurbel levert de energie om de bel (de zender) voor altijd te laten werken. Je hoeft er nooit meer nieuwe batterijen in te doen.
Voeding : Batterij / Bedraad
Standaard is dit 8 Volt met 1 Amp. De meeste deurbellen werken hier probleemloos mee. Voor optimaal gebruiks resultaat adviseren we om de 8 Volt te vervangen door 12 Volt.
Een normale elektrische deurbel verbruikt gemiddeld ongeveer 26 kWh stroom. Dit komt omdat een adapter 220V energie omzet in lage spanning om de deurbel van stroom te voorzien.
Wat kost een deurbel met camera? De huidige prijzen variëren van ± € 99 voor een deurbel met camera zonder gong en dergelijke, tot ± € 250. Voor sets met bijvoorbeeld extra IP-camera's, betaal je nog meer.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
De bruine (of zwarte) fasedraad sluit je aan op ingang 'L1'. De blauwe nuldraad plaats je in de opening waar 'L2' bij staat. Er zijn nu nog twee opening over in het midden van de schakelaar. Deze zijn bedoeld voor de draden die naar de lamp of het elektrische apparaat lopen.
De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan.