Kralen worden tegenwoordig van verschillende materialen gemaakt: Organisch materiaal, zoals: hout, been, koraal, ivoor, schelpen, parels, tand. Gedolven materiaal, zoals: natuursteen, edelsteen of halfedelsteen. Door mensen zelf gemaakt materiaal, zoals: metaal, aardewerk, glas, kunststof.
De makers nemen een staafje klei en daaromheen wordt met vuur het glas gesmolten. Dit gebeurt ook in Nederland, met gasbranders. Deze kralen zijn in dat geval vaak duurder omdat het tijdrovend werk is. Handgemaakte glaskralen zijn nooit 100% identiek, waardoor je altijd een uniek exemplaar hebt.
Acryl kralen zijn kralen van kunststof, een soort plastic. Het voordeel van acryl is dat het een zeer licht materiaal is wat dus goed te verwerken is in mooie sieraden. Je kunt de acryl kralen kopen in allerlei vormen en kleuren. Het is heel erg geliefd om kinder sieraden van te maken.
Rocailles zijn kleine, uniform gevormde glaskraaltjes, die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen, maten, kleuren en afwerkingen. Misschien ken je ze zelf wel onder een andere naam. Ze worden namelijk ook wel seed beads of borduurkralen genoemd.
Kralen kunnen van allerlei soorten materiaal worden gemaakt. Organisch materiaal zoals hout, been, hoorn, tand, ivoor, koraal, schelpen, barnsteen, parels, pitten en zaden (bijvoorbeeld van olijven, een meloen of kruidnagels).
De Inca's, Maya's en Azteken gebruikten kralen in hun boekhouding. Deze boekhouding bestond uit ingewikkelde kettingen. De positie en de kleuren van de kralen waren hierbij van groot belang. Tussen de 16e en 20e eeuw werden kralen als ruilmiddel gebruikt.
Miyuki is één van de oudste Japanse fabrikanten van rocailles. Het is een ronde kraal en ze zijn van uitstekende kwaliteit. De kraaltjes zijn vrijwel allemaal gelijk van vorm en de kleur zit al in de kraal gemengd, waar het bij gewone rocailles vaak een verflaagje betreft. Ze gaan dus ook langer mee.
Miyuk staat voor kwaliteit, zo ook bij deze serie met rijgdraad. Miyuki draad splitst niet, is erg dun en daardoor ideaal voor het maken van weefarmbandjes i.c.m. kleine kralen, zoals rocailles van 2 mm groot.
Miyuki Delica's zijn populaire mini kraaltjes in de vorm van kleine glasbuisjes.
Er zijn verschillende soorten kralen, bijvoorbeeld een polymeer klaar. Polymeer kralen zijn licht van gewicht en zijn te vinden in veel verschillende kleuren en vormen. Met polymeer kralen kan je jouw eigen sieraad uniek maken met bijvoorbeeld een kraal met een letter of een andere leuke kraal.
Wil je niet dat je kralen verkleuren dan kan je beter Miyuki kralen gebruiken. Deze zijn kleurvast omdat de kleur in de kraal gemengd zit.
Houten kralen kopen voor het maken van sieraden doe je bij kralenwinkel Albertien. In onze online shop vind je verschillende kleuren kralen van hout. In onze shop koop je grote houten kralen, kralen voor kinderen tot houten gezichtskralen.
Dat soort voorwerpen vinden archeologen in het hele Caraïbische gebied terug. Deze handel wijst erop dat ze een grote waarde hechtten aan dat soort voorwerpen. En de spiegeltjes van de ontdekkingsreizigers hadden mogelijkerwijs nog veel meer 'gua' dan bijvoorbeeld goud.”
Zelf het aantal kralen berekenen? Neem de polsmaat bv. 15cm, tel daar 1cm bij op om comfortabel te dragen >> 16cm = 160mm. Van 4mm kralen heb je dan 40 stuks nodig (160:4=40).
Miyuki delica's zijn de kralen die het meest gebruikt worden bij armbandjes weven. Deze Japanse kralen zijn in de vorm van kleine buisjes en omdat ze allemaal exact dezelfde maat hebben zeer geschikt voor weven. De kralen komen netjes en strak naast elkaar te liggen en zo kun je er mooie patronen mee maken.
Miyuki weef patronen 11 rijen
De patronen van 11 rijen breed geven een armband van ongeveer 22mm.
Kleinere maten zoals een 10/0 waren dus kralen die 10 keer kleiner waren dan de grootte 0 of nul-kralen. Zo is bijvoorbeeld grootte 14/0 kleiner dan 11/0. Aughts worden aangeduid met een streepje en een nul, dus 11/0 geschreven.
De Preciosa rocailles zijn beschikbaar in 3 verschillende maten op Kralen.nl, namelijk 6/0, 8/0 en 11/0 en hierbij staat 6/0 voor onze grootste maat. Een groot voordeel van deze kralen is dat ze niet verkleuren, wat ze perfect maakt voor kwaliteitssieraden.
Je rijgt het knijpkraaltje op gecoat staaldraad. Vervolgens rijg je bijvoorbeeld een slotje op het draad en steek je de draad terug door de knijpkraal. Daarna knijp je de kraal plat met een platbektang. Je armband of ketting is nu mooi afgewerkt.
Sieraden kunnen van edelmetalen zoals goud en zilver zijn gemaakt maar er zijn ook juwelen van glas, tin of plastic gemaakt. Een voorwerp hoeft dus geen edelstenen en/of edelmetaal te bevatten om een juweel te zijn. De maker van juwelen heet edelsmid of goudsmid.
In het begin van de mensheid werden stenen, schelpen, beenderen of dierentanden aan elkaar geregen. Dit werd als sieraad om de hals gedragen. Toen de kunst van het smelten van metaal uitgevonden was, werd de edelsmeedkunst bekend. In de Romeinse tijd droegen mannen alleen een zegelring.
In de prehistorie en in de klassieke oudheid had het dragen van sieraden vooral andere functies. Maar uit een onderzoek uit 2021 blijkt dat mensen zo'n 150.000 jaar geleden al sieraden gebruikten om hun identiteit te uitten.
Let bij het rijgen op garen goed op om niet door de draad heen te steken. Anders is opschuiven niet meer mogelijk, en kan de draad gaan stropen en rafelen. Trek bij het rijgen de draad altijd door in het verlengde van de kraal om slijten tijdens het rijgen te voorkomen, en het kringelen te beperken.