De meeste kans om wild te zien, heb je in de vroege ochtend en late avond. Dan gaat het wild op zoek naar voedsel en grazen de dieren op open plekken (vaak aan de bosrand). Overdag houden de dieren zich juist verscholen om in de avond weer tevoorschijn te komen, op zoek naar hun avondmaal.
Het Deelerwoud heeft alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap, waar je heerlijk kunt wandelen. En: de herten en zwijnen hebben hier rust.
Vroeger leefden edelherten vooral in het open veld langs de grote rivieren. Later werd hun leefgebied teruggedrongen tot de Veluwe. De Veluwe vormt nog altijd het kerngebied van edelherten in Nederland, al leven ze nu ook in de Oostvaardersplassen, Noord-Brabant en Limburg.
De meeste kans om wild te zien, heb je in de vroege ochtend en late avond. Dan gaat het wild op zoek naar voedsel en grazen de dieren op open plekken (vaak aan de bosrand). Overdag houden de dieren zich juist verscholen om in de avond weer tevoorschijn te komen, op zoek naar hun avondmaal.
De ree verblijft overdag vaak in zijn “leger”, dit is de naam van de slaapplaats. Deze is vaak te herkennen aan een ovale plek onder de boom, alsof iemand hier de grond heeft staan harken. Soms heeft de ree zijn “leger” in een kuil of onder een omgevallen boom.
Reeën leven in bosachtige gebieden met open plekken en aangrenzende velden. In de schemering en ochtenduren wagen zij zich op open terrein om voedsel te zoeken en te grazen. Om te rusten en te herkauwen trekken ze zich terug in de beschutting.
Wat is burlen? In september begint bij de edelherten de bronsttijd, in deze tijd gaan de mannetjes op zoek naar de vrouwtjes. Ze maken dan een indrukwekkend geluid, dit geluid noemen we “burlen”. De vrouwtjes (hindes) willen allemaal paren met het edelhert dat het vaakst en het hardst kan burlen.
Edelherten kunnen wel een gevaar voor mensen vormen en andersom. De dieren zijn groot en zwaar en steken 's nachts wegen over. Een ongeluk kan grote gevolgen hebben, zeker wanneer een automobilist op het laatste moment probeert uit te wijken. Een ander probleem met edelherten is hun eetgedrag.
Ze leven op allerlei plekken, van de heide tot het moeras. Maar meestal leven ze in het bos. Je kunt een hert goed herkennen aan zijn gewei, dat zit boven op zijn hoofd.
Zuinig zijn op edelherten
Je treft hem alleen op de Veluwe aan en bij de Oostvaardersplassen. Imposante dieren waar we zeer zuinig op moeten zijn. Blijf daarom altijd op gepaste afstand van de edelherten.
Locatie. Het Edelhert is het best te spotten vanaf de wildobservatieplaats Wildbaanweg. Ieder jaar in september trekken vele natuurliefhebbers naar het Park in de hoop iets mee te krijgen van de rituelen die horen bij de bronsttijd. De beste plekken daarvoor zijn de wildobservatieplaatsen.
Er zijn een aantal plekken waar je goed wild kunt spotten, zoals bij de wildobservatieplaats Enkhout in het Kroondomein en bij de Haelberg in natuurgebied het Eperholt. Deze plekken en nog veel meer tips en tricks om wild te spotten staan in de wildwijzer die gratis verkrijgbaar is bij VVV Epe.
Als je de wilde zwijnen wilt zien kan je het best naar 'Kroondomein Het Loo' gaan. Vanuit het dorp Vaassen (gemeente Epe) rij je zo het Kroondomein in. Dit is de beste plek om wild te spotten.
Wil jij herten, reeën of zwijnen in het wild zien? Bij de wildobservatieposten in Nationaal Park Veluwezoom maak je een goede kans! Kom met een verrekijker naar een van de twee natuur- en wildobservatieposten in Nationaal Park Veluwezoom. In de schemer verzamelen zich hier edelherten, reeën en wilde zwijnen.
Een hinde is bronstig gedurende een dag en de herten zijn enkele weken in staat van opwinding. Wordt ze in die dag niet bevrucht, dan ovuleert ze na ongeveer 18 dagen opnieuw. Dat kan zich tot 3 à 6 maal herhalen voordoen. Algemeen geldt dat de de bronst duurt van midden september tot begin oktober.
De bronsttijd is de periode waarin de mannetjes op zoek gaan naar geschikte vrouwtjes om mee te paren. Alleen in die bronsttijd maken edelhertmannetjes dit geluid, (op dit moment horen/zien we een burl) en dat noemen we: burlen. Met het burlen proberen de herten stoer te doen en vrouwtjes te versieren.
Dagelijks hebben zij een patroon van eten, herkauwen en slapen. Dat zij per dag meerdere keren herhalen. Dit dagritme wordt alleen doorbroken door voortplanten en invloeden van buiten af zoals bedreigd worden. Zoals de overvloed aan mals voedsel in de lente.
Lokken. Alle reeën reageren op het fiepen. Door het geluid op een fluit na te bootsen is het mogelijk geiten en bokken te lokken. De geit komt op het geluid van het kalf af en de bok op het geluid van de geit.
De ree als spiritueel dier
Hij staat voor verzachting, onschuld, vriendelijkheid en liefde. Als je een ree ziet, kijk dan eens naar binnen bij jezelf. Voel diep in jezelf of je nog oude wonden hebt en vraag de ree om deze te helen.
Herten en zwijnen
Daarnaast krijgen de dieren ook een dikke wintervacht, die extra goed isoleert tegen kou. Als er een dik pakket sneeuw ligt kunnen herten niet meer bij het eronder aanwezige gras komen en moeten ze hun vetvoorraad aanspreken.
Spaart roerloos energie: het edelhert
Ze vreten uitsluitend 's nachts, daarna blijven ze roerloos op dezelfde plek staan om energie te sparen. Ze eten 's winters ook maar half zoveel als in het najaar en hun hartfrequentie daalt indien nodig naar 30 tot 40 slagen per minuut.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.