Spanje. Door de extreme droogte woedden in Spanje verschillende bosbranden. Het risico op bosbranden blijft 'extreem hoog' in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.
Voor Spanje is 2022 qua bosbranden nu al het verwoestendste jaar. Het risico op bosbranden is al maandenlang hoog en zelfs "extreem hoog" in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië. De droogte en hitte spelen het land parten. Alleen al nabij de Portugese grens ging ruim 31.500 hectare bos in vlammen op.
Vanwege een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n vijftienhonderd mensen hun huizen moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n driehonderd brandweerlieden het vuur.
In Yunquera de Henares, ten noordoosten van Madrid, en Olmeda del Rey, ten zuidoosten van de hoofdstad, woeden ook bosbranden. De meeste branden in Spanje zijn grotendeels onder controle. In de eerste zeven maanden van dit jaar hebben bosbranden zo'n 200.000 hectare, of 2.000 vierkante kilometer, in Spanje verwoest.
In het zuiden van Frankrijk zijn zo'n duizend mensen geëvacueerd vanwege een opgelaaide bosbrand. De evacuaties vonden plaats in het departement Aveyron, waar volgens de lokale autoriteiten 1260 hectare natuur verloren is gegaan. De brand leek zaterdag na zes dagen onder controle te zijn.
Het risico op bosbranden blijft 'extreem hoog' in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.
Vanwege een nieuwe bosbrand in het departement Gironde in het zuidwesten van Frankrijk zijn sinds maandag ongeveer 840 mensen geëvacueerd. Volgens de lokale autoriteiten is als gevolg van de brand al meer dan 3200 hectare natuur verloren gegaan.
In het zuiden van Europa moeten duizenden mensen hun huis ontvluchten vanwege natuurbranden. Terwijl het continent gebukt gaat onder hoge temperaturen, staan grote stukken natuur in Griekenland, Frankrijk, Spanje en Portugal in vuur en vlam.
Bosbranden kunnen op twee manieren ontstaan: door een natuurlijke of een menselijke oorzaak. Natuurlijke branden ontstaan meestal door onweer. Een klein gedeelte ontstaat door spontane ontbranding van zogeheten 'droge brandstof', zoals zaagsel en bladeren.
Een bosbrand in het natuurpark Serra da Estrela, een bergachtige regio in het centrum van Portugal, besloeg de afgelopen weken meer dan 28.000 hectare. Vorige week woensdag was de brand onder controle.
In Noord- en Midden-Portugal waren dit weekend zo'n duizend brandweerlui in de weer om bosbranden te blussen. Een bejaardentehuis en een rivierstrand werden uit voorzorg geëvacueerd. Ook in het Mafra-gebied, ongeveer 40 kilometer ten noorden van hoofdstad Lissabon, woeden stevige branden.
De Lagorce-brand verwoestte al ruim 300 hectare kreupelhout en dennenbossen. Drie brandweerlieden raakten gewond. De twee bosbranden die de departementen Aveyron en Lozère teisteren, zijn inmiddels geblust. De branden vernietigden 730 hectare bos op de grens tussen de twee departementen.
16 augustus 2021 - Var: de evacuatie van een twaalftal campings vond plaats in het achterland van Cavalaire en Saint-Tropez, met name rond de dorpen Grimaud en La Môle. Camping Charlemagne in Grimaud brandde volledig af. Voor de andere kampeerders begint de vakantie opnieuw na twee dagen evacuatie.
Wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 kilometer per uur verspreiden.
Wat doe ik als er een bosbrand in de buurt is? 'Richt je tot de lokale autoriteiten en volg hun aanwijzingen,' adviseert de ANWB. 'Waarschuw mensen in je omgeving. Natuurbranden zijn grillig en kunnen zich snel verspreiden.
De bosbrand op Tenerife trof in totaal vijf gemeenten: La Orotava, Los Realejos, San Juan de la Rambla, La Guancha en Icod de los Vinos. Hoewel het einde nu nabij lijkt, hebben lokale brandweerlieden dagenlang moeten volharden om de vlammen in bedwang te houden.
Over de hele wereld nemen branden toe, niet alleen in bossen, maar ook in andere natuurgebieden zoals savannes, toendra en steppes. De afgelopen jaren waren er vele branden in Rusland, Azië, Europa en Zuid-Amerika. Deze branden worden veroorzaakt door grootschalige ontbossing.
De vier gevaarlijkste vuurzeeën woeden in het noordelijke Aveiro, het centrale Leiria, het zuidelijke Faro (Algarve) en Setúbal, 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lissabon. Bijna tweeduizend brandweerlieden zijn bezig de branden te bestrijden.
In het bergachtige natuurgebied El Chorro in het Zuid-Spaanse Málaga woedde in oktober 2010 een grote brand. Na twee uur was de brand weer onder controle dankzij de massale inzet van tientallen brandweermannen, een blushelikopter en -vliegtuig. 4 hectare bos en beplanting is door de vlammenzee verwoest.
Kroatië Ook langs de Adriatische kust in Kroatië hebben de afgelopen week branden gewoed. De brandhaarden situeren zich vooral rond Zaton en Šibenik. Al ruim 3.000 hectare bos is aangetast.
Autosnelweg A63 tussen Bordeaux en Spanje gaat opnieuw open na bosbranden. Het stuk van de A63-autosnelweg in het zuidwesten van Frankrijk dat eerder deze week werd afgesloten wegens de felle bosbranden in de regio, wordt opnieuw geopend.
Landelijk gezien zijn er in 2020 minder bosbranden dan gemiddeld in de tien voorgaande jaren. Het waren er dit jaar tot nu toe ruim 41.000, blijkt uit cijfers van het National Interagency Fire Center. Gemiddeld zijn dat er 44.000.
Bordeaux - Ranglijst van veiligste steden in Frankrijk
In de ranglijst van de top 10 Franse steden, Bordeaux staat bovenaan de lijst van de veiligste steden van Frankrijk De veiligheidsindex voor Bordeaux is 56,32 terwijl het slechts 34,30 is voor Nice.
Het vuur in de buurt van Bordeaux heeft inmiddels 7400 hectare natuurgebied verwoest. Ongeveer 1100 Franse brandweerlieden zijn ter plaatse, en vanuit andere Europese landen zijn er nog 400 onderweg. Er zijn nog geen doden gevallen. Tot nu toe raakten drie brandweerlieden gewond, van wie één ernstig.