Borstkanker zaait meestal uit in botten, lever, longen of hersenen. Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid.
Bij een tumor die snel groeit, is de levensverwachting meestal kort, soms een paar maanden. Bij een minder agressieve tumor kunnen palliatieve behandelingen, zoals doelgerichte therapie of anti-hormonale therapie een lange levensverwachting geven. Er zijn vrouwen die meer dan 10 jaar met uitgezaaide borstkanker leven.
Uitzaaiingen van de borstkanker kunnen op verschillende plekken in je lichaam voorkomen en ook op meerdere plekken tegelijk. De meest voorkomende plekken waarnaar de borstkanker uitzaait, zijn de botten, lever, longen of hersenen.
Vanuit de lymfe of het bloed kunnen uitzaaiingen ontstaan, zoals in de lever, de longen, de botten of de hersenen. De plaats waar uitgezaaide kankercellen terechtkomen, is niet precies te voorspellen. Wel is bekend naar welke organen of weefsels bepaalde tumoren meestal uitzaaien.
Veel hangt af van hoe agressief de tumor is. Bij een tumor die snel groeit, is de levensverwachting meestal kort, vaak slechts enkele maanden. Maar bij minder agressieve tumoren, kun je met een palliatieve behandeling soms nog jaren leven.
Triple-negatieve borstkankers groeien vaak snel en hebben een hoger risico op herval dan andere soorten borstkanker. Vandaar dat ze gezien worden als een agressievere vorm van borstkanker. De belangrijkste behandelingen zijn een operatie, bestraling, chemotherapie en immuuntherapie.
Sommige soorten borstkanker zaaien sneller uit dan andere. Bij triple-negatieve borstkanker is er een groter risico op uitzaaiingen dan bij hormoongevoelige borstkanker. Je arts kan je vertellen wat voor soort borstkanker je hebt en hoe groot het risico op uitzaaiingen is.
Een belangrijk doel van de behandeling van borstkanker is het voorkomen van uitzaaiingen. Toch is niet gegarandeerd dat dit volledig lukt. Uitgezaaide borstkanker kan er jaren over doen om zich te openbaren. Borstkanker kan uitzaaien naar veel organen, maar vooral naar de longen, de lever of de botten.
Bij één op de twintig patiënten zijn uitzaaiingen al aanwezig op het moment van de diagnose. Bij één op de vijf patiënten zaait de borstkanker later alsnog uit, dit gebeurt vaak pas jaren na het ontdekken en behandelen van de oorspronkelijke tumor. De kans dat uitzaaiingen ontstaan, verschilt per persoon.
Als je klachten hebt die op uitzaaiingen kunnen wijzen, laat je dan zo snel mogelijk onderzoeken door een arts. Dit zijn symptomen die bij uitgezaaide borstkanker kunnen horen: Pijn in je botten, bijvoorbeeld in je rug, je nek, op je borst en je ribben. En/of pijn bij lopen en zitten.
Uitgezaaide borstkanker is vrijwel nooit te genezen, maar vaak is behandeling wel mogelijk. Behandelingen kunnen de groei van de uitzaaiingen remmen en klachten verminderen.
Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor. In de terminale fase komen ook symptomen als gewichtsverlies, sufheid en verwardheid vaak voor.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Bij 1 op de 5 mensen met borstkanker zaait de ziekte uit. De uitzaaiingen kunnen in één orgaan zitten (bijvoorbeeld de botten of de lever). Of in verschillende organen tegelijk. Ongeveer 1 op de 20 patiënten heeft al uitzaaiingen als ze de diagnose borstkanker krijgen.
Stadium 3. De tumor is groter dan 5 centimeter. Er kan sprake zijn van uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Een tumor kleiner dan 5 centimeter die door de huid naar buiten komt of vastzit aan de borstwand valt ook onder dit stadium.
Bijna 75% van de borstkankerpatiënten geneest, maar in 25% van de gevallen komt de (borst)kanker op een gegeven moment terug. Voor een succesvolle behandeling van borstkanker is een aantal factoren van belang. Als de tumor in een vroeg stadium ontdekt wordt, kan dit gunstig zijn voor de genezing.
Na 10 jaar is 79% van de patiënten nog in leven. Er overlijden jaarlijks ongeveer 3.000 mensen aan de gevolgen van borstkanker. Bij 20% van alle borstkankerpatiënten komt borstkanker in de familie voor. Bij 5 tot 10% van de borstkankerpatiënten is er sprake van erfelijke aanleg voor borstkanker.
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker gedurende haar leven, en 1 op de 27 vrouwen overlijdt aan borstkanker. In 2020 is er een daling te zien in de incidentie van borstkanker als gevolg van de COVID-19 pandemie.
Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 80 van de 100 vrouwen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde. Bespreek dit met de arts.
Kanker kan uitzaaien.Via het bloedvaten- of het lymfestelsel kunnen kankercellen zich verspreiden.Op andere plekken ontstaan dan nieuwe tumoren. Die zijn vaak niet goed te behandelen, waardoor mensen vaak niet meer kunnen genezen.
De overleving van borstkanker wordt sterk bepaald door het stadium bij diagnose. Van de patiënten met stadium I is 95% na 10 jaar nog in leven, terwijl patiënten met stadium IV (uitgezaaide borstkanker) een 10-jaarsoverleving hebben van 8% (zie figuur).
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Elk jaar sterven in Nederland meer dan 3000 vrouwen aan borstkanker (in 2021: 3059 vrouwen). Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker. 80% van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Gemiddeld keert binnen tien jaar bij 4 procent van de vrouwen kanker terug in dezelfde borst, en bij 5 procent in de andere borst. Maar voor sommige groepen is die kans lager.
De behandeling voor niet-uitgezaaide, hormoongevoelige, HER-2-negatieve borstkanker, dit is een veelvoorkomende vorm van borstkanker, bestaat normaal uit chirurgie, hormoontherapie en eventueel chemotherapie. Chemotherapie, met vaak zware nevenwerkingen (waaronder haaruitval) is echter niet altijd nodig.